Για την επίθεση στα Προσφυγικά

Ο σύντροφος Παναγιώτης Αντωνίου παραθέτει στην Popaganda τη μαρτυρία του από την επιχείρηση καταστολής

Την Τρίτη το απόγευμα, λίγο μετά τις 16:00 πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις 79 ατόμων, ύστερα από διπλή αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας (22/11) στο συγκρότημα κατοικιών των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρέθηκε μια εγκυμονούσα αλληλέγγυα, αλλά και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός.

Στα «Προσφυγικά της Αλεξάνδρας» (πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο από το κράτος ιστορικό συγκρότημα των 8 κτιρίων με 228 διαμερίσματα), φιλοξενούνται από το 2010 όταν και ξέσπασε η οικονομική και προσφυγική κρίση, πρόσφυγες από όλο τον κόσμο, οικονομικοί μετανάστες, φτωχοί Έλληνες και άνθρωποι του περιθωρίου που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

Όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε εμπρηστικές επιθέσεις. Ένας 27χρονος, φερόμενος ως δράστης της εμπρηστικής επίθεσης στα γραφεία της Real News τον περασμένο Ιούλιο, συνελήφθη στα Προσφυγικά, ωστόσο, η επιχειρήση σύντομα επεκτάθηκε παίρνοντας διαστάσεις καταστολής και έφτασε στην αυταρχική εκκένωση των διαμερισμάτων.

Το χρονικό της επιχείρησης στα «Προσφυγικά της Αλεξάνδρας»

Σύμφωνα με το Ρεπορτάζ της Εφ.Συν., η πρώτη επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις 7:00, με αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής που ηγούνταν των ερευνών να εισβάλλουν σε κτίριο των Προσφυγικών, ενώ στην περιοχή βρίσκονταν δυνάμεις της ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει τους γύρω δρόμους. Εκεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εντοπίστηκε ο 27χρονος ο οποίος μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας και στη συνέχεια του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Την ίδια στιγμή, ανεξάρτητες αναρτήσεις μαρτύρων μιλούσαν για «βίαιη επιχείρηση από πόρτα σε πόρτα» και «όργιο καταστολής» στα διαμερίσματα των εκτοπισμένων, κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να διασταυρώσουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς, όπως ανέφεραν, έμειναν περιορισμένοι στα σημεία που τους είχαν υποδείξει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ύστερα από τις προαναφερθείσες εξελίξεις και την ένταση που άρχισε να προκαλείται στο συγκρότημα, οι άνθρωποι της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έκτακτη ανοιχτή συνέλευση στις 16:00 για την υπεράσπιση του χώρου, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ακολούθησε η δεύτερη επιχείρηση από τις αστυνομικές αρχές με σκοπό να εκκενωθούν τα κατειλημμένα κτίρια των Προσφυγικών που υπάρχουν μεταξύ των διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με τη θέση της ΕΛ.ΑΣ (την οποία διαψεύδουν τα μέλη της κοινότητας, οι δικηγόροι και οι αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στην περιοχή), αφορμή για την έναρξη της δεύτερης επιχείρησης στάθηκαν «ομάδες ατόμων των κατειλημμένων κτιρίων που συγκεντρώθηκαν στο σημείο και ανέβηκαν στην ταράτσα κάνοντας ρίψεις αντικειμένων (πέτρες, οικοδομικά υλικά κ.λπ.) σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, παρεμποδίζοντας την κατάσχεση και μεταφορά του οχήματος του 27χρονου συλληφθέντα». Με αυτή την κατηγορία μάλιστα συνελήφθησαν και οι 79 προσαχθέντες, η πλειονότητα των οποίων ήταν πρόσφυγες και μετανάστες.

Η μαρτυρία του Δικηγόρου Παναγιώτου Αντωνίου

Ο Δικηγόρος Παναγιώτης Αντωνίου, ο οποίος βρέθηκε στο συγκρότημα μετά τις 16:00 αφότου ενημερώθηκε για την κατάσταση, μίλησε στην Popaganda για όσα βίωσε και για τη ζωτική προσπάθεια που κατέβαλε μαζί με αλληλέγγυες και αλληλέγγυους ώστε να αφεθεί ελεύθερη μια έγκυος γυναίκα που συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση-σοκ.

«Για χάρη της στοχευμένης σύλληψης του 27χρονου που πέρασε χθες από τον ανακριτή, οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τον χώρο στα Προσφυγικά, με την επιχείρηση να κρατάει τελικά μέχρι το βράδυ και να καταλήγει στις 79 συλλήψεις. Εγώ βρέθηκα στο σημείο μετά τις 16:00 και έχω εικόνα για όσα διαδραματίστηκαν από εκείνη την ώρα και μετά», εξηγεί ο Παναγιώτης Αντωνίου.

