Η πρόσφατη επίθεση του Ισράηλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και χτύπημα σε ιρανικό έδαφος. Αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κλιμάκωση ενός ακήρυχτου πολέμου. Μετά το Σαββατιάτικο, αναμενόμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, η Μέση Ανατολή βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη. Μία συνθήκη για την οποία, η ακροδεξιά και ακραία σιωνιστική-εθνικιστική, καθώς αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης ενός παλαιστινιακού κράτους, κυβέρνηση Νετανιάχου, μαζί με τους συμμάχους της στις ΗΠΑ και την ΕΕ, φέρουν την κύρια ευθύνη. Η κλιμάκωση αυτή δεν έρχεται στο κενό. Έρχεται να προστεθεί σε ένα κλίμα έντονου ανταγωνισμού, οξυμένης γεωπολιτικής πόλωσης και αυξημένης πολεμικής ρητορικής και προετοιμασίας που καλλιεργούν οι άρχουσες τάξεις σε ΗΠΑ και ΕΕ, αλλα και κεντρικά πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος Μακρόν με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ανάγκης για στροφή σε μια «πολεμική οικονομία».
Πλέον, η εμπλοκή διαφόρων χωρών και δυνάμεων, μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, επεκτείνει τη σύγκρουση σε ένα τεράστιο πεδίο. Κράτη όπως το Ιράκ, η Συρία, η Ιορδανία, η Υεμένη (Χούτι) και ο Λίβανος (Χεζμπολάχ) έρχονται να συμβάλλουν σημαντικά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτό το διευρυνόμενο πεδίο και οι συμμαχίες/επιδιώξεις για την περιοχή αποκρυσταλλώνωνται.
Η Τουρκία, παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, αρνείται να παραχωρήσει το έδαφος και τον εναέριο χώρο της για πλήγματα κατά του Ιράν, θυμίζοντας τη στάση της κατά την εισβολή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 2003, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ. Το Κατάρ και το Κουβέιτ εκφράζουν παρόμοια στάση. Αντίθετα, η Ιορδανία, παρά τον σημαντικό παλαιστινιακό προσφυγικό πληθυσμό της, ανοίγει γρήγορα τον εναέριο χώρο της στα ισραηλινά αεροσκάφη. Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, δηλώνοντας ότι όποιο κράτος βοηθήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά αντίποινα.
Οι ρωσικές βάσεις στη Συρία και οι ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή. Η Μέση Ανατολή μπορεί να μετατραπεί σε ένα δεύτερο ενεργό πολεμικό μέτωπο μετά από αυτό της Ουκρανίας. Η Γερμανία, η Γαλλία, άλλα μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν ενεργά στην επιχείρηση ανάσχεσης της επίθεσης του Ιράν. Όλη η στρατιωτική δύναμη της Δύσης στην περιοχή αξιοποιήθηκε για την υπεράσπιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ. Για την συνεχιζόμενη γενοκτονία απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό η Δύση επέλεξε να διαθέσει αποκλειστικά κούφιες επικλήσεις σε “αυτοσυγκράτηση” και κροκοδείλια δάκρυα ενώ ταυτόχρονα διαθέτει αφειδώς τον στρατιωτικό της εξοπλισμό στην πολεμική μηχανή του Ισραηλινού Απαρτχάιντ. Η επιδοκιμασία ή η ανοχή τους στις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Ισραήλ, που επιδεινώνονται από τη συνεχιζόμενη γενοκτονία Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά και το εντεινόμενο καθεστώς απαρτχάιντ των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη, ρίχνει την άμεση ευθύνη στις πλάτες τους. Ενταγμένες σε αυτή την πολεμική συμμαχία, η Ελλάδα και η Κύπρος φιλοξενούν βάσεις για μαχητικά αεροσκάφη και πλοία, ενώ ελληνικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης μιας φρεγάτας, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με μεγάλο μέρος του αστικού πολιτικού κατεστημένου της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ακροδεξιάς), σπρώχνει την κοινωνία προς τη δίνη του πολέμου. Η ευθυγράμμιση τους με το ισραηλινό καθεστώς και τον σφαγέα Νετανιάχου και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ εμπλέκουν την Ελλάδα σε μια κλιμακούμενη σύγκρουση με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Είναι καθήκον της Αριστεράς σήμερα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του δυτικού ιμπεριαλισμού να σηκώσει το σύνθημα της άρνησης συμμετοχής στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι -ες και η νεολαία τροφή για τα κανόνια τους, να μην ζήσουμε νέο γύρο λιτότητας και εξαθλίωσης για να στηριχθεί η πολεμική προετοιμασία.
Τα επακόλουθα αυτού του Σαββατοκύριακου προαναγγέλλουν μια μόνιμη αλλαγή στην κατάσταση: η σύγκρουση που διεξάγεται πλέον δεν είναι ούτε δια αντιπροσώπων ούτε μεμονωμένη μεταξύ 2 ή 3 πλευρών αλλά εμπλέκει το σύνολο της Μέσης Ανατολής και έχει προοπτικές να τραβήξει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Η παρουσία πυρηνικών εγκαταστάσεων τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν και η κατοχή πυρηνικών όπλων από πλευράς Ισραήλ, αυξάνουν τη σοβαρότητα των γεγονότων που εκτυλίσσονται.
Για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές, οι λαοί της περιοχής, της Ευρώπης και του κόσμου πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση. Η επερχόμενη περίοδος είναι κομβική, με αποφάσεις που θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ως αριστερά, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα σε αντιπολεμικές παρεμβάσεις που θα αποκαλύψουν τον εμπρηστικό ρόλο του Ισραήλ και της Δύσης στην περιοχή, θα μπλοκάρουν και θα απονομιμοποιήσουν την στρατιωτική προετοιμασία στις χώρες μας αλλά και θα υπερασπιστούν έμπρακτα την ειρήνη απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συγκροτώντας πρωτοβουλίες για την ειρήνη.
- Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ
- Άμεση αποχώρηση των Δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την Μέση Ανατολή
- Καταδίκη της γενοκτονικής, επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ που αποσταθεροποιεί όλη την περιοχή και επιχειρεί να εξαφανίσει τον παλαιστινιακό λαό
- Λευτεριά στην Παλαιστίνη