Now Reading:

Αριστερά ανατρεπτικά τοπικά σχήματα και εκλογές: Μια προσπάθεια ανάδειξης θετικών παραδειγμάτων

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τις τριπλές εκλογές της 26ης Μάης (δημοτικές – περιφερειακές – ευρωεκλογές) και παρακάτω κάνουμε μια μικρή προσπάθεια ανάδειξης κάποιων από τα τοπικά αριστερά ανατρεπτικά σχήματα στα οποία παρεμβαίνουν σύντροφοι και συντρόφισσες που συμμετέχουν και στην Αναμέτρηση.

Είχαμε εξηγήσει άλλωστε και με την απόφαση της πανελλαδικής ολομέλειάς μας τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι θεωρούσαμε πως στις δημοτικές εκλογές “ανοιγόταν ένα φάσμα δυνατοτήτων” σε αντίθεση με τις ερχόμενες κεντρικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αφού ειδικά όσον αφορά τις αντικαπιταλιστικές δημοτικές κινήσεις, θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι αποτελούν “μορφώματα που έχουν ή τείνουν να έχουν- τα χαρακτηριστικά συσπειρώσεων κοινωνικών χώρων”, ικανά να αποτελέσουν πιο ευνοϊκά πεδία -από τα κάτω- υπέρβασης συγκεκριμένων αδυναμιών.

Με μια τέτοια αφετηρία – που άλλοτε επιβεβαιώθηκε και άλλοτε διαψεύστηκε- επιχειρήσαμε σε ότι αφορά την αναζήτηση μιας ανατρεπτικής, ενωτικής και δημιουργικής γραμμής για το τοπικό κίνημα και τις εκλογές να προβάλλουμε μια σειρά στοχεύσεων και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες με παραδειγματικό χαρακτήρα. Τέτοιες στοχεύσεις για εμάς αποτέλεσαν η ύπαρξη και λειτουργία των δημοτικών σχημάτων ως συλλογικότητες συζήτησης, δημοκρατίας και αγώνα. Η ύπαρξη σε αυτά μιας ενωτικής αλλά και αποτελεσματικής ανατρεπτικής γραμμής που πρωταγωνιστεί και συμμετέχει σε τοπικά κινήματα και αγώνες με παρουσία όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά κυρίως μετά από αυτή. Οι πρωτοβουλίες κοινής δράσης και διαλόγου που διατηρούν την ενότητα των αντικαπιταλιστικών κινήσεων αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν νέους δρόμους συμπορεύσεων που υπερβαίνουν τα κομματικά χρίσματα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ κλπ.. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρήσαμε να στηρίξουμε υφιστάμενα σχήματα αλλά και να συμβάλλουμε σε δημιουργία νέων όπου αυτό ήταν εφικτό.


Στην πορεία επιχειρήσαμε να εξειδικεύσουμε περαιτέρω στοιχεία πολιτικής λογικής για αυτή τη μάχη όσον αφορά μια σειρά ζητήματα («αριστερό» ΤΙΝΑ σε διοικήσεις δήμων και περιφερειών, δυνάμεις παλαιού δικομματισμού, μνημονιακή προσαρμογή και μοντέλα αποπολιτικοποίησης της διοίκησης, περιπτώσεις δημοτικής διοίκησης από το ΚΚΕ, άλλη μεθοδολογία και περιεχόμενο για την ανάπτυξη των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κλπ.) και να δράσουμε με τρόπο που να υπηρετεί μια τέτοια συζήτηση.


Αυτή την στιγμή δεν είναι ακόμη η ώρα να γίνει “συνολικό ταμείο”. Ούτε με το κείμενο αυτό επιχειρούμε να κάνουμε συνολική “κομματικού τύπου” καταγραφή των σχημάτων που “στηρίζουμε”. Δίνουμε το λόγο σε συντρόφους για να παρουσιάσουν πολύ σύντομα τα εγχειρήματα στα οποία συμμετέχουν, περισσότερο -όπως αναφέρουμε και παραπάνω- επιχειρώντας να αναδείξουμε παραδειγματικές περιπτώσεις τοπικών αντικαπιταλιστικών σχημάτων (παλιών και νέων) στα οποία προσπαθούμε να συμμετέχουμε ουσιαστικά και τα οποία θεωρούμε (μαζί και με άλλα που εδώ δεν αναφέρονται) ότι μπορούν υπό προϋποθέσεις να είναι μαζικά και να επιτύχουν σημαντικά αποτελέσματα λειτουργώντας και σαν πυξίδα για την επόμενη μέρα:

