Στις 14 Ιουλίου αυτή την Πέμπτη, εν μέσω καλοκαιριού, ψηφίζεται το σχέδιο νόμου για τα Πανεπιστήμια που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας στις αρχές του μήνα. Η Νίκη Κεραμέως επιμένει να αγνοεί τις εμπεριστατωμένες αντιδράσεις σύσσωμης σχεδόν της ακαδημαϊκής κοινότητας για το νομοσχέδιο αυτό, προχωρώντας χωρίς καμία συναίνεση στην ολοκλήρωση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για τα Πανεπιστήμια.
Συγκεκριμένα, επιχειρείται μία συνολική αναδιάρθρωση της λειτουργίας όλων των βαθμίδων και των πλευρών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με βασικούς άξονες τη βαθύτερη εξάρτηση των πανεπιστημίων και της έρευνας με ιδιωτικά ενδιαφέροντα, τον κατακερματισμό των προγραμμάτων σπουδών και την δημιουργία πολλαπλών ταχυτήτων σε προπτυχιακό επίπεδο, τη διάλυση των ενιαίων, επιστημολογικά ακέραιων πτυχίων και την απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτά, και -τέλος- την αυταρχική θωράκιση των οργάνων διοίκησης από οποιαδήποτε αντίδραση ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα παραπάνω..
Ο σαρωτικός νόμος-πλαίσιο που θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αποσυνδέσει το πανεπιστήμιο από τη δημοκρατία και την έρευνα για τις ανάγκες των πολλών.
- Συνδέει με τρόπο που παραμορφώνει την έρευνα τα πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά συμφέροντα κάποιων επιχειρήσεω, με “καινοτομίες” όπως τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά και τα βιομηχανικά διδακτορικά. Αποδυναμώνει κάθε προοπτική κοινωνικά χρήσιμης έρευνας, για τις ανάγκες των πολλών, ενώ περιθωριοποιεί τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Αποσύρει πλήρως την κρατική χρηματοδότηση για τα μεταπτυχιακά, κάτι που οδηγεί στην εδραίωση και αύξηση των διδάκτρων στο μεταπτυχιακό επίπεδο. Ελαστικοποιεί περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας μέσα στο πανεπιστήμιο.
- Ρευστοποιεί τα γνωστικά αντικείμενα, διασπά τα προγράμματα σπουδών και εξατομικεύει πλήρως τα πτυχία. Ενθαρρύνει τη διαρροή φοιτητών/ριων πριν την ολοκλήρωση αυτού που θεωρούμε σήμερα πρώτο κύκλο σπουδών και αποσπά επαγγελματικά δικαιώματα από το πτυχίο -όπως η διδακτική επάρκεια- εγκλωβίζοντας τους/ις αποφοίτους σε ένα ατέρμονο κυνήγι κατάρτισης για μια επισφαλή και κακοπληρωμένη θέση εργασίας.
- Εγκαθιδρύει παντού τον συγκεντρωτικό έλεγχο και τον αυταρχισμό· επιτίθεται ευθέως στους Φοιτητικούς Συλλόγους και στον συνδικαλισμό εντός των πανεπιστημίων, ενώ βάλει κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας του λόγου. Θεσπίζει τα Συμβούλια Διοίκησης, ολιγομελή όργανα με τη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών παραγόντων, όπως παράγοντες που θα υποθηκεύσουν την έρευνα στην κερδοφορία των λίγων και όχι στην ανάγκη για αντιμετώπιση μιας σειράς πρωτοφανών κρίσεων (π.χ. καταστροφή του περιβάλλοντος), που θα συγκεντρώνουν υπερεξουσίες, μεριμνώντας για την ανεμπόδιστη εφαρμογή όλων των παραπάνω.
Με λίγα λόγια η ΝΔ επιτίθεται με βαθιά ιδεολογική συνέπεια στο δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο με αιχμή μια ιδεοληπτική και μεροληπτικότατη ταξικά αντίληψη περί αποτελεσματικότητας και ανταποδοτικότητας, διαστρεβλωτική ως προς τη διεπιστημονικότητα, την ευελιξία και την κινητικότητα. Μια αντίληψη που ενδιαφέρεται για την κατάρτιση και την πιστοποίηση και όχι για την κατανόηση και τη γνώση. Επιχειρώντας έτσι να υλοποιήσει στο ακέραιο τις πιο νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της συνθήκης τη Μπολόνια και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Το νομοσχέδιο αυτό αφορά όλους/ες όσοι/ες σπουδάζουν ή εργάζονται, συνδέονται και επωφελούνται από ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που αντέχει και τα πάει γενικά καλά παρά την μακροχρόνια υποχρηματοδότηση και την συστηματική προσπάθεια ιδεολογικής απαξίωσης. Απαιτείται τώρα -περισσότερο από ποτέ- να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, πανεκπαιδευτικό τείχος απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς και της ακροδεξιάς, και στην Υπουργό Παιδείας. Ένα τείχος υπεράσπισης του δημοσίου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου, των σχολών ως χώρων ακαδημαϊκής ελευθερίας για τη γνώση υπέρ των πολλών και όχι της ιδιωτικής κερδοφορίας των πολύ λίγων, για ένα πανεπιστήμιο κριτικής, ριζοσπαστικοποίησης, συμμετοχής και εμπλουτισμού της δημοκρατικής σκέψης και της πολιτικής έκφρασης.
Τα πανεπιστήμια των κοινωνικών αγώνων και της έρευνας για τις ανάγκες των πολλών και όχι της πειθάρχησης και του αυταρχισμού για τα συμφέροντα των λίγων
Στηρίζουμε την Πέμπτη, 14/07 τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα Πανεπιστήμια
Αθήνα: Προπύλαια (Πανεπιστημίου) στις 18:00
Πάρτα: πλ.Γεωγρίου στις 19:00
Ιωάννια: Περιφέρεια στις 20:00