Now Reading:

Καταγγελία για τον βανδαλισμό του χώρου της ΑΕΠ ΕΑΑΚ στο Ρέθυμνο από φασίστες

Ως Αναμέτρηση ομάδα κομμουνιστών/ριών και ως Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά, καταγγέλλουμε τους βανδαλισμούς, που δέχτηκε η Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση ΕΑΑΚ, στα υλικά και στο χώρο της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου από τη νεοναζιστική οργάνωση ΟΕΡ (Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου). Οι φασίστες με τον γνωστό θρασύδειλο συμμορίτικο τρόπο- των εθνικιστικών ομάδων- επέλεξαν να στοχοποιήσουν τους αγωνιστές και αγωνίστριες της ΑΕΠ, στέλνοντας ένα μήνυμα τόσο στην ριζοσπαστική Αριστερά και στον αντιφασιστικό χώρο, όσο όμως και σε κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της φασιστικής απειλής.

Μπροστά σε τέτοιου είδους επιθέσεις, η απάντηση πρέπει να είναι άμεση και ξεκάθαρη από συλλογικότητες, σωματεία και κοινωνικούς φορείς, να μην υπάρξει καμία ανοχή, στην επανεμφάνιση εθνικιστικών και μισαλλόδοξων ομάδων. Ιδιαίτερα σήμερα, που το πολιτικό περιβάλλον με την στήριξη και κάλυψη του κράτους και των ΜΜΕ ευνοεί στην έκφραση ιδεών του τυφλού μίσους και της καχυποψίας απέναντι στους μετανάστες, σε καθετί διαφορετικό, σε όσους αγωνίζονται για έναν δίκαιο κόσμο.

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και του Ευόσμου, οι επιθέσεις σε μέλη του ΣΕΚ στο νέο Ηράκλειο, μας δείχνουν πως δεν έχουμε τελειώσει -ως κοινωνία- με το φασιστικό φαινόμενο, όπου σε μια συνθήκη κλιμάκωσης της επίθεσης της Νέας Δημοκρατίας στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, οι φασίστες προβάλουν πάντα πρόθυμοι να σπείρουν το δηλητήριο τους και να αποπροσαντολύσουν.

Ωστόσο δεν πρέπει να δείξουμε κανέναν εφησυχασμό, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΑΕΠ, οι οποίοι καθημερινά συμμετέχουν, παρεμβαίνοντας στο κοινωνικό τους χώρο, δεν τρομοκρατούνται από τέτοιου είδους ενέργειες, όσο και αν ορισμένοι ενοχλούνται. Σε αντίθεση με αυτά τα φασίζοντα στοιχεία, η ΑΕΠ αγωνίζεται καθημερινά, υπερασπιζόμενη και τη δημόσια δωρεάν παιδεία, και μάχεται για καλύτερους όρους φοίτησης και εναντιώνεται στην αυταρχικοποιήση των Πανεπιστημίων. Αυτό άλλωστε, το δείχνει η συνεπής στάση της απέναντι στον φασισμό, όποτε αυτός προσπαθεί να βρει χώρο και λόγο στην πόλη του Ρεθύμνου, όντας ενεργό μέρος του αντιφασιστικού κινήματος.

Η μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη φασιστική απειλή, ούτε όταν η Χρυσή Αυγή ήταν στο ζενίθ της δράσης της, ούτε όμως και όταν καταδικάστηκε ως ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Για την ιστορία, η Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου, είναι υπεύθυνη και για τη δολοφονία του 17χρονου μαθητή, Έντισον Γιουχάι, το 2016 και για τον ξυλοδαρμό αγωνιστών/ριών, καθώς και επιθέσεων σε κοινωνικούς χώρους αλλά και σε άλλους μετανάστες.

Η Κρήτη είναι συνδεδεμένη με την αντιφασιστική πάλη δίνοντας σπουδαίους αγώνες για την εξάλειψη του ναζισμού στο παρελθόν. Δεν θα αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης, στους νοσταλγούς του Σούμπερτ και των ταγμάτων ασφαλείας και κάθε φορά που σηκώνουν κεφάλι, μαζί με το υπόλοιπο αντιφασιστικό κίνημα θα φροντίζουμε να τους στέλνουμε εκεί όπου ιστορικά ανήκουν.

Τη Βιάνο και τ΄ Ανώγεια τα κάψανε οι Ναζί,

Φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.