Η πόλη ανάποδα (Θεσσαλονίκη)

Το δημοτικό μας σχήμα ιδρύθηκε το Φεβρουάριο από συνέλευση 200 ανθρώπων, όπου ψηφίσαμε ομόφωνα τις ιδρυτικές μας αρχές. Ενάντια στο κεφάλαιο, τα συμφέροντα, τους εργολάβους και όσους λυμαίνονται την πόλη μας. Με τα τοπικά κινήματα για την εργασία, την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ξεκαθαρίσαμε όμως ότι δεν μας αρκεί η γενική καταγγελία του συστήματος και των αντιπάλων μας.

Διαμορφώσαμε πρόγραμμα πάλης, για το τι θα μπορούσε από αύριο να κάνει ο Δήμος για τα δικαιώματα των πολλών. Με συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Δήμο. Χωρίς αυταπάτες ότι θα διοικήσουμε τον Δήμο και θα τα υλοποιήσουμε, αλλά με στόχο να εξοπλίσουμε τα κινήματα με γνώση και αιτήματα. Μιλήσαμε με εργαζόμενους στο λιμάνι, στην καθαριότητα, με συνεταιριστικά εγχειρήματα, με πρωτοβουλίες γειτονιάς, με ομάδες πολιτισμού. Μάθαμε πολλά και τα εντάξαμε στο πρόγραμμά μας.

Δεν ακολουθήσαμε το κλασσικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο των αστικών παρατάξεων, ούτε όμως επιχειρήσαμε να αναδείξουμε ή να επιλέξουμε κάποιο στέλεχος της Αριστεράς. Αντίθετα, αναδείξαμε ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης του σχήματός μας, νεανική και χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος, της ήττας και της γκρίνιας. Ανώτατο όργανο είναι η γενική συνέλευση των μελών του σχήματος. Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε να αφήσουμε πίσω τους μικροηγεμονισμούς, τους αριστερούς εμφύλιους, τα καπελώματα και να συνεννοηθούμε στα βασικά. Άνθρωποι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ, τη Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά, το Ξεκίνημα, αποφασίσαμε να κινηθούμε με κριτήριο το τι έχει ανάγκη η πόλη και ο λαός μας. Προχωρήσαμε σε εκλογική συνεργασία με την Δύναμη Ανατροπής (ΝΑΡ και ανένταχτοι).

Το ψηφοδέλτιο μας έχει 134 άτομα σε Δήμο και κοινότητες, με σχεδόν ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων και μέσο όρο ηλικίας τα 38 έτη. Δίνουμε μάχη σε έναν από τους δυσκολότερους δήμους της χώρας, απέναντι σε άλλα 18 ψηφοδέλτια. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Αισιόδοξοι ότι μετά το τέλος των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα ξεκινήσουμε τους μαζικούς, ενωτικούς αγώνες για μια πόλη βιώσιμη για τους πολλούς.

Γιώργος Λογοθέτης


SITE: https://ipolianapoda.gr/

Φυσάει Κόντρα (Αγία Παρασκευή)

Στα Βορειοανατολικά της Αθήνας, έχει φτιαχτεί εδώ και 5μισι περίπου χρόνια μια συλλογικότητα- κοινότητα αγώνα και αλληλεγγύης που έβαλε σα στόχο να φέρει έναν άλλο αέρα στην πόλη. Έναν άνεμο κόντρα στις ψεύτικες εικόνες της βιτρίνας του εύπορου προαστίου, κόντρα στην κατεστημένη πολιτική των επαγγελματιών διαχειριστών, κόντρα στο συντηρητισμό και τη μνημονιακή ασφυξία.

Στις εκλογές του Μαΐου, το Φυσάει Κόντρα κατεβαίνει για δεύτερη φορά, έχοντας κατακτήσει ήδη με το πρώτο του κατέβασμα ένα ισχυρό ποσοστό που έφερε και την εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια.

Ξέρουμε ότι η δράση μας τα προηγούμενα χρόνια δε μπόρεσε να αντιρροπήσει την υποχώρηση ούτε την απογοήτευση μεγάλων κομματιών του κινήματος.

