Από τη πρώτη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας, διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μια αυξημένης έντασης επίθεση στη νεολαία. Οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό τις αναδιαρθρώσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, εξαπολύοντας ιδεολογικό μένος απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, στη νεολαία και στις κατακτήσεις της. Η κατάργηση του ασύλου αποτέλεσε την αρχή, για μια πληθώρα αυταρχικών τομών που ακολούθησαν με τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Τομές που χαρακτηρίζονται από βαθιά ιδεοληψία και μένος, ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων. Η Κυβέρνηση και η Κεραμέως αξιοποίησαν την περίοδο της πανδημίας ως ευκαιρία για την όξυνση αυτής της επίθεσης, στοχοποιώντας μάλιστα, τη νεολαία, τόσο μέσω των διαγγελμάτων, όσο και με πρόστιμα, συλλήψεις και καταστολή στους κοινωνικούς μας χώρους.
Η συνολική αντιδημοκρατική εκτροπή που χαρακτηρίζει τη στάση της Κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια, δεν θα μπορούσε να είναι ξέχωρη από την συνολική προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Νέα Δημοκρατία έχει ορίσει ως κυρίαρχο εχθρό το φοιτητικό κίνημα και επικαλείται όλους τους μηχανισμούς της για να το καταστείλει, θεσπίζοντας ακόμα ένα ολόκληρο σώμα αστυνόμευσης μόνο για τα πανεπιστήμια. Ύστερα από την καταβαράθρωση της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές και το ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στην κυβερνητική πολιτική που έστειλαν τα αμφιθέατρα στις 18 Μάη, η Κεραμέως ξεκινάει μια πρωτόγνωρη επίθεση για τα μεταπολιτευτικά ελληνικά δεδομένα, διώκοντας φοιτητές και φοιτήτριες με ενεργή πολιτική δράση εντός των χώρων των Πανεπιστημίων.
Στις 16 Ιούνη, η Ασφάλεια Χανίων, κατά παραγγελία της Υπουργού Νίκης Κεραμέως, απέστειλε κλήσεις για προανάκριση σε 8 έως τώρα φοιτητ(ρι)ές και ενεργά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Ενιαίου Πολυτεχνείου, ΗΜΜΥ & Αρχιτεκτονικής, εκ των οποίων 2 μέλη της Αναμέτρησης, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητ(ρι)ών και ευρύτερα του φοιτητικού κινήματος, που όλο το τελευταίο διάστημα πρωτοστατεί στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.
Τους προηγούμενους μήνες, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης είχαν πραγματοποιήσει μαζικές κινητοποίησης στη Σύγκλητο και την Κοσμητεία, ενάντια στη διαδικασία εκκίνησης πειθαρχικής δίωξης για αφισοκόλληση σε φοιτητή μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, όπως προβλέπει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Κατάφεραν, μάλιστα, όχι μόνο να τη σταματήσουν αλλά και να τοποθετηθεί δημόσια η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου παίρνοντας σαφή θέση ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Η Υπουργός, με πρωτοφανή καταπάτηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για έρευνα σχετικά με τις κινητοποιήσεις και πλέον 8 φοιτητές & φοιτήτριες βρίσκονται στο στόχαστρο, σε μια κατεύθυνση έντασης και καταστολής ενάντια σε όσους αγωνίζονται και αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια και την αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει εμφανείς τις προθέσεις της. Επιτίθεται διαρκώς στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και στους Φοιτητικούς Συλλόγους, σε μια προσπάθεια τόσο για απονέκρωση των ίδιων και των οργάνων τους όσο και για δημιουργία ενός αποστειρωμένου πανεπιστημίου, πλήρως εναρμονισμένου στα νεοφιλελεύθερα πρότυπα. Επιλέγει να τοποθετεί ΜΑΤ μέσα στις σχολές, που επιτίθενται δολοφονικά σε φοιτητές, να θεσπίζει πειθαρχικές διώξεις, ακόμη και να οδηγεί φοιτήτριες σε ανακριτές της ασφάλειας, ποινικοποιώντας το φοιτητικό συνδικαλισμό. Το πρόσωπο της Υπουργού συγκεντρώνει αυτή την επικίνδυνη πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στο δημόσιο αγαθό της παιδείας και απέναντι στους ίδιους τους φοιτητές, που στα μάτια της μοιάζουν με εγκληματίες.
Πρόκειται για μια προσπάθεια εκφοβισμού, τη στιγμή που η επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στο πανεπιστήμιο, εντείνεται με ένα νέο – νόμο πλαίσιο, που πρόκειται να διαλύσει τα πτυχία και την προοπτική των φοιτητών, να αλλάξει εκ βάθρου τη διοίκηση των ΑΕΙ και τις δημοκρατικές τους διαδικασίες, να φέρει μάνατζερς μέσα στις σχολές. Οι αγώνες των φοιτητών είναι εμπόδιο για τα σχέδια της κυβέρνησης, γι’ αυτό και κάνουν ό,τι μπορούν για να τους αποδυναμώσουν.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι & αλληλέγγυες στους φοιτητές & τις φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο συνδικαλισμός δεν ποινικοποιείται.
Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δε θα περάσει.
Να παραιτηθεί άμεσα η υπουργός Νίκη Κεραμέως.