Από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου 2023 περίπου διακόσια άτομα από περισσότερες από 20 χώρες, τα περισσότερα από την Ευρώπη, αλλά και εκτός της ΕΕ, συμμετείχαν στη 10η συνάντηση του TSS «Σπάζοντας το φράγμα» («Breaking the Barrier»), στην Μπολόνια. Της συνάντησης στην Μπολόνια προηγήθηκε, μεταπανδημικά, η συνάντηση στη Σόφια, στα τέλη του 2022, και τη Φρανκφούρτη, στις αρχές του 2023. Η συνάντηση στη Μπολόνια ήταν η τρίτη συνάντηση του TSS σε λιγότερο από ένα χρόνο, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη πρόσδεση ακτιβιστών και ακτιβιστριών στην πλατφόρμα του TSS και την αναγνώριση της θεμελιώδους πρόκλησης της διεθνικής οργάνωσης. Στις συναντήσεις αυτές νέοι άνθρωποι προσέγγισαν το TSS, ενώ ένας ολοένα σταθερότερος αριθμός εξακολουθεί να συμμετέχει από συνάντηση σε συνάντηση, χαράσσοντας το περίγραμμα μιας συλλογικής διαδικασίας. Για τρεις μέρες συζητήσαμε μαζί για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της διεθνικής οργάνωσης των αγώνων μας ενάντια στην πολιτική του πολέμου, την πατριαρχία, τον θεσμικό ρατσισμό και την εργασιακή εκμετάλλευση. Αναγνωρίσαμε τις δυσκολίες σύνδεσης αγώνων από τόσα διαφορετικά πλαίσια, αλλά αναγνωρίσαμε επίσης τις ευκαιρίες της διεθνικής οργάνωσης, ώστε να καταστεί αυτή η διαδικασία σύνδεσης των ποικίλων αγώνων πραγματική και συνεχής. Αυτό το κείμενο συνοψίζει τους κύριους στόχους και τα επόμενα βήματα για την πλατφόρμα του TSS μετά τη συνάντηση της Μπολόνια.
Ξεκινήσαμε τη συνάντηση στη Μπολόνια λέγοντας ότι θέλουμε να «σπάσουμε το φράγμα» της εθνικής πολιτικής, τα εμπόδια που χωρίζουν τους αγώνες, τα πλαίσια, τις συνθήκες και τις μορφές οργάνωσης. Τα εμπόδια που καθιστούν δύσκολο τον ριζοσπαστικού μετασχηματισμού ακόμα και σε επίπεδο φαντασίας. Βλέπουμε την πλατφόρμα του TSS ως έναν τόπο που μας επιτρέπει να πειραματιστούμε πάνω σε νέες μορφές επικοινωνίας και πρωτοβουλίας σε διεθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Στις τοπικές μας πραγματικότητες οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε. Αναγνωρίζουμε όμως ότι, στο εθνικό πλαίσιο, η ικανότητά μας να αγωνιζόμαστε μειώνεται και οι διεκδικήσεις μας σπάνια αντιστοιχούν σε πραγματικές νίκες. Έλκουμε την καταγωγή μας από διαφορετικές εμπειρίες αγώνα και διαφορετικές ιστορίες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε την πλατφόρμα του TSS ως έναν τόπο, εντός του οποίου μπορούμε να αναζητήσουμε εργαλεία υπέρβασης του κατακερματισμού και των ιεραρχιών.
Η αφοσίωση στην πλατφόρμα του TSS έχει αυξηθεί από την περίοδο της πανδημίας και την εξάπλωση της πολιτικής του πολέμου, μαζί με μια γενική μετατόπιση προς τα δεξιά του παγκόσμιου πολιτικού φάσματος κι έναν αυξανόμενο εθνικισμό. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια αναθεώρηση των εργαλείων μας, ώστε να μην παραλύουμε και να μην στέκουμε αβοήθητες σε περιόδους μεγάλων αναταραχών. Πρέπει να προετοιμαστούμε όχι μόνο για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε απροσδόκητα γεγονότα, αλλά και για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε μαζικά κινήματα και κινητοποιήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις οργανωμένες δομές, τα συνδικάτα και τις συλλογικότητες. Θέλουμε να επεξεργαστούμε συλλογικά νέες στρατηγικές παρέμβασης που να ανταποκρίνονται στη σημερινή εποχή.
