Now Reading:

26 Νοέμβρη απεργούμε για το δικαίωμά μας στη ζωή, το 8ωρο και την απεργία

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι η πανδημία αποδείχθηκε χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και το νεοφιλελεύθερο συρφετό του να περάσουν μέτρα που ούτε στον ύπνο τους δεν μπορούσαν να φανταστούν σε άλλες συνθήκες: νέος πτωχευτικός κώδικας, ιδιωτική εκπαίδευση, αύξηση της στρατιωτικής θητείας και τώρα  το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος του Νοέμβρη. Έχει προηγηθεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αιτιολογημένης απόλυσης, ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος με την υποχρεωτική συμμετοχή στις συνελεύσεις του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών των σωματείων, το μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση τους οχτώ μήνες που εμείς κλειστήκαμε στα σπίτια μας δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το διαλυμένο από τα μνημόνια σύστημα υγείας, για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ, τους χώρους εργασίας και τις σχολικές αίθουσες. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες συνεχίσαμε να δουλεύουμε κανονικά, τις περισσότερες φορές χωρίς μέτρα προστασίας στις δουλειές μας. Οι έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς αποδείχθηκαν ανύπαρκτοι, χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν –αντί να προστατευτούν– μέσα στην πανδημία, τα ωράρια ελαστικοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο μέσω της γενίκευσης της τηλεργασίας και η υποχρέωση καταβολής των μισθών μετακυλίθηκε εν μέρει από τους εργοδότες στο κράτος, δηλαδή στον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους. Η κυβέρνηση πέταξε τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού στα σκουπίδια αφήνοντας τον ιό να σαρώνει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα στοχοποιεί και καταστέλλει κάθε φωνή που αντιστέκεται.

Η κατάργηση του 8ωρου

Βασική αιχμή του νομοσχεδίου Βρούτση είναι η νομική κάλυψη των ήδη υφιστάμενων απλήρωτων υπερωριών και η θεσμική κατάργηση του 8ωρου. Όπως χαρακτηριστικά ορίζει: «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Μαζί έρχεται και το σύστημα του «ψηφιακού ωραρίου» με εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου, που θα αποτελέσει όπλο στην φαρέτρα της εργοδοσίας για την περεταίρω εντατικοποίηση της εργασίας μας και τον περιορισμό των απαραίτητων διαλλειμάτων. Επιχειρείται, τέλος, να επεκταθεί η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας σε όλο τον κλάδο του εμπορίου.

134 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγο που συντάραξε τον κόσμο και άνοιξε το δρόμο – μεταξύ άλλων – για την καθιέρωση του 8ωρου, η κυβέρνηση κάνει το χατίρι στα αφεντικά και νομοθετεί την κατάργησή του. Την ίδια ώρα, η αύξηση της παραγωγικότητας από τη μαζική είσοδο των αυτόματων μηχανών και της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή γεννάει το οικουμενικό αίτημα της μείωσης του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Εμείς επιμένουμε πιο σίγουροι από ποτέ ότι το 7ωρο-5ήμερο-35ωρο είναι ώριμη αναγκαιότητα και δυνατότητα της εποχής μας. Είναι ένα αίτημα που μειώνει την εκμετάλλευση, απαντά έμπρακτα στη μείωση των μισθών της προηγούμενης δεκαετίας, δημιουργεί αμέσως εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις κανονικής εργασίας και δίνει χώρο για να αναπτυχθεί η δραστηριότητα των εργαζομένων πέρα από τον καταναγκασμό της μισθωτής εργασίας. Όπως είχε πει ο Μαρξ, άλλωστε, το μέτρο του πλούτου είναι ο ελεύθερος χρόνος.