Κάναμε όμως όσα μπορούσαμε για να παραμείνουμε μια μόνιμη εστία αντίστασης και συλλογικής αμφισβήτησης, με διαρκή παρουσία σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες από τη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές και κυβερνήσεις μέχρι την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και τον αγώνα ενάντια στην ανεργία και την ελαστική εργασία και από την πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες μέχρι την αναμέτρηση με το φασισμό, το ρατσισμό και το σεξισμό.   

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ αυτή την ανατρεπτική παρέα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου σε αυτές τις εκλογές. Έχω τη χαρά να συμμετέχω σε μια τοπική κίνηση με ρίζες στις γειτονιές και τα προβλήματά τους, με καθοριστική παρουσία ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών και στήριξη από το σύνολο της μαχόμενης Αριστεράς της πόλης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΛΑΕ και ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στηρίζουν επίσημα το σχήμα).

Τη μάχη αυτών των εκλογών σε ένα βαθμό την έχουμε ήδη κερδίσει. Γιατί κάναμε αυτό που έπρεπε, να μιλήσουμε για αυτά που ζούμε καθημερινά και συνήθως απουσιάζουν από τα απολίτικα ιλουστρασιόν φυλλάδια των συστημικών παρατάξεων. Γιατί αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με αυτά που αξίζουν και όχι να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Γιατί η πόλη είδε καθαρά το πρόσωπό μας, το πρόσωπο μιας μαζικής, δημοκρατικής και νεανικής συλλογικότητας που πήρε πάνω της το καθήκον να αλλάξει την πόλη, να αλλάξει την καθημερινή ζωή.

Θα μαστε εδώ και μετά τις εκλογές, όπως ήμασταν και πριν. Όμως κάθε ψήφος παραπάνω και κάθε παραπάνω έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι στήριξη στη μάχη για μια πόλη ανοιχτή, δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη, αντιφασιστική, πράσινη, ανοιχτή για μια πόλη αλληλεγγύης και ένα δήμο ασπίδα προστασίας των αδύναμων.

Θάνος Ανδρίτσος

Site / blog: https://fysaeikontra.wordpress.com

Μια Πόλη Ανάποδα (Νέα Σμύρνη)

Το σχήμα “Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης”, με ζωή και δράση που μετράει 21 χρόνια, δίνει για ακόμα μια φορά τη μάχη των δημοτικών εκλογών, με ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από 50 αγωνιστές και αγωνίστριες, εργαζόμενους, άνεργους, νέους και νέες.

Αγωνιστές διαφορετικών γενεών, πρωτοπόροι στους αγώνες της πόλης αλλά και συνολικά, συμμετέχουμε και στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ».

Η “ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ” είναι μια συλλογική προσπάθεια διεκδίκησης και αγώνα κι όχι ένα δημοτικό προεκλογικό ψηφοδέλτιο που θα πάρει μέρος στο μοίρασμα της λείας από την διαχείριση της δημοτικής εξουσίας.

Τα προηγούμενα χρόνια:
Πήραμε μέρος σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των ανέργων.
Προσπαθήσαμε οι γειτονιές της Νέας Σμύρνης να είναι αλληλέγγυες σε όσους το έχουν ανάγκη, σε ηλικιωμένους, νέους, παιδιά και μετανάστες.
Συμβάλλαμε ώστε η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης να γίνει φάρος αλληλεγγύης και σημείο αναφοράς για τους κοινωνικούς αγώνες.
Δώσαμε τη μάχη ενάντια στην κρατική καταστολή και τον εθνικισμό και καταφέραμε, μαζί με άλλες συλλογικότητες, οι γειτονιές μας να δίνουν τη μάχη ενάντια στον φασισμό και την ξενοφοβία.
Υπερασπιστήκαμε τους ελεύθερους και δημόσιους χώρους αποκαλύπτοντας τα σχέδια του Δήμου, της περιφέρειας και του κεφαλαίου.