Η πολιτική συνθήκη στην οποία δρούμε διαμορφώνεται από υπερεθνικές διεργασίες (κλιματική κρίση, μετασχηματισμοί των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, πολιτική του πολέμου, πατριαρχικές επιθέσεις και επιθέσεις στη σεξουαλική ελευθερία, ρυθμίσεις για τη μετακίνηση των μεταναστών): η ικανότητα απεργίας παρεμποδίζεται από υπερεθνικές διεργασίες και η δέσμευσή μας είναι να την επανεφεύρουμε στο ίδιο υπερεθνικό επίπεδο. Αυτό απαιτεί να συνεργαστούμε με συντρόφους και συντρόφισσες στο εξωτερικό, εντός της ΕΕ αλλά και πολύ πέρα από τα σύνορά της, και να σκεφτούμε πέρα από τις πολιτικές μας δομές για να πλαισιώσουμε εκ νέου τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας.
Γνωρίζουμε ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν και ότι υπάρχουν συνεχιζόμενοι αγώνες και κινήματα που ήδη υποδηλώνουν κάτι πολύ πέρα από τα τοπικά και εθνικά πλαίσια. Σε αυτά αναγνωρίζουμε ότι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει συμβαίνει παρ’ όλες τις δυσκολίες: κινήματα μεταναστών πέρα από τα σύνορα, μορφές εργατικής οργάνωσης που ξεπερνούν τον ένα χώρο εργασίας, αντιπατριαρχικοί αγώνες γυναικών, queers και βασικών εργαζομένων πέρα από τις υπερεθνικές αλυσίδες φροντίδας, μορφές άρνησης του πολέμου που διασχίζουν τα εθνικά μέτωπα, αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση του κλίματος που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ κοινωνικών και οικολογικών διεκδικήσεων. Στο επίκεντρο της πλατφόρμας TSS βρίσκεται ο στόχος να γίνουμε μέρος αυτών των διακρατικών κινημάτων, να τα προωθήσουμε και να αναπτύξουμε τη συλλογική μας ικανότητα να κατανοούμε, να αναγνωρίζουμε και να «πιάνουμε» τις ανοργάνωτες μορφές άρνησης που διασχίζουν τις κοινωνίες.
Η πλατφόρμα TSS ξεκίνησε από τα πειράματα των μεταναστών, των κοινωνικών και μητροπολιτικών απεργιών μετά την οικονομική κρίση. Εφορμώντας από προηγούμενες εμπειρίες αντισυγκεντρώσεων και συντονισμένων ημερών δράσης, αναγνωρίσαμε σε αυτά τα πειράματα απεργιών μια καινοτομία που σηματοδοτούσε μια νέα αρχή. Τα επόμενα χρόνια η απεργία έγινε πράγματι σύνθημα νέων κοινωνικών κινημάτων, όπως η παγκόσμια φεμινιστική απεργία και η απεργία για το κλίμα, μαζί με απεργίες σε αποθήκες σε διάφορες χώρες και ηπείρους, και άλλες λιγότερο εμφανείς μορφές απεργίας, όπως τα κινήματα των μεταναστών και οι μορφές άρνησης του πολέμου και των συνεπειών του. Αναγνωρίσαμε σε αυτά τα κινήματα ένα σαφές σημάδι ότι για να οργανωθείς δεν αρκεί να εντοπίσεις έναν εχθρό, να διαλέξεις μια ημερομηνία και να καλέσεις τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Το πρόβλημα της οργάνωσης υπερβαίνει κατά πολύ το πρόβλημα του πώς να κινητοποιηθούμε και πρέπει να είμαστε σε θέση να αμφισβητήσουμε επίσης τις ταυτότητες και τις μεθόδους μας κατά τη διαδικασία αυτή. Στο TSS διεξάγεται μια συλλογική και ανοιχτή συζήτηση για το πώς μπορούμε να ενεργούμε διεθνώς και να παρεμβαίνουμε στους υπάρχοντες αγώνες όχι με τυχαίο τρόπο, αλλά προωθώντας μια διεθνική προσέγγιση, η οποία να αναδεικνύει την όχι πάντα εμφανή διεθνική συνάφεια των εν εξελίξει αγώνων. Ερωτήματα που πρέπει να τίθενται διαρκώς και οι απαντήσεις που διατυπώνουμε να είναι δοκιμαστικές, με τα μάτια ορθάνοιχτα στις συγκρούσεις, τις εντάσεις και τις καινοτομίες που συγκλονίζουν την πραγματικότητά μας. Δεν υπάρχουν σύντομες διαδρομές και έτοιμες λύσεις, παρά μόνο αυτές που βρίσκουμε από κοινού, οικοδομώντας βήμα-βήμα την πλατφόρμα μας.
