Now Reading:

Πρωτομαγιά 2018: Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Η πρωτομαγιά αποτελεί ορόσημο για των αγώνα της εργατικής τάξης παγκοσμίως ενάντια στην βαρβαρότητα του κεφαλαίου και στον αγώνα της για κοινωνική απελευθέρωση. Στο σήμερα, όπου διεθνώς κατακτήσεις πολυετών κι αιματηρών εργατικών αγώνων καταργούνται στο βωμό της ενίσχυσης του κέρδους των καπιταλιστών και της διαιώνισης της εξουσίας τους, οι εξεγέρσεις και τα αιτήματα της εργατικής πρωτομαγιάς παραμένουν επίκαιρα. Το σύνθημα των εργατών του Σικάγο: «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο», έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και στην πράξη ανατρέπεται.

Στην Ελλάδα εγχώριο και ξένο κεφάλαιο, κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συγκροτήσει ένα ευρωμνημονιακό πλαίσιο που σφίγγει σα θηλιά την εργατική τάξη, αναδιαμορφώνοντας τις σχέσεις μισθών-κερδών και τους όρους εργασίας προς όφελός των καπιταλιστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει ακριβώς την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ακολουθώντας πιστά την πολιτική ενίσχυση του κεφαλαίου όσο και αν προσπαθεί να ντύσει την πολιτική με ψευτο “αριστερό” περιτύλιγμα. Όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο απέναντι στα τεράστια προβλήματα της εργατικής τάξης (ανεργία, εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, συλλογικές συμβάσεις) αλλά την χτυπάει ακόμα περισσότερο με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τις αλλαγές στο νόμο για την απεργία κλπ.

Παράλληλα, στο νέο γύρο βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και ο πόλεμος από ακραία επιλογή εμφανίζεται ως πιθανό ενδεχόμενο. Αυτό μαρτυρούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με βασικό υπαίτιο τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι ουδέτερη, αλλά φέρει καίρια ευθύνη. Όπως και όλες οι προηγούμενες, άρρηκτα δεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ, έχει καθοριστική συμβολή σε όλα αυτά διαθέτοντας στην πολεμική μηχανή βάσεις, λιμάνια και τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος.

Τέλος, ο ανταγωνισμός Ελλάδας Τουρκίας σε Βαλκάνια και Αιγαίο εντείνεται, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο με σύνθετο και αναβαθμισμένο τρόπο το ζήτημα του πολέμου και στην περιοχή μας. Κυβέρνηση, ΕΕ και λοιποί Δανειστές, αφού ξεπούλησαν το παρόν και υποθήκευσαν το μέλλον του λαού και του τόπου, έρχονται τώρα να μας στείλουν βορρά στα ιμπεριαλιστικά και πολεμικά τους σχέδια. Η αποτροπή του πολέμου αποτελεί νούμερο ένα ζήτημα της εργατικής τάξης και η πρωτομαγιά πρέπει να γίνει εφαλτήριο αγώνα για τη συγκρότηση αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς!

Αν το σύστημά τους γεννά τον πόλεμο και τη φτώχεια, εμείς λέμε ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν να ζήσουν στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής. Σήμερα υπάρχουν οι υλικές δυνατότητες ώστε να δουλεύουμε όλοι, να δουλεύουμε 6ωρο, με ανθρώπινες συνθήκες και ρυθμούς, να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς, να ελέγχουμε και να έχουμε λόγο σε αυτά που δημιουργούμε/παράγουμε.

Να δώσουμε τη μάχη μέσα από ένα ανεξάρτητο ταξικό εργατικό κίνημα. Η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα όχι μόνο αδυνατούν να οργανώσουν την απάντηση των εργαζομένων αλλά προωθούν το σχέδιο του αντιπάλου, ενσωματώνουν και συμφωνούν με το μνημονιακό πλαίσιο, κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου με Κυβέρνηση και ΣΕΒ για την διαχείριση αυτή της κατάστασης. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός αναπαράγεται και προσπαθεί να δημιουργήσει τις δικές του “συμμαχίες” και να βάλει τρικλοποδιές στο εργατικό κίνημα. Παράλληλα διαιωνίζεται ο κατακερματισμός του μαζικού κινήματος, αναπαράγονται λογικές μικροηγεμονισμών και κομματικού συνδικαλισμού, υπάρχει αδυναμία ενότητας και σύμπλευσης όλων των αγωνιστικών σκιρτημάτων που ανακύπτουν κατά καιρούς.

Η ανάγκη υπέρβασης της σημερινής κατάστασης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Παλεύουμε στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και διαμόρφωσης μιας νέας ταξικής αγωνιστικής ενότητας στους χώρους δουλειάς, σπουδών, γειτονιάς. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν να ανατρέψουν την σημερινή βαρβαρότητα μέσα από την ενότητα στη δράση και την οργάνωση στη βάση να συμβάλουν για να συγκροτηθούν επιτροπές, σχήματα, σωματεία, νέες μορφές οργάνωσης της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός μαζικού, δημοκρατικού συντονισμού όλων των παραπάνω.

Απευθυνόμαστε σε συναδέλφους και συναδέλφισσες που δίνουν καθημερινά τη μάχη του ψωμιού και της αξιοπρέπειας στους χώρους δουλειάς, σε συντρόφους και συντρόφισσες από αριστερές, αναρχικές, ριζοσπαστικές, κομμουνιστικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της περιόδου και θέλουν να συμβάλλουν στην από κοινού προώθηση ενός πολιτικού προγράμματος ρήξης και ανατροπής.

Για να έρθουν στο προσκήνιο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι! Να γίνουν αυτοί πρωταγωνιστές και διοργανωτές του αγώνα! Απέναντι στο σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια και φασισμό απαντάμε με αγώνα για ειρήνη και εργατική και κοινωνική χειραφέτηση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Αθήνα: 10:30 ΜΟΥΣΕΙΟ
(στηρίζουμε – συμμετέχουμε στα μπλοκ πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικών σχημάτων)

Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/στριών

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.