Now Reading:

Χιλιάδες ζωές θα είχαν σωθεί αν η Κυβέρνηση ενίσχυε το ΕΣΥ

“…Συχνά μιλούν και με διδάσκουν, σα να ναι δράστες μαζί και θεατές..”

Τίτος Πατρίκιος, Διδασκαλία

Παρακολουθούμε εδώ και πολλές μέρες μια ακόμα καλοστημένη επικοινωνιακή παράσταση της κυβέρνησης. Σκοπός της είναι ο θεατής να χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας και να τη βιώνει κοιτώντας μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό.

Στη προκειμένη περίπτωση όμως, η πραγματικότητα είναι οι εκατοντάδες νεκροί που μετράμε καθημερινά. Νεκροί που δεν βρίσκουν αξιοπρεπή φροντίδα και περίθαλψη. Νεκροί που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παλέψουν επί ίσοις όροις με τον κορωνοϊό. Άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση σε προσωποποιημένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό. Άνθρωποι που δεν είχαν τη δυνατότητα για άμεση και διαρκή επικοινωνία με το προσωπικό στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας ώστε να προσέλθουν έγκαιρα στο νοσοκομείο, που όταν πήγαν σε αυτό βρέθηκαν μπροστά σε διαλογή ασθενών σε ένα προαύλιο χώρο κάτω από τέντες. Άνθρωποι που στο επόμενο βήμα έμειναν ατελείωτες ώρες ή και μέρες σε ράντζα πριν μεταβούν σε μια κλίνη. Άνθρωποι που μέσα στο άγχος, την αγωνία και τον πόνο τους είχαν μόνους συμμάχους το υγειονομικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., που δίνει καθημερινά αγώνα με όλες του τις δυνάμεις, εξαντλημένο, ψάχνοντας απεγνωσμένα από οξυγόνο μέχρι μαξιλάρια. Είδη σε έλλειψη. Και όταν η κατάστασή τους επέβαλε τη μεταφορά τους σε Μ.Ε.Θ. για να δώσουν την ύστατη και πιο μεγάλη μάχη, τους είπαν να περιμένουν. Και περίμεναν για μέρες, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Αυτή η μάχη είναι άνιση και χάνεται καθημερινά για πολλούς. Και είναι άνιση γιατί η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά και με σχέδιο να είναι.

Μειωμένος προϋπολογισμός για την υγεία, καμία ουσιαστική κάλυψη των οργανικών κενών, ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, δυσμενέστεροι όροι νοσηλείας στη περιφέρεια,  ναρκοθέτηση του εμβολιαστικού προγράμματος, με αντιεπιστημονικές παλινωδίες, απουσία αξιόπιστης ενημέρωσης, παροξυσμό αυταρχισμού, και όσα ακόμα έχουμε πολλάκις αναφέρει. Πολιτική υγείας χαραγμένη από επικίνδυνους ανθρώπους, που απλά υπακούν εντολές μείωσης του κόστους.

Όμως λύση για την κυβέρνηση υπάρχει και είναι δοκιμασμένη. Ακόμα και όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαλαλεί αντιεπιστημονικές ανοησίες κατα συρροή, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών στελεχών της κυβέρνησης κατα καιρούς, πάντα τα πρόθυμα μέλη της λίστας Πέτσα είναι εκεί για να ορθώσουν τον παραμορφωτικό τους φακό μπροστά στα μάτια της κοινωνίας. Θα αγιοποιήσουν τους θύτες, θα λοιδορήσουν τα θύματα και θα κατηγορήσουν με μένος όσες και όσους επιτεθούν στη κυβέρνηση ζητώντας τα αυτονόητα.

Η δημοσίευση της μελέτης του Σ. Τσιόδρα και της ομάδας του για τη θνητότητα εκτός Μ.Ε.Θ. και την ικανότητα του Ε.Σ.Υ να ανταπεξέλθει στη πίεση που δέχεται, είναι ακόμα μια επιβεβαίωση. Επιβεβαιώνει ότι  η νεοφιλελεύθερη εμμονή της Κυβέρνησης να μην ενισχύσει το Ε.Σ.Υ κόστισε χιλιάδες νεκρούς/ες. Εδώ και καιρό άλλωστε, ο άλλοτε “σωτήρας” είναι εκτός κάδρου. Ο προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, που φέρει σημαντική ευθύνη για τη δημόσια και κατ’ επαναληψη κάλυψη των εγκληματικών κυβερνητικών επιλογών από την αρχή της πανδημίας, επιβεβαίωσε τα αυτονόητα. Όλα όσα εδώ και πάνω από ένα χρόνο η κοινωνία γνωρίζει και απαιτεί. Αυτό δεν τον απαλλάσει από τις ευθύνες του, όμως επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση λειτουργεί ανεξέλεγκτα και αντικοινωνικά κατα συρροήν.

Είναι εμφανές και στον τελευταίο κάτοικο της χώρας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει απτόητη να εξασφαλίζει αποκλειστικά και μόνο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, να μετράει τις ζωές μας κάτω από τα κέρδη των λίγων και θα βασίζεται διαρκώς στη κάλυψη των ΜΜΕ για να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των δομών κοινωνικής προστασίας.

Η μάχη για τη προστασία της κοινωνίας είναι διαρκής και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο βασικός μας αντίπαλος. Είναι ένας αγώνας διεκδίκησης σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε καθημερινά και με ένταση, στο πλάι των πολλών. Γιατί έχουμε δίκιο και το ξέρουν. Γιατί μια εναλλακτική πολιτική δημόσιας υγείας περνάει μέσα από την ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης του σήμερα. 

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.