Δεν έχουμε αυταπάτες “φιλολαϊκής διαχείρισης”, δεν προσβλέπουμε σε αυτόκλητους σωτήρες.
Πιστεύουμε στη δύναμη των εργαζόμενων, στα κινήματα και στην ικανότητα των “από κάτω”, να σκέφτονται, να οργανώνονται, να παλεύουν και να δημιουργούν τους κόσμους που χωρούν τις ανάγκες τους.
Στηρίζουμε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, για την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας στο δρόμο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Στηρίζουμε τη «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ – ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» για να δυναμώσει η φωνή των “από κάτω” και των κινημάτων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Για μια Νέα Σμύρνη των αναγκών, των δικαιωμάτων και των επιθυμιών μας.

SITE: https://polianapoda.wordpress.com/

Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη

Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη. Μια δημοτική κίνηση η οποία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από δεκάδες αγωνιστές των κινημάτων της περιοχής του Ζωγράφου και δηλώνει από την πρώτη μέρα παρούσα στις μάχες των κατοίκων για «να κερδίσουμε ξανά τη ζωή μας», παρούσα και στην εκλογική μάχη. Η κίνηση συγκροτήθηκε πριν από μερικούς μήνες, οι αγωνιστές και τα ρεύματα που την συναποτελούν, ωστόσο, δεν είναι «χθεσινοί» στους αγώνες της γειτονιάς. Αγώνες, διεκδικήσεις και κινήματα των κατοίκων του Ζωγράφου που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Αγώνες που δώσαμε τα τελευταία 20 χρόνια για να γίνει η Βίλα Ζωγράφου πάρκο για όλο το λαό μέσα από την «επιτροπή κατοίκων», για την υπεράσπιση του πρασίνου και των δημόσιων χώρων, στον αντιφασισμό, την αλληλεγγύη, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας.


Όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική διακήρυξη της «Ανυπότακτης Πόλης», η οποία αποφασίστηκε σε διαδικασίες συνελευσιακού χαρακτήρα, αναγνωρίζουμε την ανάγκη ρήξεων και ανατροπών με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των μνημονίων, τους εκφραστές τους (ΟΝΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) και τα πολιτικά κόμματα που τις προωθούν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κλπ) και παλεύουμε για την ανατροπή του «Κλεισθένη» και του «Καλλικράτη». «Ταυτόχρονα, όμως, ξέρουμε ότι υπάρχει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές και ιστορικές ανατροπές με τους καθημερινούς αγώνες». Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης μας, λοιπόν, αναδείξαμε μαχητικά και διεκδικητικά μια σειρά τοπικών ζητημάτων με μεγάλη σημασία για την καθημερινή ζωή των κατοίκων (Βίλα Ζωγράφου, δημιουργία χώρων υψηλού πρασίνου, παιδικοί σταθμοί, προσβασιμότητα αναπήρων, μητροπολιτικό πάρκο Γουδή κ.α.).


Στην «Ανυπότακτη Πόλη», ενώνονται όλες οι γενιές κατοίκων (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές) και ειδικά η παραγωγική ηλικία που είναι ο κορμός της (καλύπτοντας πάνω από το 60% του ψηφοδελτίου της). Δε συγκροτούμαστε στενά παραταξιακά. Είμαστε αγωνιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ, άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές που πιστεύουμε σε μία Αριστερά που τολμάει να σηκώσει το γάντι των ρήξεων και ταυτόχρονα κάνει καθημερινό βασανιστικό αγώνα για τα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, με επιμονή και αυταπάρνηση, αναζητώντας νέα περιεχόμενα και μορφές δράσης, με πειραματισμό και μεράκι. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η νικηφόρα αναμέτρηση με τον αντίπαλο απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων, δε βλέπουμε τα κινήματα σαν ιδιοκτησία της «παράταξης» ή του «κόμματος» και δε θεωρούμε ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτά. Για αυτό το λόγο κινούμαστε ενωτικά απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές κινήσεις της Αριστεράς στου Ζωγράφου, έχοντας απευθύνει από τη στιγμή που συγκροτηθήκαμε κάλεσμα ενότητας και συμπαράταξης μάχης γύρω από όλα τα κρίσιμα ζητήματα των αγώνων της περιοχής.


Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της δημοτικής κίνησης «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη», ο οποίος αναδείχθηκε μέσα από συνελευσιακές διαδικασίες, είναι ο Χρίστος Τουλιάτος, 39 χρονών, βιβλιοϋπάλληλος, με πολύχρονη συμμετοχή στα τοπικά κινήματα και με αριστερή ριζοσπαστική πολιτική δράση στην περιοχή μας και όχι μόνο, μέλος της Αριστερής Ανασύνθεσης.


