Now Reading:

Κοινή ανακοίνωση αριστερών οργανώσεων: Λεφτά για κοινωνικές ανάγκες, όχι για εξοπλισμούς! Συγκέντρωση Πέμπτη 14/1, 5:30μμ στη Βουλή

KOINH ANAKOINΩΣΗ
Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/στριών-
Αριστερή Ανασύνθεση
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά – Internationalist Workers’ Left
Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά

Τη στιγμή που καθημερινά δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, το ΕΣΥ έχει προ πολλού φτάσει στα όριά του, οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, η κυβέρνηση επιμένει να περικόπτει τα κονδύλια που απαιτούνται για τη λήψη μέτρων προστασίας για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, κάτι που αποτυπώνεται καθαρά στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2021. Άλλοτε ισχυρίζεται ότι έχουν δοθεί ήδη αρκετά χρήματα και άλλοτε ότι «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, αντίθετα, από τις εκκλήσεις και τα αιτήματα των υγειονομικών.

Τα επιχειρήματα αυτά εξαφανίζονται βέβαια όταν πρόκειται για εξοπλισμούς και συνολικότερα για κοινωνικές δαπάνες. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνονται 5.5 δις ευρώ για την κάλυψη αγοράς νέων όπλων, μισθολόγια αξιωματικών, προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών συντήρηση στρατοπέδων και βάσεων. Μάλλον δε θα είναι αρκετά γιατί ήδη ανακοινώνεται συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση νέων βάσεων σε Κάρπαθο και Σκύρο, ενώ ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα για τη βάση στην Καλαμάτα.

Την Πέμπτη 14 Γενάρη η κυβέρνηση φέρνει στην ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την έγκριση της συμφωνίας για την αγορά 18 πολεμικών αεροσκαφών rafale. Βιάζεται για να μη γίνει ορατή η πραγματικότητα γιατί, ένα rafale κοστίζει πάνω από 1000 ΜΕΘ ή ένα μεγάλο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς παρουσιάσει.

Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα δε σταματούν εδώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ανήγγειλε εξοπλιστικό πρόγραμμα 11.2 δις μέχρι το 2024. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται η προμήθεια πυραύλων αέρος Meteo και ΕXOCET που προορίζονται για τα πολεμικά πλοία. Επίσης προχωρά η αναβάθμιση των F-16 και ετοιμάζεται η αγορά 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου (μάλλον θα επιλεχθούν αυτές των ΗΠΑ ως πιο ευέλικτες, και όχι οι γαλλικές Μπελχάρα). Τέλος, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα υποβάλει σύντομα στο αντίστοιχο των ΗΠΑ αίτημα για την αγορά των «αόρατων» και υπερσύγχρονων F-35. Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει και τη στρατιωτική θητεία.

Αυτός ο πακτωλός χρημάτων θα διατεθεί όταν η πανδημία και η οικονομική κρίση αφήνουν πίσω τους θύματα, τους εργαζόμενους, τους ανέργους τους συνταξιούχους. Και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μόνιμη φοροδιαφυγή τους θα είμαστε εμείς, η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία που θα πληρώσουμε το κόστος τους. Η κυβέρνηση με τη βοήθεια μεγάλων αστικών μέσων ενημέρωσης, με τη στήριξη ή την ανοχή άλλων κομμάτων, προσπαθεί να πείσει ότι όλα αυτά γίνονται για την ισχυροποίηση της χώρας στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για επιθετικούς και όχι αμυντικούς εξοπλισμούς. Η κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και από τις δύο μεριές του Αιγαίου έχει γονατίσει τους λαούς.Όλα αυτά γίνονται για την άμυνά «μας» στο Αιγαίο, για την ισχυροποίησή «μας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποτέ οι πολεμικές προετοιμασίες δεν απομάκρυναν την πιθανότητα πολεμικών επεισοδίων. Ούτε όταν γίνονται ενόψει διαλόγου. Ταυτόχρονα οι εξορμήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκθέτουν τους εργαζόμενους και την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στα παιχνίδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, με μόνους κερδισμένους ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ο αγώνας ενάντια στις εξοπλιστικές δαπάνες πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα ενάντια στα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή αλλά και ενάντια στη συμμαχία της Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Για να σταματήσει αυτή η τρέλα και να μπει στοπ στις πολεμικές προετοιμασίες είναι απαραίτητο να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ σε νέα όπλα, σε πανακριβά πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες. Να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία και όχι το στρατό.

Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να βρει ισχυρή αντίσταση σε όλους τους χώρους.

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΓΕΝΑΡΗ / 5.30ΜΜ / ΒΟΥΛΗ
[τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας]

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.