Ενόψει της επετείου της 6ης Δεκεμβρίου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από κρατικό όργανο, η Κυβέρνηση προέβη για δεύτερη φορά στην γενική απαγόρευση των συναθροίσεων την οποία είχε επιβάλει και ενόψει της 17ης Νοεμβρίου. Η εν λόγω απαγόρευση, από την πρώτη φορά που επιβλήθηκε, επικρίθηκε ως κατάφωρα αντισυνταγματική από τον νομικό κόσμο, και ιδίως από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, από πολλούς πανεπιστημιακούς καθηγητές, από τη Διεθνή Αμνηστία, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παρά την κριτική και τις αντιδράσεις περί της συνταγματικής εκτροπής που συνεπάγεται η ολική αναστολή του δικαιώματος σε συναθροίσεις, η Κυβέρνηση προέβη στην ίδια ακριβώς τακτική κανονικοποιώντας και παγιώνοντας την ευθεία παραβίαση των συνταγματικών διατάξεων.
Πέραν τούτου, η αστυνομία εφάρμοσε προχθές το μέτρο της απαγόρευσης για τις συναθροίσεις επεκτείνοντάς το ανεπιτρέπτως ακόμα και για την διέλευση(!) από το σημείο της δολοφονίας (συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου) και προέβη σε μια σειρά αναίτιων προσαγωγών και συλλήψεων πολιτών που θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη του δολοφονηθέντος παιδιού.
Η χθεσινή σύλληψη, μεταξύ άλλων πολιτών, των δύο δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη ήταν δε κάτι πρωτοφανές. Η παρεμπόδιση των συνηγόρων να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα αντιβαίνει στην κατοχύρωση του δικηγορικού λειτουργήματος υπέρ της προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η προσαγωγή και σύλληψή τους όχι μόνο διεξήχθη απαραδέκτως ενόσω τελούσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά έγινε και σε κάθε περίπτωση εντελώς παράτυπα, κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 34 περί υποχρέωσης σεβασμού και τιμής απέναντι στο δικηγορικό λειτούργημα) και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρα 39 § 3 και 111 § 6) που επιβάλλουν σεβασμό στον δικηγόρο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και τον προστατεύουν ως λειτουργό της δικαιοσύνης από την αυτόφωρη διαδικασία ως προς τα πλημμελήματα. Η θεσμική αυτή παραβίαση σηματοδότησε τον επί της ουσίας διωγμό των συνηγόρων που τάσσονται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την καταπάτηση της ουσίας του δικηγορικού επαγγέλματος. Πολλώ δε μάλλον, η σύλληψη των συγκεκριμένων μάχιμων δικηγόρων, οι οποίοι υπήρξαν συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην δίκη κατά της Χρυσής Αυγής, δεν μπορεί παρά να θέτει εν αμφιβόλω τη συνολική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αδρανεί για τον εντοπισμό του καταδικασθέντος Χ. Παππά και την ίδια στιγμή διώκει τους συνηγόρους που πραγματώνουν τον ρόλο τους ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης.
Οι επαναλαμβανόμενες θεσμικές εκτροπές από τους κρατικούς φορείς και την Κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία έχουν ξεκινήσει να παγιώνουν την αντισυνταγματική και παράτυπη δράση της Κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και του δικαιώματος υπεράσπισης αυτών. Ως Ομάδα Νομικής Βοήθειας δηλώνουμε την απερίφραστη στήριξή μας στους δικηγόρους Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη και καλούμε το νομικό κόσμο να καταδικάσει συνολικά τα χθεσινά γεγονότα.