«Κατά τις 4-5 το απόγευμα, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια διεξαγωγής της συνέλευσης που απηύθυνε η Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, είδα αστυνομικούς να βγάζουν ανθρώπους αναίτια έξω από τις κατοικίες τους, σε έναν συνδυασμό εκκένωσης και καταστολής. Οι προσαχθέντες ήταν πεσμένοι στα γόνατα, δεμένοι πισθάγκωνα και κανένας απ’ όσους απομακρύνθηκαν από το εσωτερικό των διαμερισμάτων δεν είχε φανεί να ασκεί προηγουμένως βίαιες ενέργειες».

«Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρέθηκε και η έγκυος κοπέλα (με εμφανή τα σημάδια της εγκυμοσύνης), την οποία είδα στην οδό Τριχωνίδος περικυκλωμένη από δυνάμεις. Στους μόνους που επετράπη να την πλησιάσουν ήταν 5 δικηγόροι, ένας εκ των οποίων ήμουν εγώ. Η γυναίκα που διανύει σχεδόν τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, συνελήφθη αναίτια χωρίς να προβάλλει αντίσταση. Άρχισε να τρέμει, ζαλίστηκε και βρέθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση με πόνους στην κοιλιά, καθώς φοβήθηκε αρκετά με την ένταση που επικρατούσε γύρω της», καταγγέλλει ο δικηγόρος.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «Δίχως την παρουσία των δικηγόρων και την πίεση που ασκήσαμε στην αστυνομία για να έρθει το ΕΚΑΒ, δεν ξέρουμε πώς θα είχε λάβει η γυναίκα τις πρώτες βοήθειες. Παρ’ όλο που βρισκόμασταν σε μία τόσο κεντρική περιοχή με αρκετά νοσοκομεία τριγύρω, το ΕΚΑΒ έκανε μιάμιση ώρα να φτάσει γιατί οι ίδιοι οι αστυνομικοί είχαν κλείσει τους γύρω δρόμους. Στο μεταξύ την τοποθέτησαν σε ένα σημείο και έβαλαν γύρω τις 3 άνδρες των ΜΑΤ να τη φρουρούν. Αν δεν ήμασταν παρόντες, δεν θα ασχολούνταν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια».

«Η προσαγωγή της εγκύου πραγματοποιήθηκε περίπου στις 17:30. Στις 19:00, επετράπη τελικά στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να περάσει για να πραγματοποιήσει τη διακομιδή της στο νοσοκομείο. Μετά την εξαγωγή της συνελήφθη και κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ μαζί με τον φίλος της που βρισκόταν κι εκείνος ως αλληλέγγυος στα Προσφυγικά. Η ίδια τα ξημερώματα αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν εισαγγελικής εντολής, για να κοιμηθεί στο σπίτι της, ενώ οι υπόλοιποι συλληφθέντες κοιμήθηκαν στα πατώματα της ΓΑΔΑ», αναφέρει.

Σε βάρος των 78 συλληφθέντων – πλην του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού – σχηματίσθηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, πρόκλησης σωματικής βλάβης από κοινού, πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, και απόπειρα φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά που βρέθηκαν στο χώρο, ενώ εφόσον δεν δοθούν αποτυπώματα, μπορεί να υπάρξουν κατηγορίες και για απείθεια. «Πρόκειται για 7 βαριά πλημμελήματα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 3-5 έτη φυλάκισης – ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Μαζί με συναδέλφους έχουμε αναλάβει την υπόθεση και αναμένουμε τις εξελίξεις», καταλήγει ο δικηγόρος.

Ο Παναγιώτης Αντωνίου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορική Ανατροπή, δημοσιοποίησαν την καταγγελία τους για το συμβάν:

Τι αναφέρει ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός για τη σύλληψή του

Αναφορικά με τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Νίκο Πηλό, που κάλυπτε την επιχείρηση της αστυνομίας στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας από τις 15:00, κρατήθηκε για 7 περίπου ώρες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, χωρίς να του επιτραπεί η επικοινωνία και τελικά αφέθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα κατόπιν εισαγγελικής εντολής, με τον εισαγγελέα να αναγνωρίζει με απίστευτη καθυστέρηση τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και να τον απαλλάσει από τις κατηγορίες που απέδωσε στους υπόλοιπους συλληφθέντες.

Ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό 105,5 «Στο Κόκκινο», περιέγραψε το χρονικό της σύλληψής του: «Ανέβηκα στην ταράτσα των Προσφυγικών για να πάρω ανάσα – καθώς είχε γίνει χρήση χημικών εντός του κτιρίου από τις αστυνομικές δυνάμεις– αλλά και για να είμαι διακριτός. Την ώρα της συνέλευσης βρισκόμουν στον δεύτερο όροφο προκείμενου να καλύψω τα γεγονότα». «Στους αστυνομικούς δήλωσα την ιδιότητα μου παρ’ όλα αυτά με προσήγαγαν», προσέθεσε.

