Όπως αναμενόταν μετά και την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την συνολικότερη πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί πλέον γεγονός η, πιθανότατα, μεγαλύτερη μείωση εισακτέων που έχει συμβεί στα ελληνικά πανεπιστήμια! 40000 μαθητές θα μείνουν εκτός σχολών (18000 λιγότεροι εισακτέοι από το 2020), ενώ πλέον 68 τμήματα οδηγούνται και στην υπολειτουργία σε μία κατεύθυνση μελλοντικού κλεισίματος τους, με 0-10 εισακτέους να στελεχώνουν το φετινό πρώτο έτος τους.Η συνθήκη αυτή είναι δεδομένο πως θα επηρεάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία θα΄έρθουν αντιμέτωπα με σοβαρή μείωση στην χρηματοδότησή τους, μέχρι τον σταδιακό μαρασμό τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές δεκάδες τμήματα θα δεχτούν φέτος λιγότερες/ους φοιτήτ(ρι)ες από όσες μαθητ(ρι)ές βρίσκονται σε μία τάξη του λυκείου, κάνοντας ξεκάθαρο πως οι λόγοι της μείωσης αυτής είναι πολιτικοί.Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την επίθεση στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση εδώ και καιρό, στρέφοντας σε πρώτη φάση και σε επίπεδο λόγου την νεολαία σε ιδιωτικές και πιο τεχνικές μορφές εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια και οι φοιτητ(ρι)ές τους δυσφημούνται συνεχώς από το ίδιο το υπουργείο παιδείας και η πρόσβαση σε αυτά επιχειρείται να συνδεθεί όλο και περισσότερο με την κουλτούρα της αριστείας και της υπερπροσπάθειας για την επιτυχία.
Η κατεύθυνση αυτή τροφοδοτείται από αρκετούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η νεοφιλελεύθερη λογική για λιγότερο κοινωνικό κράτος και κατά συνέπεια όσον αφορά την παιδεία η προώθηση των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και των συμφερόντων τους, καθώς είναι δεδομένο ότι η μείωση των εισακτέων σε συνδυασμό με την ισοτίμηση των τίτλων σπουδών θα δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή πιθανών πελατών γι αυτά. Παράλληλα η κίνηση αυτή αποτελεί και μία προσπάθεια του κεφαλαίου να διαμορφώσει πιο αποτελεσματικά το αναγκαίο για αυτό εργατικό δυναμικό, με πρακτική κατάληξη την προώθηση της πιο άμεσης και γρήγορης εξειδίκευσης για την νεολαία (χιλιάδες νέες θέσεις για τα δημόσια IEK). Μια εξειδίκευση που ούτως ή άλλως αποτελεί φενάκη καθώς στο μέλλον και ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της αγοράς, η εργαζόμενη νεολαία θα κληθεί να επανειδικευτεί ξανά και ξανά.
Με τις εκροές αποφοίτων σε αρκετούς κλάδους να ξεπερνάνε αρκετά την ζήτηση στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο με το οποίο θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις κατανεμητικές αστάθειες που θα προκύπτουν. Τέλος, με τις υπάρχουσες συνθήκες , ενισχύεται ουσιαστικά η κουλτούρα του ατομικού δρόμου, αφού η ανταγωνιστικότητα μεταξύ της νεολαίας δεν θα υπάρχει πλέον μόνο ως προς την είσοδο στην “καλή” σχολή, αλλά για την ίδια την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαμορφώνεται έτσι και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις του προηγούμενου έτους ένα ακόμα δυσκολότερο πλαίσιο για την δημιουργία κοινών συλλογικών αναπαραστάσεων για την νεολαία.
Δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια της, η κυβέρνηση βρήκε συμπαραστάτες και ένα μεγάλο κομμάτι των τμημάτων, τα οποία όχι μόνο αποδέχτηκαν την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αλλά σε πολλές περιπτώσεις όρισαν και την ανώτερη δυνατή βάση. Έτσι, και συντέλεσαν ενεργά στον αποκλεισμό ακόμα περισσότερων μαθητ(ρι)ών από τα πανεπιστήμια, αλλά και έδωσαν άλλοθι στην κυβέρνηση να δείχνει αυτούς ως συμμάχους της και οργανωτές της πολιτικής της για την μείωση εισακτέων. Η επιλογή τους, μετά από τόσες μειώσεις προσωπικού και παροχών στα πανεπιστήμια, να αποδέχονται την κατάσταση αυτή και να δείχνουν σαν πρόβλημα τους μια υποτιθέμενη υπεραριθμία φοιτητ(ρι)ών, εξυπηρετεί άμεσα την κυβερνητική ρητορεία και βάζει σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες των Φοιτητικών Συλλόγων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Η εικόνα που έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή απεικονίζει με τον χειρότερο τρόπο την παιδεία του μέλλοντος. Μια παιδεία με ολό και περισσότερο υποστελεχωμένη δευτεροβάθμια δομή, που αδυνατεί να προσφέρει στο παιδί μια ολοκληρωμένη και αυτόνομη εκπαίδευση. Μια συνεχώς υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση. Μια παντελώς ανύπαρκτη σοβαρή μεταλυκειακή δομή που μπορεί να αναλάβει όσους δεν επιθυμούν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια. Και μια τριτοβάθμια που στερεί ευθέως την ελπίδα στη νιότη αυτού του τόπου να ονειρευτεί. Που λέει ένα βροντερό όχι σε εκείνα τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και τα σπρώχνει βίαια σε νέες, αφιλόξενες, οδούς. Αν αυτό είναι το μέλλον που προδιαγράφουν για τη νεολαία, εμείς θα φωνάξουμε με κάθε τρόπο σθεναρά πως δεν θα δεχθούμε καμία έκπτωση στα όνειρα μας και το μέλλον μας. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα από αυτό που μας προσφέρουν.
Η Κεραμέως μας λέει ότι μας απεγκλωβίζει από τα πανεπιστήμια. Εμείς εγκλωβισμένοι νιώθουμε με τα πανεπιστήμια κλειστά!
- Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ΤΩΡΑ
- Ασφαλές άνοιγμα Πανεπιστημίων
- Άμεση Παραίτηση Κεραμέως