International
No Result
View All Result
NEWSLETTER
Αναμέτρηση - οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
  • Εργασία
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Ελευθερίες & Δικαιώματα
  • Διεθνή
  • Φεμινισμός/ΛΟΑΤΚΙ
  • Περιβάλλον
  • Περισσότερα
    • Αλληλοβοήθεια
    • Αντιρατσισμός
    • Αντιφασισμός
    • Αριστερά
    • Αυτοδιοίκηση
    • Οικονομία
    • Πολιτισμός
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Αναμέτρηση - οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά
No Result
View All Result

Για εναν συγκεκριμενο διεθνισμο

Κείμενο Συμβολής των Δ. Αλιφιεράκη και Σ.Φωτεινόπουλο

10 Μαρτίου 2022
σε Απόψεις, Αριστερά, Διεθνή
Για εναν συγκεκριμενο διεθνισμο

Μάθε περισσότερα για την ιδρυτική μας συνδιάσκεψη 11-13/3/2022.

Ι. Για έναν συγκεκριμένο διεθνισμό

Ο διεθνισμός, ως αντίληψη και ως πρακτική, ήδη από την εποχή των πρώτων εργατικών αγώνων, αποτελούσε μία πολύ κρίσιμη και χειροπιαστή υπόθεση. Αφορούσε την πεποίθηση ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τον χώρο εργασίας, την χώρα και την θέση τους στην παραγωγή, μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα. Και ακριβώς για αυτό, όπως και το κεφάλαιο, έτσι και το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα οφείλουν να αναπτύξουν διεθνιστική δράση για να αναπτύξουν μία ανταγωνιστική στρατηγική.

Ωστόσο στην Ελληνική Αριστερά, ο διεθνισμός συχνά συγχέεται με το ενδιαφέρον για τις διεθνείς εξελίξεις, και ακόμη συχνότερα απλά αφορά ανακοινώσεις αλληλεγγύης, με σκοπό τις περισσότερες φορές την απεύθυνση στο ελληνικό ακροατήριο.

Η δική μας συλλογικότητα, οφείλει να ξαναπιστέψει στον έμπρακτο διεθνισμό και να έχει συγκεκριμένη στρατηγική. Ο διεθνιστικός χαρακτήρας της συλλογικότητας θέλουμε να εκφράζεται απτά: όχι μόνο στον λόγο μας, ως αφηρημένη επίκληση του διεθνισμού, αλλά και στις άμεσες πρακτικές μας.

Συγκεκριμένα, η Συνέλευση Εξωτερικού κάθεται πάνω σε μία διπλή ευκαιρία.

α) Από την μία, εξ όρισμού αποτελεί το βλέμμα της νέας συλλογικότητας στο εξωτερικό. Αυτό προϋποθέτει την συμμετοχή των μελών της σε πρωτοβουλίες, κινηματικές κινήσεις και συλλογικότητες, ανάλογα με το ενδιαφέρον, την πόλη/χώρα που ζουν και εργάζονται και τον κοινωνικό τους χώρο. Μόνο έτσι μπορούν να σφυρηλατηθουν σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και στρατηγικής συμπόρευσης με κοινωνικά κινήματα, συμμαχίες και οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη και εκτός.

β) Από την άλλη, παράλληλα με την εμπειρία που τα μέλη της συσσωρεύουν, η Συνέλευση Εξωτερικού μπορεί να τροφοδοτεί την εσωτερική άλλα και εξώστρεφη συζήτηση της συλλογικοτητας μας με τρόπο που θα δημιουργεί κοινή κατανόηση των μετώπων που προκύπτουν και θα αναδεικνύει δυνατότητες διεθνών συμμαχιών, είτε σε κεντρικοπολιτικό είτε σε θεματικό επίπεδο. Οι συμμαχίες αυτές προϋποθέτουν εξοικείωση με τους διεθνείς κοινωνικούς σχηματισμούς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, με τα εγχώρια κινήματα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα τους, τις οργανωτικές τους δομές, τα δικά τους αδιέξοδα και τις δυνατές τους πλευρές. Το «προνόμιο» μιας οργάνωσης με Συνέλευση Εξωτερικού είναι ότι μπορεί να έρχεται σε επαφή με όλα αυτά από «πρώτο χέρι».

ΙΙ. Συντονισμός με την ομάδα διεθνών

Θεωρούμε αναγκαίο η ομάδα διεθνών, από την αρχή της, να συνεργάζεται στενά με τη συνέλευση εξωτερικού. Σε αυτό θα βοηθήσει η συμμετοχή υπολογίσιμου αριθμού σφων/σφισσών που ζουν στο εξωτερικό, στην νέα ομάδα διεθνών. Η από κοινού διοργάνωση τακτικών διεθνιστικών συζητήσεων, debates και κινηματικών πρωτοβουλιών είτε με εξώστρεφη στόχευση είτε εσωτερικά, αποτελούν κρίσιμη συνθήκη που θα βοηθήσει την συλλογικότητα να αναπτύξει μία οπτική βαθιά διεθνιστική και αλληλέγγυα.