Η δημοτική κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη συγκροτήθηκε για να να εκφράσει τις αγωνίες, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του ζωγραφιώτικου λαού μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για τους ενωτικούς και ριζοσπαστικούς αγώνες της επόμενης μέρας αλλά και ένα νέο παράδειγμα συνύπαρξης, συνδιαμόρφωσης και σχέσεων των αγωνιστών της μαχόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς.


Ενωτικά και ριζοσπαστικά να κερδίσουμε ξανά τη ζωή μας!

Νίκος Μαντέλας

SITE: https://anipotaktizografou.home.blog/

Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση (Βύρωνας)

Η Ρ.Ε.Κ είναι μία νέα συλλογικότητα γειτονιάς η οποία συγκροτήθηκε μέσα από συνελεύσεις αγωνιστών της περιοχής και ο πρωταρχικός στόχος της ήταν και είναι η όσον δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ευρωμνημονιακές πολιτικές και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Ακριβώς λόγω αυτής της οπτικής έγινε κάλεσμα σε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του Βύρωνα να συνδράμουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή για μας συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής εντός του σχήματος συμμετέχουν αγωνιστές τόσο από τον χώρο της ΛΑΕ όσο και από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα συμμετέχουν σύντροφοι από την Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά , και αρκετοί ανένταχτοι αγωνιστές που αποτελούν την ψύχη της προσπάθειας μας.

Το σχήμα για μας οφείλει και πρέπει να είναι ανεξάρτητο , και οι αποφάσεις του να διαμορφώνονται από τους ίδιους τους αγωνιστές που το συγκροτούν. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο σχεδόν μια φόρα την εβδομάδα υπάρχει ολομελειακή συνέλευση και έχουμε συλλογική εκπροσώπηση. Η αφετηρία μας είναι τα προβλήματα της ίδια μας της γειτονίας, έτσι προσπαθούμε να μιλήσουμε για τα σχολεία μας , τους παιδικούς σταθμούς , τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τον φασισμό ο οποίος προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Αλλά γνωρίζουμε ότι χρειάζεται συνολική σύγκρουση με τις πολιτικές της Κυβέρνησης και της Ε.Ε, που σε αγαστή συνεργασία με το ντόπιο πολιτικό κατεστημένο χτυπάνε τα δικαιώματα μας.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών , επιθυμούμε η συλλογικότητά μας να είναι μια συλλογικότητα μακράς πνοής, γιατί παραφράζοντας και το βασικό μας σύνθημα:


Η πόλη μας ανήκει , και θα ξανακερδίσουμε την ζωή που μας αξίζει!

Ηλίας Κωνσταντινίδης

SITE: https://rekvirona.blogspot.com/

Ρήγμα Στα Δυτικά (Αιγάλεω)


Το Ρήγμα στα δυτικά είναι μια μαχόμενη αριστερή μετωπική κίνηση πόλης. Συγκροτήθηκε το 2010 και ήταν παρόν στη λαϊκή συνέλευση στις κινητοποιήσεις, στη μάχη των πλειστηριασμών, στον αγώνα για το πατινάζ, στην υποδοχή των παιδιών των προσφύγων στις δράσεις κατά του φασισμού και σε πολλά άλλα. Είναι συλλογική προσπάθεια και υπάρχει ως καταστατική αρχή η εναλλαγή στην εκπροσώπηση . Ρήγμα στη μιζέρια και την συνδιαλλαγή για μια πόλη στο μπόι των κατοίκων της.

Το 2014 με επικεφαλής τον Πέτρο Παπανικολάου απέσπασε 5,1% Και μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο και τώρα δίνει ξανά τη μάχη των εκλογών με επικεφαλής των Βαινα Παντελή. Τέλος το πιο σημαντικό ίσως είναι οτι το Ρήγμα έχει καταφέρει να συσπειρώσει όλα τα κομμάτια της επαναστατικής και μη αριστεράς που δρουν και παρεμβαίνουν στο Αιγάλεω.

