Από την ανακοίνωση του ΠΔ85/2022 – το όποιο υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών σε πτυχία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ανάλογα των απολυτηρίων λυκείου)- ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει λάβει θέσεις μάχης. Με κινητοποίησεις, καταλήψεις, κοινωνικές δράσεις, με συλλογικά αιτήματά οι καλλιτέχνες προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε μία κυβέρνηση που θεωρεί την εργασία τους χόμπυ (στην καλύτερη).
Η κινητοποίηση που βλέπουμε να μεγαλώνει και να λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις με την 48ωρη πανελλαδική απεργία των σωματείων των καλλιτεχνών που ξεκίνησε σήμερα. Η κεντρική αιτία αυτής της μαζικότητας είναι ο άθλιος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά τον πολιτισμό, από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα: απλήρωτοι και χωρίς δουλειά/στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπό διαρκή εκμετάλλευση μετά το άνοιγμα των σκηνών.
Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει βήμα πίσω. Αντίθετα επιδίδεται σε κρεσέντο αμφισημίων, προσβολών και εμπαιγμών του καλλιτεχνικού κόσμου. Τα σωματεία επιμένουν να ρωτούν:
- Πώς είναι δυνατόν να λένε πως το ΠΔ δεν αλλάζει τίποτα, όταν προτίθενται να κατεβάσουν νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών στο Δημόσιο; Πως είναι δυνατόν να λένε πως το ΠΔ απλώς «φωτογραφίζει μια υπάρχουσα κατάσταση» (δηλώσεις κ. Συρίγου), όταν το ΠΔ αγνοεί ακόμα και το ΤΕ που είχαν οι απόφοιτοι έως το 2003, ενώ μόλις λίγες μέρες μετά την έκδοσή του εκδόθηκε εγκύκλιος που αναφέρει πως οι μουσικοί υπάγονται στο καθεστώς του ν. 4325/15 (που τους έδινε το ΤΕ) και όχι στο πεδίο εφαρμογής του ΠΔ;
- Πως είναι δυνατόν το ΠΔ να αφορά «λίγους εργαζόμενους» (δηλώσεις κ. Γιατρομανωλάκη) και παράλληλα να μην εξηγούν την ανάγκη να παραμείνει ως έχει αυτό το νομοθέτημα και να μην αποσύρεται (αφού αφορά τόσο λίγους); Πώς είναι δυνατόν ΣΚΟΠΙΜΑ να μπλέκουν τις 8 ακαδημαϊκές βαθμίδες με τα 4 μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου που ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ δεν συμπίπτουν;
Η σπουδή της Κυβέρνησης να νομοθετήσει ενάντια στα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα Λύκεια, η όλη στάση την περίοδο της πανδημίας αποδεικνύουν περίτρανα την αντίληψή τους για τον πολιτισμό και τη διάθεσή τους να υποβιβάσουν τους εργαζόμενους στη τέχνη, χαρίζοντας δικαιώματα και πελατεία σε ιδιωτικά κολέγια “τέχνης”.
Με ομόφωνο τρόπο, με ενιαία θέληση οι καλλιτέχνες δηλώνουν ότι δεν λυγίζουν.
Την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στις 12.00 καλείται μαζικό παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στην Αθήνα και αντίστοιχα στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη. Θα είμαστε μαζί τους στις διεκδικήσεις:
- Κατάργηση του ΠΔ 85/2022.
- Καμία υποβάθμιση των τίτλων σπουδών, επαναφορά τους στη βαθμίδα ΤΕ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλο τον κλάδο.
- Ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
- Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία σε όσες τάξεις έχουν καταργηθεί.
- Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
- Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των καλλιτεχνών. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό σας, η αποδοχή των αιτημάτων σας είναι συγκινητική. Ο αγώνας σας εμπνέει!
Κανένα γύρισμα, καμία παράσταση, καμία πρόβα, κανένα μάθημα, καμία μεταγλώττιση!