Διανύοντας την τελευταία πενταετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η ίδια έχει εστιάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με πρωταρχικό της μέλημα την κατακρεούργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων και την όξυνση της καταστολής στη νεολαία. Ήδη από την πρώτη τετραετία, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να θέσει τις βάσεις για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, με την κατάργηση του ασύλου, την θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, πετώντας χιλιάδες μαθητές εκτός σχολών, αλλά και την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, με την πανεπιστημιακή αστυνομία -την εφαρμογή της οποίας ανέτρεψε το φοιτητικό κίνημα-, τις διαγραφές στα ν+2 και ν+3 έτη αλλά και τα πειθαρχικά μέτρα εις βάρος φοιτητών, μέτρα που αδιαμφισβήτητα στοχεύουν στην αυταρχική θωράκιση του πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει θέσει στη στόχαστρο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, επιδιώκοντας να τους πειθαρχήσει, να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα και να αλλάξει άρδην τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου, μέσω των τομών της αναδιάρθρωσης, εξαπολύοντας ουσιαστικά ιδεολογικό μένος.
Η κυβέρνηση με την επίθεση που εξαπολύει τα τελευταία χρόνια έχει θέσει στο στόχαστρο συνολικά το δικαίωμα στον αγώνα αλλά και τη συνδικαλιστική δράση, και στην προσπάθεια της έχει στρατεύσει και μία σειρά από αντιδραστικές διοικήσεις, όπως ήταν εκείνη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πρόκειται για μία Διοίκηση που προσπάθησε να εφαρμόσει πειθαρχικές διώξεις εις βάρος φοιτητών το 2022. Έτσι, η δίωξη των 8 φοιτητριών και φοιτητών του ΠΚ αποτελεί συνέχεια αυτής της προσπάθειας Στις 16 Ιούνη 2022, η Ασφάλεια Χανίων, κατά παραγγελία της τότε Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, απέστειλε κλήσεις για προανάκριση σε 8 φοιτητ(ρι)ές και ενεργά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Ενιαίου Πολυτεχνείου, ΗΜΜΥ & Αρχιτεκτονικής, εκ των οποίων 2 μέλη της Αναμέτρησης, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητ(ρι)ών και ευρύτερα του φοιτητικού κινήματος, που διαχρονικά πρωτοστατεί στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Το διάστημα πριν την κλήση της Ασφάλειας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης είχαν πραγματοποιήσει μαζικές κινητοποιήσεις στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου και την Κοσμητεία, ενάντια στη διαδικασία εκκίνησης πειθαρχικής δίωξης για αφισοκόλληση σε φοιτητή και μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, όπως προβλέπει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Κατάφεραν, έτσι, όχι μόνο να τη σταματήσουν αλλά και να τοποθετηθεί δημόσια η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου παίρνοντας σαφή θέση ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης.
Η πρώτη ποινική δίωξη από τη μεταπολίτευση σε φοιτητές και φοιτήτριες λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης αποτελεί τομή για το δικαίωμα μας στον αγώνα και την ελεύθερη έκφραση και αποσκοπεί στην συνολική τρομοκράτηση όσων διεκδικούν και αντιστέκονται μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Ακόμη, συνιστά ευθεία παραβίαση του αυτοδιοίκητου, καθώς γίνεται κατά παραγγελία της Νίκης Κεραμέως, παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο αποφασίζει μόνο του και χωρίς εξωγενή ή κρατική παρέμβαση για τα θέματα που το απασχολούν. Σε κάθε περίπτωση, η συνδικαλιστική ελευθερία και δράση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και πρέπει να την υπερασπιστούμε, γιατί χωρίς αυτήν, τα πανεπιστήμια μας θα βρίσκονταν πολύ μακριά από όσα το φοιτητικό κίνημα και οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν καταφέρει. Στο πρόσωπο των 8 φοιτητών και φοιτητριών βρίσκεται κάθε ένας και κάθε μια που παλεύει και διεκδικεί συλλογικά, κάθε ένας και κάθε μια που αγωνίστηκε ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια πέρυσι, συμμετέχοντας στις δίμηνες καταλήψεις.