Πρέπει να σημειωθεί πως ενώ η συμμετοχή των μελών της Συνέλευσης σε οργανώσεις και διεθνή κινήματα αποτελεί ευθύνη δική τους, η γενική κατεύθυνση ή τυχόν προβλήματα που προκύπτουν, θα πρέπει να συζητούνται και να διαμορφώνονται στα πλαίσια των διεθνών μας σχέσεων, την ευθύνη των οποίων έχει η ομάδα διεθνών της συλλογικότητας.

ΙΙΙ. Η οργάνωση ως «εμψυχώτρια» κατά τις διεθνείς μεταβάσεις των μελών της

Η συλλογικότητα με τη σειρά της θα πρέπει να ενθαρρύνει τα μέλη της στο εξωτερικό, καθώς και εκείνα που σχεδιάζουν τυχόν να μεταναστεύσουν, να διατηρήσουν την ενεργή τους σχέση με την πολιτική στη νέα χώρα κατοικίας και να συμβάλλουν στη συλλογικότητα μεταφέροντας τις διεθνείς τους εμπειρίες. Να αντιμετωπίζει τη συνθήκη των σφων/σφισσών στο εξωτερικό όχι ως όριο, αλλά ως δυνατότητα καλλιέργειας μιας «υβριδικής» κουλτούρας και σύναψης διεθνών δικτυώσεων. Χωρίς αυταπάτες ότι η εμπλοκή των μελών μπορεί να λάβει χώρα άμεσα και ανεμπόδιστα, δεδομένης της ξένης γλώσσας, της συχνά απροσδιόριστης διάρκειας διαμονής στο εξωτερικό και, κυρίως, της ριζικά νέας, ενίοτε τραυματικής συνθήκης που βιώνουν τα μεταναστευμένα υποκείμενα.

Παρά τις παραπάνω δυσκολίες μιας οργανικής εμπλοκής στην πολιτική στις νέους τόπους που ζούμε, δεν θέλουμε η εμπλοκή μας στη συλλογικότητα να αρκείται στην παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα και την έκφραση εκ των υστέρων άποψης για τις δράσεις της συλλογικότητας. Οι σύντροφοι/ισσες που ζουν στην Ελλάδα και παρεμβαίνουν σε σχολές, χώρους εργασίας και γειτονιές, γνωρίζουν οι ίδιοι/ες τις ανάγκες και τις δυνατότητες των χώρων τους. Το δικό μας καθήκον είναι να πράττουμε αντίστοιχα στον τόπο που κατοικούμε και να διαχέουμε τη γνώση και τις εμπειρίες που αποκτούμε εκεί.

Δήμητρα Αλιφιεράκη – Σ.Β. εξωτερικού

Στέλιος Φωτεινόπουλος – Σ.Β. εξωτερικού

Tags: Ιδρυτική Συνδιάσκεψη Νέας Συλλογικότηταςπριν την κοινή συλλογικότητα

Πρόσφατα

Φεστιβάλ για το Νερό και τα Κοινά Αγαθά: Ένα πρώτο βήμα για τον κοινό αγώνα για τα κοινά αγαθά

Φεστιβάλ για το Νερό και τα Κοινά Αγαθά: Ένα πρώτο βήμα για τον κοινό αγώνα για τα κοινά αγαθά

21 Μαΐου 2025
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ

21 Μαΐου 2025
Τα τρένα της προόδου και της εκμετάλλευσης (Α μέρος): Ο σιδηρόδρομος στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ

Τα τρένα της προόδου και της εκμετάλλευσης (Α μέρος): Ο σιδηρόδρομος στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ

15 Μαΐου 2025
Ενάντια στην συνεργασία ελληνικού κράτους και κεφαλαίου με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ

Να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία από το κράτος-τρομοκράτη Ισραήλ!

15 Μαΐου 2025
Η φετινή φοιτητική κάλπη, βήμα καταδίκης του συστήματος που δολοφονεί – να μιλήσει η οργή και η ελπίδα του αγώνα!

Η φετινή φοιτητική κάλπη, βήμα καταδίκης του συστήματος που δολοφονεί – να μιλήσει η οργή και η ελπίδα του αγώνα!

14 Μαΐου 2025
Facebook Instagram Twitter Telegram Youtube RSS
Αναμέτρηση – οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά

για τις ταξικές, φεμινιστικές και οικολογικές αναμετρήσεις

  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Κεντρικά Κείμενα
  • Δράσεις
  • Ανακοινώσεις
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • International

Newsletter

Γραφτείτε εδώ για να ενημερώνετε κάθε εβδομάδα για τις ανακοινώσεις μας ή πιο συχνά για τις δρασεις μας

NEWSLETTER

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή και διανομή του περιεχόμενου σύμφωνα με τους όρους της άδειας Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
  • International

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή και διανομή του περιεχόμενου σύμφωνα με τους όρους της άδειας Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα χρησιμοποίει cookies για λειτουργικούς σκοπούς. Η παραμονή σας στην σελίδα σημαίνει την αποδοχή τους. Πολιτική Απορρήτου .