Ανακοινώθηκαν και για φέτος τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων με τους αριθμούς να δείχνουν ότι εκτός από τους υποψηφίους που κατάφεραν με πάρα πολύ κόπο να εισέλθουν σε Α.Ε.Ι., ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων αποκλείστηκε από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (συγκεκριμένα το 1/3 των εξεταζομένων) με πολλά παιδιά να μην καταφέρνουν να κάνουν καν μηχανογραφικό. Ξεδιπλώνεται έτσι, για άλλη μια χρονιά το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ.: με ένα μεταξύ άλλων και ταξικής φύσεως φίλτρο όπως η Ε.Β.Ε. -αφού η επιτυχία στις πανελλήνιες απαιτεί εξ ορισμού χρήματα για την προετοιμασία- αποκλείει υποψηφίους από τα Α.Ε.Ι. δημιουργώντας ένα δυναμικό που είτε δε θα σπουδάσει, είτε θα επιλέξει μια διετή/τριετή κατάρτιση σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ, στα οποία έτσι η κυβέρνηση εξασφαλίζει μια σημαντική πελατεία. Ένα τέτοιο δυναμικό είναι και πολύ πιο γρήγορα απορροφήσιμο από την αγορά εργασίας -αφού δε χρειάζεται να περάσουν τα 4-6 χρόνια σπουδών στο δημόσιο πανεπιστήμιο- αλλά και πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο, με λιγότερες προσδοκίες για την κοινωνική του ανέλιξη, με λειψά επαγγελματικά δικαιώματα.
Έτσι οι προσδοκίες και τα όνειρα των παιδιών που μπαίνουν σε έναν αγώνα δρόμου και αριστείας για να μπορέσουν περάσουν σε μια σχολή βρίσκονται απέναντι από τα σχέδια της κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να πλήξει και άλλο τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημιών και να ενισχυσει σημαντικά τα ιδιωτικά κολλέγια. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει ήδη εξαγγελίες για αναθεώρηση του αρθρου 16 ολοκληρώνοντας έτσι το πως οραματίζεται η κυβέρνηση την δημόσια εκπαίδευση. Μια δημόσια εκπαίδευση που θα γίνεται όλο και “μικρότερη”, αποκλείοντας μέσω της Ε.Β.Ε. παιδιά που είτε οι οικογένειες τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των φροντιστηρίων αλλά και στο κόστος σπουδών, είτε τα ίδια δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην μη προσαρμοστική, μη μαθητοκεντρική διαδικασία των πανελληνίων. Όλο και “μικρότερη”, σε μια συνεχή διαδικασία ανταγωνισμού των ιδιωτικών δομών, στραγγαλισμένη από την υποχρηματοδότηση και συνεχώς ωθούμενη προς τον ιδιωτικό τομέα. Με πτυχία ισότιμα με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων του εξωτερικού και των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θέλει να ιδρυθούν, αποσυνδεδεμένη από τα ισχυρά και ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα Απομακρυσμένη από τις ανάγκες των φοιτητριών και της κοινωνίας, ένα πεδίο κερδοφορίας και παραγωγής χρήσιμων εργαζομένων.
Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία θα αποτελέσει ρωγμη στα σχέδια της κυβέρνησης! Ο αγώνας αυτός, αφορά φυσικά την καθολική και μαζική πρόσβαση στην τριτοβάθμια, για τα παιδιά των λαϊκών και εργατικών οικογενειών, για όσους από εμάς δεν ανήκουμε στο καλούπι της “αριστείας”. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι για όλους και η ριζοσπαστική αριστερά θα είναι εδώ για να την διεκδικήσει, στο δρόμο, στις σχολές μας, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία που βλέπει τις μέρες των παιδιών της να γίνονται όλο και πιο σκοτεινές. Από την Ε.Β.Ε., ως το άρθρο 16, κάθε φράχτης προς το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, θα καταρρεύσει.