Αύξηση της τιμής των φτηνών φαρμάκων προανήγγειλε η Αναπληρώτρια Υγείας Μίνα Γκάγκα ως λύση για την έλλειψη σε σημαντικά φάρμακα που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων Covid, γρίπης και άλλων λοιμώξεων. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται αμείωτο το πρόβλημα των ελλείψεων με θύματα αρρώστους, και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες (παιδιά και ηλικιωμένους που δεν έχουν πρόσβαση σε αντιπυρετικά), η Υπουργός φέρνει την αντιλαϊκή αυτή πολιτική στο δημόσιο διάλογο.
Τη σκυτάλη από την Υπουργό πήρε και ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε ο οποίος, ως λαγός της κυβέρνησης, αφού αναθεμάτισε ως δεινό το γεγονός ότι η χώρα έχει φτηνά φάρμακα, πρότεινε και αυτός με τη σειρά του να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων ως λύση για τις ελλείψεις.
Μετά την ανεπιτυχή αλλά ανερυθρίαστη κατασυκοφάντηση των γιατρών ως υπαίτιων για τις ελλείψεις, η κυβέρνηση, όπως και σε άλλα σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στη χώρα, πρόβαλλε ως δικαιολογία για την προτεινόμενη πολιτικής την παγκόσμια έκταση του προβλήματος. Δυστυχώς όμως παρότι είναι εν μέρει αληθές το γεγονός της παγκόσμιας έλλειψης, όπως και στα άλλα προβλήματα η Ελλάδα έχει την ατυχία να κατέχει την πρωτιά στα αρνητικά ρεκόρ.
Το γεγονός αυτό όχι απλώς δεν είναι τυχαίο αλλά αναγκαστικό επακόλουθο των ιδεολογικών θέσεων και των πολιτικών πρακτικών της κυβέρνησης, που αρνείται πεισματικά να επιβάλλει ρυθμίσεις και περιορισμούς στην τεράστια κερδοφορία των πιο πλουσίων επιχειρήσεων. Έτσι, προέκυψε η αρνητική πρωτιά στην τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη, λόγω δηλαδή της άρνησης της κυβέρνησης να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο στο Ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, έτσι προέκυψαν η εξαιρετικά υψηλή θέση μας στον κόσμο στο δείκτη θνησιμότητας από Covid, λόγω δηλαδή της άρνησης της κυβέρνησης να θέσει πλαφόν και ρυθμίσεις στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές και να ενισχύσει τις ΜΕΘ και το Δημόσιο Σύστημα υγείας.
Παρομοίως, και στην υπόθεση των ελλείψεων των φαρμάκων, η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά φαρμάκων και στη διαδικασία εξαγωγών τους μειώνοντας έτσι την κερδοφορία ορισμένων, λίγων που εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις, έχει συμβάλλει αποφασιστικά στο πρόβλημα των ελλείψεων. Πέρα όμως από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανακούφιζε εν μέρει τις λαϊκές οικογένειες και τους οικονομικά αδύναμους της κοινωνίας, ως Αναμέτρηση θεωρούμε ότι η δημόσια ελεγχόμενη φαρμακοβιομηχανική παραγωγή αποτελεί αναγκαίο προϋπόθεση για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ελλείψεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική αιτία των ελλείψεων στα φάρμακα είναι η αχαλίνωτη κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών φαρμακοβιομηχανιών που όπως συμβαίνει και στην παρούσα συγκυρία δεν διστάζουν να δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά για να αυξάνουν τις τιμές των φαρμάκων. Ως εκ τούτου, εάν αντιλαμβανόμαστε το φάρμακο ως δημόσιο αγαθό στο οποίο όλα πρέπει να έχουν πρόσβαση, η μόνη σταθερή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση για την πλειοψηφία της κοινωνίας είναι η δημιουργία δημόσιας Φαρμακοβιομηχανίας που θα λειτουργεί χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.