Μετά το φοιτητικό κίνημα του ‘24, που έδωσε τον αγώνα ενάντια στην μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην παιδεία, την παράκαμψη δηλαδή του άρθρου 16Σ και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση προσπάθησε να τρομοκρατήσει περαιτέρω το φοιτητικό κίνημα. Ένα φοιτητικό κίνημα που κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να μαζικοποιηθεί και να βρεθεί σε αγωνιστική τροχιά, ενεργοποιώντας δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, μιλώντας θαρρετά για τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, προχωρώντας σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και επαναφέροντας το μέσο της κατάληψης. Όσο, λοιπόν, χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έδιναν τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για την υπεράσπιση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας, η κοινωνία στεκόταν αλληλέγγυα στον αγώνα αυτό και η κυβέρνηση βρισκόταν απομονωμένη, προχωρώντας λίγο καιρό αργότερα σε μια σειρά από επιθέσεις, με μοναδικό στόχο την αυταρχική θωράκιση των πανεπιστημίων και εν τέλει την αποστείρωση τους από κάθε άλλη πολιτική διαδικασία. Οι εισβολές των ΜΑΤ στις σχολές, η επιβολή τηλεξεταστικής, η εκκίνηση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων απέναντι σε φοιτητές και καθηγητές, οι εισαγγελικές έρευνες είναι μερικές από τις πολλαπλές προσπάθειες της κυβέρνησης για καταστολή του κινήματος και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης των φοιτητών. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις που επιβλήθηκαν, σε δύο μέλη φοιτητικών συλλόγων στην Πάτρα, επειδή συμμετείχαν στην κατάληψη του συλλόγου τους. Ακόμη, τόσο τα γεγονότα της 29ης Σεπτεμβρίου 2024, στην «Βραδιά του Ερευνητή», στο Κάτω Πολυτεχνείο, με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν σε αυτό, έπειτα από κλήση του πρύτανη Χατζηγεωργίου, και ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και μηνύσεις να ακολουθούν, όσο και η εκκίνηση πειθαρχικής δίωξης φοιτήτριας και συνδικαλίστριας στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ, που κλήθηκε σε ακρόαση από τον αντιδραστικό κοσμήτορα Τσανάκα, στον ίδιο στόχο αποσκοπούν: στην αποστείρωση και αυταρχικοποίηση των πανεπιστημίων, που περνά από την καταστολή και την τρομοκράτηση των φοιτητών, με ενορχηστρωτές τις πλέον αντιδραστικές διοικήσεις συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Δε θα τους περάσει, όμως. Θα σταθούμε εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο και θα είμαστε ασπίδα προστασίας για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που διώκεται.
Δύο χρόνια μετά την προανάκριση των 8 φοιτητών και φοιτητριών, ο αγώνας ενάντια στην δίωξη τους συνεχίζεται, με την δίκη να ξεκινάει στις 4 Οκτώβρη, και τους 8 φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν στο πλευρό τους όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, την κοινωνία των Χανίων και κάθε έναν και κάθε μια που υπερασπίζεται το δικαίωμα στον αγώνα και την διεκδίκηση. Οι ανυπόστατες κατηγορίες θα καταπέσουν και η Νίκη Κεραμέως θα αναδειχθεί ως ο «εγκέφαλος» μιας πολιτικής σκευωρίας, με μόνο στόχο την τρομοκράτηση των φοιτητών. Όταν διώκεται ένας, απαντάμε όλοι και το φοιτητικό κίνημα θα σταθεί αντάξιο και θα απαντήσει συνολικά και ενιαία στην δίωξη των 8 και σε κάθε άλλη δίωξη, υπερασπιζόμενο τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και την ελεύθερη πολιτική δράση και θωρακίζοντάς τα από την ποινικοποίηση των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και τις αντιλαϊκές πρακτικές της κυβέρνησης, που στοχοποιούν φοιτητές για την υπεράσπιση αυτονόητων δικαιωμάτων.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι & αλληλέγγυες στους 8 φοιτητές & τις φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης και απαιτούμε να αθωωθούν.
Ο συνδικαλισμός δεν ποινικοποιείται – Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δε θα περάσει.
Αλληλεγγύη στους 8 – Να σταθούμε όλοι και όλες στο πλευρό τους.