Στην Ιταλία οι εορτασμοί της ημέρας του ιστορικού αναθεωρητισμού «Foibe» ξεκίνησαν με το προσκύνημα του προέδρου της Γερουσίας Ignazio La Russa με συνοδεία φρουράς με βασιλική ενδυμασία στη Basovizza. Το πρωθυπουργικό μέγαρο Palazzo θα φωτιστεί από σήμερα με τα χρώματα της Ιταλίας και την επιγραφή «Θυμάμαι». Στο κρατικό κανάλι RAI θα προβληθούν σειρές ιστορικών ντοκιμαντέρ, ταινιών και σχετικών συζητήσεων. Το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει την μεταφορά της επετείου στα σχολεία με αφιερωματικές εκδόσεις που διανέμονται στους μαθητές (κόμικς, κείμενα κ.α.). Οι φασίστες σε όλη την Ιταλία και κυρίως στον Βορρά πραγματοποιούν νόμιμα συγκεντρώσεις και μνημόσυνα, για τα θύματα της «παρτιζανικής αντιφασιστικής βίας» στις Ιστροδαλματικές ακτές στην περίοδο 1943-1945. Η μεταφασίστρια πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως «οι συμπατριώτες μας από την Ίστρια, το Φίουμε (η σημερινή Ριέκα) και τη Δαλματία είναι δύο φορές Ιταλοί και κρατούν τη σημαία μας στην καρδιά τους».
Η επιλογή της 10ης Φεβρουαρίου από τη δεύτερη κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι το 2004 (ημερομηνία όπου παρέπεμπε στην Συνθήκη Παρισίων και την πραχώρηση στη Γιουγκοσλαβία των επαρχιών Πόλα (Pola), Φίουμε (Fiume), Ζάρα (Zara) μέρος εδαφών της Τεργέστης και της Γκορίτσια (Gorizia) το1947) είχε στόχο με βάση την ιστορική άγνοια και την συστηματική παραχάραξη από δημοσιογράφους και ιστορικούς τη δεκαετία του 1990 να παρουσιάσει ως γενοκτονία κατά των ιταλικών πληθυσμών την λαϊκή αντίσταση του Γιουκοσλάβικου Απελευθερωτικού Στρατού. Τι και αν στον Γιουγκοσλαβικό Απελευθερωτικό στρατό συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 Ιταλούς, τι και αν οι περιοχές στις δαλματικές ακτές είχαν περιέλθει στη Γερμανική ναζιστική διοίκηση ακόμα και μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8/9/1943, τι και αν η απελευθέρωση της Τεργέστης, της Ίστριας και του Φιούμε σήμανε το τέλος της φασιστικής βίας που ασκούνταν προς τους Σλοβένους, Κροάτες, Ιταλούς κατοίκους και το κλείσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Risiera di San Sabba, η ιστορική πραγματικότητα έπρεπε να μεταλλαχθεί για να χωρέσει στους στόχους ιταλικού κράτους.
Η καθιέρωση της επετείου αποτυπώνει την διάθεση επανίδρυσης του ιταλικού κράτους και να αποσιωπηθεί ο λαϊκός παράγοντας που οδήγησε στην απελευθέρωση στις 25 Απριλίου. Οι μεν ακροδεξιές και οι δεξιές δυνάμεις μέσα από αυτήν αποφεύγουν την ανάληψη ευθύνης για τα εγκλήματα του ιταλικού φασισμού εντός της χώρας αλλά και στα Βαλκάνια, την Αιθιοπία, την Ελλάδα και αλλού. Οι δε δυνάμεις προερχόμενες από την «μετανιωμένη αριστερά» προσβλέπουν σε μια εθνική συμφιλίωση όπου θα ξεπεραστούν οι αντιθέσεις μεταξύ φασισμού και αντιφασισμού για να απευθυνθούν σε άλλα κοινωνικά ακροατήρια.
Οι τάσεις ιστορικού αναθεωρητισμού και σχετικοποίησης της εθνικιστικής ιμπεριαλιστικής και ολοκληρωτικής βίας και συκοφάντισης της Αντίστασης της Αριστεράς, φυσικά δεν είναι ιταλικό φαινόμενο. Σε εμάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές με την οποία αφήνονται ανοιχτά παράθυρα για απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές σε κομμουνιστικά κόμματα, ανέφερε ως χειρότερη περίοδο στην ιστορία την λαϊκή αντίσταση που οργάνωσε το ΕΑΜ. Στη Γερμανία, σε χώρες της Βαλτικής, την Ιαπωνία και τον ευρωατλαντικό κόσμο ο ιστορικός αναθεωρητισμός σαν τάση συναντιέται με την επιστροφή σε μια φιλοπολεμη προετοιμασία και τους μεγάλους πολεμικούς προϋπολογισμούς, την περιστολή δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Στην Ιταλια
Την ίδια ώρα που επιχειρείται η αποκατάσταση του Φασισμού στην περίπτωση του αναρχικού πολιτικού κρατούμενου Αλφρέντο Κόσπιτο που βρίσκεται για 10 μήνες στην απομόνωση μετά από 10 χρόνια στη φυλακή η Μελόνι- δηλώνει πως «το Κράτος δεν εκφοβίζεται». Ο Αλφρέντο Κόσπιτο βρίσκεται σε απεργία πείνας για 110 μέρες και κινδυνεύει να καταλήξει από ώρα σε ώρα, γιατί αντιτίθεται στην επιλεκτική και εκδικητική μεταχείριση του.
Η ιταλική κυβέρνηση μεταχειρίζεται εκδικτικά, -με την εφαρμογή του άρθρου 41bis για το καθεστώς των φυλακών του υπ’ αριθ. 354/1975, που ψηφίστηκε το 1986. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε περιπτώσεις καταδικασμένων Μαφιόζων και ατόμων που συμμετείχαν στις Ερυθρές Ταξιαρχίες και με βάση τον νόμο θα κρατείται σε σκληρή απομόνωση, παρακαλούθηση με κάμερες 24 ώρες το 24ωρο, αποστερούμενος την δυνατότητα επικοινωνίας και επισκέψεων, περιορισμού της δυνατότητας προαυλισμού για δύο ώρες την ημέρα, για το διάστημα τεσσάρων χρόνων και με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο χρόνια.
Μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας δεν μοιραζόμαστε μόνο τους ίδιους κινδύνους αναθεώρησης τη ιστορίας, δεν μοιραζομαστε μόνο το ίδιο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που στήνει τα σκάνδαλα όπως του Quatargate.
Έχουμε να μοιράσουμε επίσης τις επιπτώσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών και ταξικων πολιτικών λιτότητας εξαιτίας των οποίων αντιμετωπίζουμε τη φτώχεια, κλπ
Απευθύνουμε κάλεσμα αλληλεγγύης στους συναγωνιστές που θα βρεθούν απέναντι στους φασίστες εν οψει του foibe και δίνουν την μάχη ενάντια στον ιστορικό αναθεωριτισμο
Στεκόμαστε απέναντι στην εκδικητική μεταχείριση του Αλφρέντο Κοσπιτο, να αποσυρθούν τα σχέδια για την εφαρμογή του 41bis!