Η πλατφόρμα TSS εργάζεται σε διάφορα πρότζεκτ που απευθύνονται σε πραγματικά κινήματα που ήδη δρουν σε διεθνική διάσταση. Πρόκειται για πρότζεκτ που εμπλέκονται άμεσα με επί τόπου απεργίες και προωθούν την πολιτική επικοινωνία πέρα από τα σύνορα. Είναι επίσης χώροι όπου πειραματίζονται νέες μορφές οργάνωσης, οι οποίες δίνουν πρακτική μορφή στην πλατφόρμα. Τα πρότζεκτ αυτά συνδέονται με μέτωπα, τα οποία η πλατφόρμα TSS βλέπει ως κρίσιμα πεδία αγώνα στο σήμερα και στο αύριο:
- «Διεθνικός μεταναστευτικός συντονισμός» (TMC): Η ίδρυση του «Διεθνικού Μεταναστευτικού Συντονισμού» (TMC) ανάγεται στους αγώνες των μεταναστ(ρι)ών κατά του θεσμικού ρατσισμού που βίωσαν μεταναστευτικά υποκείμενα στη Γαλλία και την Ιταλία την άνοιξη του 2020. Οι μετανάστες και οι συλλογικότητες που συμμετείχαν στο TMC αναγνώρισαν γρήγορα την ανάγκη για διεθνικό συντονισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ρατσιστικά και βίαια συνοριακά καθεστώτα και οι μεταναστευτικές πολιτικές στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Το TMC ενώνει πλέον μετανάστ(ρι)ες και ομάδες από πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Ελλάδα. Τους ενώνει το αίτημα για μια πανευρωπαϊκή, άνευ όρων και απεριόριστη άδεια παραμονής.
- Το «Essential Autonomous Struggles Transnational» (E.A.S.T.) αντιπροσωπεύει μια συλλογικότητα που αποτελείται κυρίως από γυναίκες, μετανάστριες, εργάτριες και ακτιβίστριες. Το δίκτυο αυτό προέκυψε από τις προκλήσεις στο πεδίο της κοινωνικής αναπαραγωγής, οι οποίες εντάθηκαν από την πανδημική κρίση του Covid-19. Η εστίαση του E.A.S.T. είναι κυρίως στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Ωστόσο, θεωρεί την περιοχή αυτή ως τμήμα μιας ευρύτερης, διεθνικής αρένας ακτιβισμού. Στόχος του δικτύου είναι να πυροδοτήσει νέα κινήματα και απεργίες για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της έμφυλης βίας και του συστημικού ρατσισμού. Επιδιώκει να το επιτύχει αυτό συνδέοντας τα τρέχοντα κινήματα και δημιουργώντας έναν ενιαίο οργανωτικό χώρο, ο οποίος υπερβαίνει τους περιορισμούς και τον κατακερματισμό των μεμονωμένων κοινωνικών και εργατικών πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
- Η «Κλιματική-Ταξική Σύγκρουση» (CCC) έχει ως στόχο να ενώσει τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές και τους ακτιβιστές για το κλίμα. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση των ποικίλων επιπτώσεων που προκύπτουν από την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση. Η πεποίθηση που διέπει την πρωτοβουλία αυτή είναι ότι ένα κίνημα που εμπερικλείει τόσο κλιματικά όσο και ταξικά αιτήματα σε διεθνικό επίπεδο είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να θέσει τη συσσώρευση πράσινου κεφαλαίου υπό αμφισβήτηση και να αναδείξει την ανάγκη διαφύλαξης της κοινωνικής δικαιοσύνης κατά τη διαδικασία της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
- Η «Μόνιμη Συνέλευση κατά του Πολέμου» (PAAW) είναι ένα πρότζεκτ ακτιβιστών και εργαζομένων που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας συλλογικής συζήτησης προς την κατεύθυνση μιας διεθνικής πολιτικής της ειρήνης και πρωτοβουλιών άρνησης της λογικής του πολέμου. Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ξεκινήσαμε μηνιαίες συναντήσεις για να ασχοληθούμε με τη σύγκρουση. Επικεντρωνόμαστε στη στήριξη όσων αγωνίζονται για την επιβίωση τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Ρωσία, ανθρώπων που πλήττονται από τις επιπτώσεις του πολέμου πέρα από την άμεσα πληττόμενη περιοχή, όσων επηρεάζονται από τις οικονομικές κυρώσεις, προσφύγων που φεύγουν από αυτόν και άλλους πολέμους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, και εργαζομένων που αντιστέκονται στην εκμετάλλευση και τη χρήση του πολέμου ως πρόσχημα για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Στεκόμαστε επίσης στο πλευρό των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων στον αγώνα τους ενάντια στην πατριαρχική καταπίεση. Καταστήσαμε την τελευταία Πρωτομαγιά ημέρα απεργίας ενάντια στον πόλεμο και για μια διεθνική πολιτική ειρήνης. Επιπλέον, εκδώσαμε ένα πολιτικό μανιφέστο κατά του πολέμου, καθώς πιστεύουμε ότι αναδεικνύει έντονα την ανάγκη για μια διεθνική προσέγγιση για τη βελτίωση της ζωής και την καταπολέμηση της βίας, της εκμετάλλευσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που επικρατεί στη σημερινή κοινωνία. Η αναζωπύρωση του πολέμου στην Παλαιστίνη και η συνεχιζόμενη προοπτική ανοίγματος νέων μετώπων καθιστούν την ανάγκη ανάπτυξης μιας συζήτησης που σπάει τα μέτωπα του πολέμου κάθε μέρα πιο επιτακτική: γι’ αυτό είναι φτιαγμένη η PAAW.