Το χτύπημα του μαχητικού συνδικαλισμού και της απεργίας

Το μεγάλο σκάνδαλο έρχεται με τις αλλαγές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα, όταν το εργατικό κίνημα έχει ακόμα και σήμερα τα δικά του όπλα να οργανώνεται και να αντιστέκεται; Αυτά τα ρετάλια που έθρεψαν τον κομματικό συνδικαλισμό, που κατασυκοφάντησαν το συνδικαλιστικό κίνημα μοιράζοντας προνόμια, απαλλαγές και φρέσκο χρήμα στα δικά τους παιδιά, έρχονται τώρα να μιλήσουν για «διαφάνεια», «ξεκαθάρισμα» και «δημοκρατία». Στόχος τους να επέμβουν στην οργάνωση των εργαζομένων, να εμποδίσουν την δυνατότητα μας να αντιδρούμε αγωνιστικά –και άρα αποτελεσματικά– απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας, να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ενδεικτικά, τα μέτρα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν όσο αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα: Αποζημίωση στον εργοδότη από τους εργαζομένους αν κηρυχθεί παράνομη η απεργία από τα αστικά δικαστήρια. 24ωρη προειδοποίηση εργοδότη για οποιαδήποτε κινητοποίηση. Επιβολή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του 50%+1 των ενεργών μελών για να αποφασιστεί μια κινητοποίηση. Διαμαρτυρία των εργαζομένων σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο που θα έχει «συμφωνηθεί» με τον εργοδότη. Βαριά πρόστιμα και ποινές στους εργαζομένους και ταυτόχρονη κήρυξη της απεργίας παράνομης αν υπάρξει παρεμπόδιση σε απεργοσπάστες. Απαγόρευση αφισοκολλήσεων και διακίνησης υλικού από τους εργατικούς φορείς, συνδικάτα και κάθε άλλον φορέα μέσα στους χώρους εργασίας. Καλώς ήρθατε στο 1967…

Όταν μας χτυπάνε, απεργούμε μαζικά

Το νομοσχέδιο Βρούτση είναι non paper που έρχεται κατευθείαν από τον ΣΕΒ. Η κυβέρνηση θέλει να «βγάλει τα σπασμένα» της κρίσης ξανά στις πλάτες των εργαζομένων για να μην πληρώσει το κεφάλαιο! Θέλουν να δουλεύουμε όλη μέρα και να μην λέμε κουβέντα. Και για να το κάνουν αυτό, πρέπει να ξεμπερδέψουν με τον μαχητικό συνδικαλισμό. Επιδιώκουν να θεσμοθετήσουν σωματεία-συνομιλητές της εκάστοτε εργοδοσίας, που θα ζητούν την άδεια της για να αναρτήσουν ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα που η ίδια θα τους παρέχει, που θα αφήνουν προσωπικό ασφαλείας στα πόστα και τις εισόδους των χώρων εργασίας στις απεργίες ορθάνοιχτες. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα χαρίσουμε τα σωματεία μας στους υποτακτικούς της εργοδοσίας και τους μάνατζερ!

Με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων προκηρύχθηκε απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ. 26 Νοέμβρη δεν μένουμε σπίτι, απεργούμε! Δεν μέναμε ούτως ή άλλως σπίτι, γιατί δεν πάψαμε να δουλεύουμε ποτέ. Δεν μένουμε σπίτι, όπως δεν μείναμε στις 17 Νοέμβρη, όπου η κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο σπάζοντας στην πράξη κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο. Σε αντίθεση με αυτή, ο λαός έδειξε ότι και θέλει και ξέρει να αυτό-προστατεύεται. Εμείς με τη σειρά μας καλούμε όλα τα αγωνιστικά ρεύματα, τα σχήματα και τις πρωτοβουλίες που παρεμβαίνουν στα συνδικάτα τους, να κινηθούν ενωτικά για να οργανώσουμε από κοινού την αντίδραση μας απέναντι στο νέο νόμο. Ας το βάλει καλά στο μυαλό της η κυβέρνηση πως όταν γίνει αυτό, οι αύρες και η αστυνομία δεν θα μπορούν να την σώσουν από την οργή των εργαζομένων!

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτυχθεί με όλα τα μέσα προστασίας και αποστάσεις στην πλ. Κλαυθμώνος – υπουργείο Εργασίας στις 11:00 και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

  • Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και όλες
  • Αυξήσεις στους μισθούς – λιγότερη δουλειά
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία – μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό
  • Λεφτά για την υγεία, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και αστυνομία
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών – άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση
  • Πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους
  • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα – επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις


Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/στριών
Αθήνα, Νοέμβριος 2020

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.