Για το συμβάν σχολίασε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη στο Facebook«Από τις 5:30 το απόγευμα που προσήχθει στην ΓΑΔΑ, 8μιση ώρες δεν ξέραμε τον λόγο της προσαγωγής του συναδέλφου μας και δεν είχαμε καμιά επικοινωνία μαζί του. Ούτε αν είναι απλή προσαγωγή, ούτε αν έχει συλληφθεί ώστε να ειδοποιηθεί δικηγόρος!!! Αρνήθηκαν σε όλες τις εκκλήσεις μας να τον επισκεφθούν εκπρόσωποι της ΕΦΕ και της Ένωσης Ανταποκριτων Ξένου Τύπου. Όλα αυτά επειδή βρισκόταν στα προσφυγικά για δημοσιογραφικη κάλυψη!!!».

Ακόμη, όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Κατερίνα Πατρικίου, από νωρίς το πρωί της Τρίτης οι δρόμοι γύρω από το αντικαρκινικό νοσοκομείο είχαν αποκλειστεί καθώς η αστυνομία απαγόρευε τη διέλευση των οχημάτων σε όλους – ακόμη και στους δημοσιογράφους. Μάλιστα σημειώνει ότι ανάμεσα στα δύο νοσοκομεία, Άγιο Σάββα και Ελπίς, οι αστυνομικοί έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ κάποια στιγμή ενημέρωσαν ότι θα γίνει ρίψη χημικών, ώστε να κλείσουν τα παράθυρα των νοσοκομείων, στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις αυταρχικές προθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σκηνές βίας και στην Ευελπίδων

Ύστερα από την Προανάκριση που διενεργήθηκε χθες από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι 78 πλέον κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν το πρωί (23/11) στον ανακριτή στην Ευελπίδων με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα 7 πλημμελήματα.

Εκεί, ξεκίνησε ένας νέος γύρος βίας και αυθαιρεσίας εκ μέρους των ΜΑΤ, όπως καταγγέλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των συλληφθέντων από την Εναλλακτική Παρέμβαση: «Κατά την μεταγωγή των κατηγορουμένων στην αίθουσα του δικαστηρίου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν λυσσαλέα στον αλληλέγγυο κόσμο, τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι τον συνάδελφο που λίγο πριν είχε αφεθεί ελεύθερος και κυνηγώντας τους υπόλοιπους έξω από τα δικαστήρια βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ανθρώπους που έτρεχαν να σωθούν. Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις ακόμα και μέσα στο κτίριο του αυτοφώρου, όπου χτυπήθηκαν κατηγορούμενοι, δικηγόροι και κοινό και αφαιρέθηκαν διά της βίας κινητά τηλέφωνα για να μην καταγραφούν οι σκηνές».

«Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, η έδρα επέδειξε πλήρη αδιαφορία ή ενδεχομένως αδυναμία να κάνει το παραμικρό για να ηρεμήσει η κατάσταση η οποία είχε εκτραχυνθεί με αποκλειστική ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων.Η ψυχραιμία των κατηγορουμένων και του κόσμου βοήθησε στο να αποφευχθούν τα χειρότερα και να ολοκληρωθεί όσο πιο ομαλά γινόταν η διαδικασία».

«Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καταγγέλλουμε το όργιο βίας και αυθαιρεσίας που ασκήθηκε εντός και εκτός των δικαστηρίων τις δύο τελευταίες ημέρες από τις αστυνομικές δυνάμεις, την άδικη σύλληψη, κακοποίηση και κράτηση υπό άθλιες συνθήκες δεκάδων ανθρώπων, την παράνομη κράτηση και τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου μας και την αδιαφορία όσων έχουν θεσμική υποχρέωση να εφαρμόζουν το νόμο και να διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων».


Φωτογραφίες του πρακτορείου SOOC από την επιχείρηση καταστολής της ΕΛ.ΑΣ στο Συγκρότημα Κατοικιών των Προσφυγικών στην Αθήνα

Επόμενες Δράσεις

Παρα.13/12

"Ε, όχι και το νερό" - Εκδήλωση στη Σύρο

Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, Αίθουσα Γιάννης Ρίτσος, 19:30
περισσότερα

Σάββ.14/12

"Ε, όχι και το νερό" - Εκδήλωση στo Βόλο

Θόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ισόγειο Παραλιακού Συγκροτήματος Παπαστράτος, Αίθουσα "Μανώλης Γλέζος", 18:00
περισσότερα

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.