Τουλάχιστον 500 άνθρωποι ,οι οποίοι ξεκίνησαν από την Λιβύη , μετέβαιναν στο καράβι που ναυάγησε και ρυμουλκήθηκε στις 22/11, υπο ακραίες καιρικές συνθήκες στην Παλαιόχωρα ,νότια των Χανίων . Το παραπάνω γεγονός έρχεται να μας επιβεβαιώσει πως η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από τα κράτη και τις κυβερνήσεις ως ένα έκτακτο συμβάν , με τους μετανάστες να θέτουν τις ζωές τους σε τεράστιο κίνδυνο, την στιγμή που ασφυκτικές συνθήκες τους οδηγούν να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να ξεφύγουν από πολέμους , διωγμούς και συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Παράλληλα ενώ τα ναυάγια κοντά στην Κρήτη συνεχώς και αυξάνονται ,οι λιμενικές αρχές επιδεικνύουν μια συνεχόμενη αδιαφορία. Ακόμα και τα καράβια που βρίσκουν με κάποιο τρόπο στεριά εκλαμβάνονται ως μια κρίση στην τουριστική βιτρίνα της περιοχής της Παλαιόχωρας αλλά και ευρύτερα των Χανίων με τις τοπικές αρχές αρχές να έχουν ως προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών των νόμιμων και εύπορων επισκεπτών –τουριστών κατά την καλοκαιρινή σεζόν μεσω της δημιουργίας πολυαρίθμων ξενοδοχείων .Συνεπώς δεν παρέχονται οι κατάλληλοι χώροι ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιου είδους σχεδιασμός ο οποίος θα αφορά τους πρόσφυγες/προσφυγισσες που ναυαγούν σε άθλιες συνθήκες .
Οι ευθύνες βέβαια για το πως έφτασε η κατάσταση είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Από την μία πλευρά η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως βορά για τις γεωπολιτικές της βλέψεις ενώ οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις αποκόπτοντας την ασφαλέστερη χερσαία δίοδο με τον φράχτη του Έβρου. Η κυβέρνηση ακολουθεί δηλαδή μια πολιτική αποτροπής των προσφύγων με κατασταλτικό χαρακτήρα οδηγώντας πολλές φορές σε θανάτους στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
Η προσφυγιά και τα ναυάγια δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά μια αποφασισμένη πραγματικότητα εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων .Αξίζει να αναδειχθεί και ο καθοριστικός ρόλος της ΕΕ καθώς είναι η ίδια που έχοντας κλείσει όλες τις νόμιμες διόδους για πρόσφυγες και μετανάστες εξαναγκάζει τους ανθρώπους εξωθούνται σε αυτούς τους τρόπους μετακίνησης αναζητώντας μια καλύτερη προοπτική . Μάλιστα με νομοθετημένες συνθήκες δημιουργεί τον εγκλωβισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροές στα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα , φέρνοντας έτσι ευθύνη τόσο για τις φρικιαστικές πολιτικές που τα κράτη αυτά εφαρμόζουν όσο και για την άνοδο της ακροδεξιάς στην περίπτωση της Ιταλίας .
Ο σχεδιασμός οικοδόμησης μιας Ευρώπης – φρούριο είναι αυτός που καθημερινά οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους στον φράχτη του Έβρου, αυτός που βρίσκει τραγική εφαρμογή στα ανοιχτά της Λέσβου αλλά και αυτός που δίνει πλεονέκτημα σε αμφίβολα καθεστώτα όπως αυτό της Λιβύης .
Εμείς τασσομαστε απέναντι στην πολιτική του θανάτου που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μαζί με την ΕΕ , στηρίζοντας τις προσφύγισσες και τους μετανάστες και τον αγώνα τους για την κατοχύρωση βασικών αναγκών επιβιωσης με ταυτόχρονη πρόσβαση σε δομές, όπως η εκπαίδευση και η υγεία καθώς και το δικαίωμα για ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση.
- Εδώ και τώρα ζητάμε άμεση επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων για τους μετανάστες που βρίσκονται στην πόλη μας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- Να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις
- Να καταργηθεί ο φράχτης του Έβρου
- Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας
- Κατάργηση των συμφωνιών του Δουβλίνου.
Εικόνες από την κινητοποίηση επαφής και αλληεγγύης στις 24.11.2022- Παλαιοχώρα, Χανίων