Η πλατφόρμα TSS περιλαμβάνει και το συντονιστικό τουTSS. Το συντονιστικό του TSS δεν θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ένα «κέντρο» από όπου προέρχονται οι αποφάσεις και στη συνέχεια «εκτελούνται», αλλά ως μια δομή που έχει το σημαντικό καθήκον να διασφαλίσει ότι τα επιμέρους πρότζεκτ δεν θα «διαμερισματοποιηθούν» και ότι πραγματική επικοινωνία θα λαμβάνει χώρα σε όλα τα προαναφερθέντα πεδία παρέμβασης. Η συμμετοχή είναι ανοικτή, αλλά απαιτεί ενασχόληση και δέσμευση.
Εκτός από τη διοργάνωση συναντήσεων δια ζώσης, το συντονιστικό του TSS προσπαθεί να επικοινωνεί τακτικά για τη γενική πολιτική κατάσταση και για τους νέους αγώνες που αναδύονται, για να αναγνωρίζει νέες προκλήσεις και αγώνες που έχουν διεθνική δυναμική και σημασία. Πράγματι, έτσι λειτούργησε, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τις θέσεις μας γύρω από την αναγκαία εργασία (essential work) και την απεργία στο πεδίο αυτό. Το καθήκον του συντονιστικού είναι να διασφαλίσει ότι η διαδικασία του TSS «σπάει το φράγμα», όπως ήταν το σύνθημα τηςπρόσφατης συνάντησης στην Μπολόνια.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της συζήτησής μας στα εργαστήρια της Μπολόνια και εμπνεόμενοι από την προθυμία πολλών συμμετεχόντων να συνεχίσουν να δουλεύουν στα θέματα της συζήτησης που ανοίχτηκαν, σχεδιάζουμε τους επόμενους μήνες να ασχοληθούμε βαθύτερα με την E.A.S.T. και το TMC. Στο πλαίσιο αυτό οραματιζόμαστε δύο συναντήσεις, μία για την κοινωνική αναπαραγωγή και μία για τη μετανάστευση, τον εθνικισμό και τον αντιμιλιταρισμό. Θα επανέλθουμε με νέες πληροφορίες, μόλις κατοχυρωθούν αυτές οι συναντήσεις.
Εν κατακλείδι, αισθανόμαστε αναζωογονημένες από την ενεργό συμμετοχή και τις ζωηρές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Μπολόνια και ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι είμαστε λίγες μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι το ζήτημα της διεθνικής οργάνωσης είναι ένα ποιοτικό ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί ποσοτικά, και ωστόσο εκτιμούμε ότι η διεύρυνση του φάσματος των συλλογικοτήτων που ασχολούνται με την πλατφόρμα του TSS αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη οποιουδήποτε από τους στόχους μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ψάχνουμε πάντα για περισσότερους συντρόφους, ομάδες και εργαζόμενες να μας ακολουθήσουν!
Για να έρθετε σε επαφή και/ή να υποβάλετε κείμενα για την ιστοσελίδα μας, μπορείτε να στείλετε ένα email στη διεύθυνση: [email protected]
Για να λαμβάνετε ενημερώσεις και πληροφορίες σχετικά με συναντήσεις, δημοσιεύσεις και εν εξελίξει αγώνες, μπορείτε να εγγραφείτε στο κανάλι telegram και στη λίστα αλληλογραφίας μας.
Η ομάδα του συντονιστικού του TSS είναι ανοικτή σε όλους. Για να συμμετάσχετε στις συνεδριάσεις και να συμβάλετε πιο ενεργά στις πρωτοβουλίες της πλατφόρμας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω facebook ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.