Πέρα απο ανένταχτους αγωνιστές συμμετέχουν το Κομμουνιστικό Σχέδιο και η Αναμέτρηση , το ΝΑΡ ,το ΣΕΚ , το ΕΕΚ , το Αριστερό Ρεύμα, η ΑΡΑΝ και η ΑΡΑΣ . Ακόμα και αν πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται η απο κοινού και ουσιαστική συμμετοχή όλων , η ιστορία ,οι αγώνες, το όραμα και οι στόχοι του Ρήγματος είναι αυτά που κρατάνε ενωμένες τις δυνάμεις του οι οποίες συμμετέχουν με τη λογική της συσπείρωσης οσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων πάνω σε μια ριζοσπαστική ,ανατρεπτική ,αντικαπιταλιστική κατεύθυνση κόντρα στον κατακερματισμό και την ηττοπάθεια που προκύπτουν απο την υποχώρηση του κινήματος.

Στέλιος Βαϊνάς


SITE: https://rigmastaditika.blogspot.com/

Αντίσταση και Ανατροπή – Βριλήσσια

Η Δημοτική κίνηση-σχήμα Αντίσταση και Ανατροπή στα Βριλήσσια, συγκροτήθηκε τον Δεκέμβρη του 2018 μέσα απ’ ανοιχτές, δημοκρατικές συνελεύσεις απ΄ αγωνιστές και αγωνίστριες της περιοχής. Αποτελείται απ’ εργαζόμενους/ες, φοιτητες/τριες,ανέργους , νεους και νέες της γειτονιάς που βρέθηκαν απ’ κοινού σε όλα τα κινήματα που γεννηθηκαν την τελευταία δεκαετία της κρίσης.
 
Η «Αντίσταση και Ανατροπή» είναι «παιδί» αυτών των κοινωνικών αναμετρήσεων. Γεννήθηκε από την κοινή πάλη αγωνιστών και συλλογικοτήτων της ανατρεπτικής Αριστεράς, του συνδικαλιστικού και τοπικού κινήματος, της πάλης της νέας γενιάς, του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, της μάχης για την έμφυλη ισότητα. Η συγκρότησή μας, ξεκινάει μέσα σε μεγάλες μάχες του παρελθόντος απ τις πλατείες και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες κατοίκων, την ΕΡΤ, τον αγώνα για να γίνει η Ναυτική Βάση χώρος για όλους του Δημότες, τους αγώνες στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ αλλά και στο Δήμο μέχρι και πιο πρόσφατα αγώνα ενάντια στην επαπειλούμενη ιδιωτικοποιήση του πάρκινγκ στο μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας.
 
Η φιλοδοξία απ’ τη πρώτη μέρα του νέου εγχειρήματος είναι να φτιαχτεί ένας τόπος συνάντησης όλου του δυναμικού και των ρευμάτων που δραστηριοποιήθηκαν αυτά τα χρόνια, για να παρεμβαίνει κ τοπικά, με την σκέψη μας στραμμένη ότι δεν αρκεί να αλλάξει κάτι στο Δήμο, αλλά χρειάζεται άλλος δρόμος. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλον έναν κομμάτικο σχηματισμό αλλά μια μετωπική προσπάθεια που να αγκαλιάζει τα πολιτικά ρεύματα απ το χώρο της  ΑΝΤΑΡΣΥΑ , της ΛΑΕ , της ριζοσπαστικής αριστεράς και ανένταχτο δυναμικό.
 
Οι εκλογές για εμάς δεν αποτελούν αυτοσκοπό, ούτε το αποκλειστικό και κύριο πεδίο αγώνα και διεκδίκησης. Αποτελούν μια ευκαιρία και στο δήμο μας να σπάσει και πάλι το φράγμα της σιωπής, της αδράνειας, της απομόνωσης και της παθητικότητας που επιχειρείται να εδραιωθεί ως μια νέα «ομαλότητα». Αποτελούν μια ευκαιρία να δηλώσουμε ότι δεν συναινέσαμε και δεν συναινούμε σε όσα μας επιβλήθηκαν. Είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο να εκφραστεί ηχηρά το μήνυμα ότι τίποτα δεν τελείωσε.
 
Σας καλούμε να πλαισιώσετε και να στηρίξετε την αντικαπιταλιστική κίνηση Βριλησσίων, «Αντίσταση και Ανατροπή», για να γίνει η φωνή των κατοίκων και των κινημάτων, στο δημοτικό συμβούλιο και στις γειτονιές της πόλης.

Νίκος Κοκκινάκης

SITE: https://antistasivrilissia.blogspot.com/
Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.