Ίσως βρισκόμαστε μπροστά στον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Οι διεθνείς μεταβολές και η συνειδητή, πλέον, άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει σοβαρά μέτρα στήριξης της κοινωνίας και αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας, οδηγούν ήδη εκατομμύρια πολίτες σε αναγκαστική φτώχεια.
Οι νέες τιμές του ρεύματος (0,8 ευρώ η κιλοβατόρα) που ανακοινώθηκαν για το μήνα Σεπτέμβριο, αποτελούν αύξηση περίπου 65% από τις ήδη δυσθεώρητες τιμές του Αυγούστου και οδηγούν σε ένα ασταμάτητο σπιράλ ανατιμήσεων που στοιχειώνει την πλειοψηφία της κοινωνίας και μαζί σε ένα αβάσταχτο αίσθημα αδιεξόδου για όλους και όλες μας.
Ποιός όμως ευθύνονται για τη εκρηκτική αυτή αύξηση της τιμής του ρεύματος;
Η, για πολλά χρόνια, έμμονή της Ευρωπαικής Ένωσης να ασκεί πιέσεις στα κράτη μέλη ώστε να “απελευθερώσουν”, να ιδιωτικοποιήσουν και τελικά να χρημαστηριοποίησουν την ενέργεια, αποδείχθηκε όχι απλά πολιτικά τυφλή, άλλα κοινωνικά καταστροφική.
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις στα θέματα ενέργειας, έχουν οδηγήσει πάνω από 7 στους 10 έλληνες/ιδες να μειώσουν ή σταματήσουν τελείως την κατανάλωση ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Όμως οι δύσκολες διεθνείς συνθήκες δεν δικαιολογούν επ’ουδενί την παράλληλη κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο με πρόσχημα τον πόλεμο και προβλήματα στις ροές του φυσικού αερίου, η εγχώρια αγορά ενέργειας έχει μετατραπεί σε ένα οργανωμένο σύστημα κλοπής των εισοδημάτων μας και αναδιανομής τους προς λίγους κερδοσκόπους Γιατί;
Εν αντιθέσει με άλλες χώρες, η ελληνική ενεργειακή αγορά δεν διαθέτει, σκόπιμα, κανέναν μηχανισμό περιορισμού των αναταράξεων.
Η υλοποίηση του Target model από την ΝΔ, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εισήγαγε τέσσερα (!) χρηματιστήρια ενέργειας απέτυχε παταγωδώς. Ακόμη και η Καθημερινή, έχει ανοιχτά υπονοήσει ότι οι παραγωγοί ενέργειας χρησιμοποιούν τον πολύπλοκο μηχανισμό του target model για να κερδοσκοπήσουν. Το market coupling (αγοραπωλησίες ενέργειας μεταξύ γειτονικών κρατών) έχει καταστήσει την Ελλάδα χώρα εξαγωγής με αποτέλεσμα η ίδια η ΡΑΕ να παραδέχεται ότι μάλλον ενισχύει την αυξητική τάση των τιμών ακόμη περισσότερο.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ η Γαλλία διακινεί το 29% της ενέργειας της στο χρηματιστήριο, η Ιταλία μόλις στο 11% και η Βρετανία στο 13%, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να διαθέτει το 100% (!) της ημερήσιας κατανάλωσης με τρόπο που την αφήνει έρμαιο στις ορέξης των κερδοσκόπων. Οι εκτιµήσεις της διοίκησης του Ομίλου Μυτιληναίου (Protergia) για το 2022 κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη τα οποία θα ξεπεράσουν τα 260 εκατ. ευρώ (+60%)!
Η χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας όμως δεν είναι όμως γραμμένη στις πλάκες του Μωυσή.
Ακόμα και η Ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε μπροστά στην δυσαρέσκεια για τους πανύψηλους – και αδύνατον να πληρώσουν – λογαριασμούς, να προχωρήσει σε ενέργειες για να μαζέψει κάπως την “αυτορρυθμιζόμενη” και “ελεύθερη” αγορά. Ενέργειες που αποδεικνύουν αυτό που θα έπρεπε να είναι πάντα δεδομένο: το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για όλους και όλες μας, και δεν μπορεί να αφήνεται σε κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια.
Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση επιδοτεί κάθε μήνα από τον κρατικό προϋπολογισμό όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, αντί τουλάχιστον να βάλει πλαφόν στα κέρδη, έχει φτιάξει ένα πολύπλοκο τρίγωνο κερδοσκοπίας το οποίο αφενός επιτρέπει στους ιδιώτες να καθορίζουν τις τιμές στο χρηματιστήριο κατά το δοκούν και επομένως να αυξάνουν τους λογαριασμούς (και τις τιμές των αγαθών) και να έρχονται εν συνεχεία οι ίδιοι να παίρνουν επιπλέον κρατικό χρήμα, μέσω των επιδοτήσεων οι οποίες δίνονται στους πολίτες για να πληρώσουν τις οφειλές τους!
Αυτό πρέπει να σταματήσει! Όσο η κρίση βαθαίνει, οι πολίτες κατανοούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις βασικών δημόσιων αγαθών είναι συνταγή κοινωνικής καταστροφής, με το 66% πλέον να δηλώνει πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ βλάπτει σοβαρά την κοινωνία.
Μόνη διέξοδος στο πολιτικό αδιέξοδο, είναι η μαχητική και ενωτική απάντηση του δημοκρατικού κόσμου, ενάντια στην παράλογη φτώχεια που μας επιβάλλεται. Απέναντι στο κενό πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βρει η κοινωνία την χαμένη της φωνή.
Ενότητα στην δράση, κοινωνική οργάνωση, ανοιχτές συνελεύσεις.
Όλες και όλοι την Παρασκευή, 7/10 στις 19:00 στην Πλατεία Κλαυθυμώνος!
Στηρίζουμε το πανό της ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην ακρίβεια “Δε Βγαίνω”.