Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος! Από την Πέμπτη 26 Ιουνίου και για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, να επιστρέψει στο σπίτι του στην Αυστραλία χωρίς να εκκρεμεί δίωξη του από τις ΗΠΑ.
Ιδρύοντας το 2006 το Wikileaks, o Ασάνζ έφτιαξε έναν χώρο που ενθάρρυνε άτομα από το εσωτερικό του κράτους των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις εγγράφων. Μέσα από το Wikileaks, αποδείχθηκε ότι τα αίσχη του Γκουαντάναμο δεν ήταν «ατύχημα» ή προϊόν του «υπερβάλλοντος ζήλου» κάποιου αξιωματικού αλλά σχεδιασμένη επιλογή που έγινε ακολουθώντας κατά γράμμα σχετικό έγγραφο του Πενταγώνου. Από το 2010 και μετά, σε συνεργασία με την αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάννινγκ, ο Ασάνζ και το Wikileaks έφεραν στο φως στοιχεία για τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με αποκορύφωμα το βίντεο που έμεινε γνωστό ως «Παράπλευρός φόνος» όπου ένα ελικόπτερο Απάτσι ανοίγει πυρ σε αμάχους καθώς και ρεπόρτερς του Reuters στη Βαγδάτη. Για τα εγκλήματα του αυτά, ο Ασάνζ διώχθηκε ως κατάσκοπος από όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ έκτοτε στην πιο σημαντική υπόθεση καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στον 21ο αιώνα.
Βρίσκοντας άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012, ο Ασάνζ περιορίστηκε σε έναν μικρό χώρο για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ και από εκεί συνέχισε να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, να αποκαλύπτει τα εγκλήματα του αμερικάνικου κράτους αλλά και να συνεργάζεται με άλλους πληροφοριοδότες όπως ο Σνόουντεν. Σε μια εποχή που τα μέσα ενημέρωσης στρατεύονται όλο και περισσότερο στις αφηγήσεις και τους στόχους της εκάστοτε εξουσίας, ο Ασάνζ έδειξε σταθερά έναν άλλο δρόμο. Για αυτό συνέχισε να δέχεται πόλεμο· η εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα καμερών ασφαλείας στην πρεσβεία του Ισημερινού, διέρρευσε προσωπικά βίντεο του στις ΗΠΑ καθώς και απόρρητες συζητήσεις με τον δικηγόρο του. Συγχρόνως, λοιδορήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ που προσπάθησαν σταθερά να τον απαξιώσουν. Με την αλλαγή κυβέρνησης του Ισημερινού το 2019, εκδιώχθηκε από την πρεσβεία και φυλακίστηκε σε ένα μικροσκοπικό κελί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, χάρη στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, η προσπάθεια έκδοσης του συνέχισε να βρίσκει εμπόδια, ενώ ακόμα και φορείς όπως ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία βρέθηκαν στο πλευρό του –με μεγάλη καθυστέρηση– αναγνωρίζοντας ότι κινδυνεύει σε περίπτωσης παράδοσης στις ΗΠΑ. Με την περσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του ΗΒ, του αναγνωρίστηκε δικαίωμα έφεσης στην απόφαση έκδοσης του, οδηγώντας σε αδιέξοδο την προσπάθεια της αμερικάνικης κυβέρνησης. Με βάση τον συμβιβασμό που επετεύχθη, ο Ασάνζ θα δηλώσει ένοχος σε μία από τις δεκαοχτώ κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του και η ποινή του θα συμψηφιστεί με τα χρόνια που πέρασε φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατακτώντας πλέον την ελευθερία του. Πρόκειται για μεγάλη νίκη για το κίνημα αλληλεγγύης αλλά και την ελευθερία του Τύπου συνολικά. Αποκτά ειδική σημασία στην Ελλάδα όπου τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, διεκδικώντας πόρους και επιρροή, δίνουν διαγωνισμό πίστης στην κυρίαρχη πολιτική και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος (και) για τη δημοσιογραφία!