Μάθε περισσότερα για την ιδρυτική μας συνδιάσκεψη 11-13/3/2022.
Ι. Για έναν συγκεκριμένο διεθνισμό
Ο διεθνισμός, ως αντίληψη και ως πρακτική, ήδη από την εποχή των πρώτων εργατικών αγώνων, αποτελούσε μία πολύ κρίσιμη και χειροπιαστή υπόθεση. Αφορούσε την πεποίθηση ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τον χώρο εργασίας, την χώρα και την θέση τους στην παραγωγή, μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα. Και ακριβώς για αυτό, όπως και το κεφάλαιο, έτσι και το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα οφείλουν να αναπτύξουν διεθνιστική δράση για να αναπτύξουν μία ανταγωνιστική στρατηγική.
Ωστόσο στην Ελληνική Αριστερά, ο διεθνισμός συχνά συγχέεται με το ενδιαφέρον για τις διεθνείς εξελίξεις, και ακόμη συχνότερα απλά αφορά ανακοινώσεις αλληλεγγύης, με σκοπό τις περισσότερες φορές την απεύθυνση στο ελληνικό ακροατήριο.
Η δική μας συλλογικότητα, οφείλει να ξαναπιστέψει στον έμπρακτο διεθνισμό και να έχει συγκεκριμένη στρατηγική. Ο διεθνιστικός χαρακτήρας της συλλογικότητας θέλουμε να εκφράζεται απτά: όχι μόνο στον λόγο μας, ως αφηρημένη επίκληση του διεθνισμού, αλλά και στις άμεσες πρακτικές μας.
Συγκεκριμένα, η Συνέλευση Εξωτερικού κάθεται πάνω σε μία διπλή ευκαιρία.
α) Από την μία, εξ όρισμού αποτελεί το βλέμμα της νέας συλλογικότητας στο εξωτερικό. Αυτό προϋποθέτει την συμμετοχή των μελών της σε πρωτοβουλίες, κινηματικές κινήσεις και συλλογικότητες, ανάλογα με το ενδιαφέρον, την πόλη/χώρα που ζουν και εργάζονται και τον κοινωνικό τους χώρο. Μόνο έτσι μπορούν να σφυρηλατηθουν σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και στρατηγικής συμπόρευσης με κοινωνικά κινήματα, συμμαχίες και οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη και εκτός.
β) Από την άλλη, παράλληλα με την εμπειρία που τα μέλη της συσσωρεύουν, η Συνέλευση Εξωτερικού μπορεί να τροφοδοτεί την εσωτερική άλλα και εξώστρεφη συζήτηση της συλλογικοτητας μας με τρόπο που θα δημιουργεί κοινή κατανόηση των μετώπων που προκύπτουν και θα αναδεικνύει δυνατότητες διεθνών συμμαχιών, είτε σε κεντρικοπολιτικό είτε σε θεματικό επίπεδο. Οι συμμαχίες αυτές προϋποθέτουν εξοικείωση με τους διεθνείς κοινωνικούς σχηματισμούς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, με τα εγχώρια κινήματα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα τους, τις οργανωτικές τους δομές, τα δικά τους αδιέξοδα και τις δυνατές τους πλευρές. Το «προνόμιο» μιας οργάνωσης με Συνέλευση Εξωτερικού είναι ότι μπορεί να έρχεται σε επαφή με όλα αυτά από «πρώτο χέρι».
ΙΙ. Συντονισμός με την ομάδα διεθνών
Θεωρούμε αναγκαίο η ομάδα διεθνών, από την αρχή της, να συνεργάζεται στενά με τη συνέλευση εξωτερικού. Σε αυτό θα βοηθήσει η συμμετοχή υπολογίσιμου αριθμού σφων/σφισσών που ζουν στο εξωτερικό, στην νέα ομάδα διεθνών. Η από κοινού διοργάνωση τακτικών διεθνιστικών συζητήσεων, debates και κινηματικών πρωτοβουλιών είτε με εξώστρεφη στόχευση είτε εσωτερικά, αποτελούν κρίσιμη συνθήκη που θα βοηθήσει την συλλογικότητα να αναπτύξει μία οπτική βαθιά διεθνιστική και αλληλέγγυα.
Πρέπει να σημειωθεί πως ενώ η συμμετοχή των μελών της Συνέλευσης σε οργανώσεις και διεθνή κινήματα αποτελεί ευθύνη δική τους, η γενική κατεύθυνση ή τυχόν προβλήματα που προκύπτουν, θα πρέπει να συζητούνται και να διαμορφώνονται στα πλαίσια των διεθνών μας σχέσεων, την ευθύνη των οποίων έχει η ομάδα διεθνών της συλλογικότητας.
ΙΙΙ. Η οργάνωση ως «εμψυχώτρια» κατά τις διεθνείς μεταβάσεις των μελών της
Η συλλογικότητα με τη σειρά της θα πρέπει να ενθαρρύνει τα μέλη της στο εξωτερικό, καθώς και εκείνα που σχεδιάζουν τυχόν να μεταναστεύσουν, να διατηρήσουν την ενεργή τους σχέση με την πολιτική στη νέα χώρα κατοικίας και να συμβάλλουν στη συλλογικότητα μεταφέροντας τις διεθνείς τους εμπειρίες. Να αντιμετωπίζει τη συνθήκη των σφων/σφισσών στο εξωτερικό όχι ως όριο, αλλά ως δυνατότητα καλλιέργειας μιας «υβριδικής» κουλτούρας και σύναψης διεθνών δικτυώσεων. Χωρίς αυταπάτες ότι η εμπλοκή των μελών μπορεί να λάβει χώρα άμεσα και ανεμπόδιστα, δεδομένης της ξένης γλώσσας, της συχνά απροσδιόριστης διάρκειας διαμονής στο εξωτερικό και, κυρίως, της ριζικά νέας, ενίοτε τραυματικής συνθήκης που βιώνουν τα μεταναστευμένα υποκείμενα.
Παρά τις παραπάνω δυσκολίες μιας οργανικής εμπλοκής στην πολιτική στις νέους τόπους που ζούμε, δεν θέλουμε η εμπλοκή μας στη συλλογικότητα να αρκείται στην παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα και την έκφραση εκ των υστέρων άποψης για τις δράσεις της συλλογικότητας. Οι σύντροφοι/ισσες που ζουν στην Ελλάδα και παρεμβαίνουν σε σχολές, χώρους εργασίας και γειτονιές, γνωρίζουν οι ίδιοι/ες τις ανάγκες και τις δυνατότητες των χώρων τους. Το δικό μας καθήκον είναι να πράττουμε αντίστοιχα στον τόπο που κατοικούμε και να διαχέουμε τη γνώση και τις εμπειρίες που αποκτούμε εκεί.
Δήμητρα Αλιφιεράκη – Σ.Β. εξωτερικού
Στέλιος Φωτεινόπουλος – Σ.Β. εξωτερικού