Θα περίμενε ποτέ καμία ή κανένας από εμάς ότι ένας σημαντικός και ιδιαίτερα αγαπητός πολιτισμικός θεσμός, όπως είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται από ελαστικές σχέσεις εργασίας στο εσωτερικό του, αλλά και από εκδικητικές απολύσεις;
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες του φεστιβάλ απασχολούνται στον οργανισμό με μηνιαίες ή δίμηνες συμβάσεις εργασίας. Έτσι, δεκάδες εργαζόμενοι/ες σε όλα τα νευραλγικά πόστα του φορέα, σε γραφεία και κινηματογραφικές αίθουσες, βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και, φυσικά, όπως κάθε εταιρία που κάνει χρήση της μεθόδου των ελαστικών συμβάσεων εργασίας, έτσι και το ΔΣ του Φεστιβάλ χρησιμοποιεί τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες εργασίας ως εργαλείο για τον άμεσο ή έμμεσο εκφοβισμό οποιουδήποτε εργαζομένου τολμήσει να εκφράσει κάποιο αίτημα ή παράπονο σχετικό με αυτές.
Ενδεικτική είναι η στάση που κράτησε η Διοίκηση του Φεστιβάλ στην περίπτωση της Κατερίνας Μιχαήλ. Όταν η εργαζόμενη κατήγγειλε εγγράφως την επανειλημμένη αδιαφορία της Διεύθυνσης και της Υπεύθυνης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ζητήματα υποστελέχωσης και κακοδιαχείρισης, η διοίκηση διέκοψε τη συμφωνημένη εργασιακή σχέση μαζί της, καταλήγοντας ουσιαστικά στην απόλυσή της. Μετά την αρχική δικαίωσή της από την Επιθεώρηση Εργασίας, η Κατερίνα Μιχαήλ θα βρεθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου στο δικαστήριο, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά της ως εργαζόμενη.
Απαιτούμε από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ να προασπιστεί τον δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα ως πολιτιστικό θεσμό, να διακόψει παρόμοιες αντεργατικές πρακτικές και συγκεκριμένα:
– Να μην προβεί σε απόλυση της Κατερίνας Μιχαήλ, ανανεώνοντας άμεσα τη σύμβαση με βάση τα συμφωνημένα καθήκοντά της.
– Να προχωρήσει στην πρόσληψη του πάγιου προσωπικού με σταθερές εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές, αξιοπρεπές και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας.
Εδώ η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Η Πόλη Ανάποδα” και η καταγγελία 25 εργαζομένων του ΦΚΘ.