Άλλο ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα. Ένας 60χρονος εργαζόμενος έχασε στις 20/1 τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του, στην μεταφορική Μελισσάς TML στο Καλοχώρι. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έπεσε από ράμπα φόρτωσης – εκφόρτωσης εμπορευμάτων.
Ο θάνατος του 60χρονου εργαζομένου δεν αποτελεί μια «κακιά στιγμή», ούτε «απροσεξία του εργαζόμενου» όπως προκλητικά και με θράσος αναφέρει η εργοδοσία. Αντίθετα, επιβεβαιώνει την σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στις μεταφορικές. Με βάση και την ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, οι μη κατάλληλες εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι υπερωρίες και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα είναι ο κανόνας που οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα ειδικά σε τέτοιας μορφής εργασία. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ειδικά σε βαριές δουλειές, όπως οι μεταφορές (που μάλιστα δεν αναγνωρίζονται τυπικά ως τέτοιες), είναι άλλος ένας βασικός λόγος: 60 χρονών άνθρωποι δεν πρέπει να ανεβαίνουν σε σκαλωσιές ούτε να κουβαλάνε παλέτες.
Είναι ο δεύτερος θάνατος εργαζόμενου για το 2023, κι είμαστε ακόμα μέσα Γενάρη. Λίγες μέρες νωρίτερα έχασε τη ζωή της εν ώρα εργασίας σε τροχαία 45χρονη γυναίκα εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης το πρωί της Κυριακής (8/01) στο Κάτω Πιτσά. Στις 17 Γενάρη η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε σε 24ωρη πανελλαδική απεργία καταγγέλοντας την επικίνδυνη απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και τους Αιρετούς και την εγκληματική αδιαφορία στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων.
Η προστασία των εργαζομένων αντιμετωπίζεται ως κόστος για το κράτος και τους εργοδότες. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας δεν πρέπει να αποτελούν ατομική ευθύνη για τον κάθε/μια εργαζόμενο/η, αλλά είναι απόλυτη ευθύνη της εργοδοσίας.
Το εργασιακό τοπίο που έχει δημιουργηθεί από τα μνημονιακά μέτρα με την κατάργηση της ισχύος των κλαδικών ΣΣΕ, την εντατικοποίηση της εργασίας και την κυριαρχία των ελαστικών σχέσεων διαμορφώνουν ένα πεδίο αυξανόμενου κινδύνου για εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση ψήφισε το το νόμο Χατζηδάκη, που, μεταξύ άλλων μέτρων, καταργεί το οκτάωρο και νομιμοποιεί και ενισχύει τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, Παράλληλα η απαξίωση του ΣΕΠΕ, η υποστελέχωση και η μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή, που με εισαγγελική απόφαση δεν θα ελέγχει εργατικά ατυχήματα αλλά μόνο θανατηφόρα, οδηγεί στην απουσία ουσιαστικών ελέγχων, με την ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους.
Οι εργαζόμενοι δε δίνουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους! Παλεύουμε για μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, για ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες δουλειάς. Παλεύουμε για τη συγκρότηση επιτροπών υγιεινής κι ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.Για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για κατάργηση του ν.Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικού νόμου. Για να πάψουν η εργοδοτική τρομοκρατία και τα εκβιαστικά διλήμματα πάνω στην ανάγκη μας για εργασία σε συνθήκες αυξανόμενης ακρίβειας.
- Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Ενισχύουμε τα σωματεία μας με τη συμμετοχή μας, κάνουμε τον αγώνα μας για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής συλλογική υπόθεση στους χώρους δουλειάς μας!
- Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείου και τους συναδέλφους του 60χρονου και της συναδέλφισσας στην καθαριότητα. Είμαστε μαζί τους στον αγώνα για την αναγνώριση της ευθύνης της εταιρείας. Κανένας νεκρός για την εργοδοσία και τα κέρδη τους!
ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση