Εδώ και δύο μήνες οι σχολές σε όλη την Ελλάδα, σε ένα συντονισμένο αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τελούν υπό κατάληψη. Οι Γενικές Συνελεύσεις και οι καταλήψεις αποτελούν ακριβώς αυτά τα μέσα πάλης, συζήτησης, πολιτικοποίησης και δράσης των φοιτητριών που στέγασαν και προώθησαν όλον αυτόν τον καιρό τον δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και την υποβάθμιση των σπουδών και της προοπτικής μας. Η κυβέρνηση διακύρρητε ότι το νομοσχέδιο θα είναι νόμος του κράτους μέσα στον Ιανουάριο, και μάλιστα χωρίς καμία αντίδραση, αφού τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελούσαν ένα “πάγιο αίτημα” της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή όμως δεν ήταν η πραγματικοτητα. Το αίτημα για δημόσια και δωρεάν παιδεια είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία, είναι γραμμένο στους δρόμους αυτής της χώρας, είναι παρόν στις μνήμες αλλά και στην καθημερινότητα μας. Και οι φοιτητικοί συλλογοι κατάφεραν αυτό το νομοσχέδιο να έρθει για ψήφιση 2 μήνες μετα τα σχέδια της κυβέρνησης, χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση και μέσα σε ένα κλίμα γενικής αναταραχης. Διότι κατάφεραν να εισχωρήσουν δυναμικά στο δημοσιο διάλογο, να διαταράξουν το “ήρεμο” πολιτικό σκηνικό και να πείσουν την κοινωνία ότι το νομοσχέδιο αυτό μας αφορά όλες-όλα-όλους. Εμπλέκοντας έτσι όλη την κοινωνία στον αγώνα μας, απομονώσαμε την Νέα Δημοκρατία κάνοντας ξεκάθαρο πως κάθε φορά που η κυβέρνηση θα νομοθετεί ενάντια στις ανάγκες μας, εμείς θα είμαστε εκεί να την σταματήσουμε. Με αποκορύφωμα την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου, οπου, φοιτητές και φοιτήτριες βουλιάξαμε το κέντρο της Αθήνας στην πανελλαδική πορεια, έχει γίνει πια ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε καμία περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, καμία υποβάθμιση στις ζωές και το μέλλον μας.
Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με αυταρχικές διοικήσεις προσπάθησε πολλές φορές να μας τρομοκρατήσει για να κάμψει τον αγώνα μας, χωρίς επιτυχία. Από την Νομική Κομοτηνής και την Νομική Θεσσαλονίκης που οι κοσμήτορες κάλεσαν την αστυνομία για να εκκενώσουν τις καταλήψεις, το ΕΜΠ που ο Πρύτανης καλεί την αστυνομία και απειλεί με πειθαρχικά αγωνίστριες/ες μέχρι το Πολυτεχνείο Χανίων που η ΔΑΠ κάλεσε την αστυνομία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απάντησαν με εκ νέου μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις δείχνοντας οτι όχι μόνο δεν μας τρομοκρατούν αλλά μας εξοργίζουν. Επιστρατεύτηκε, άλλωστε, όλη η προπαγάνδα που έχει στην φαρέτρα της η κυβέρνηση, μέσω των ΜΜΕ και της λασπολογίας τους, αλλά και η επιβολη της τηλεξεταστικης, ακόμα και σε καθηγητές και ιδρύματα που ξεκάθαρα διαφωνούσαν, προκειμένου να σπάσουν οι καταλήψεις
Οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό και φάνηκε ότι το φοιτητικό κίνημα στέκεται στο ύψος των συνθηκών! Όσο και να προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν δεν θα αποδεχθούμε ένα μέλλον που η παιδεία θα είναι εμπόρευμα και θα πληρώνουμε για να σπουδάζουμε, ένα μέλλον που τα πτυχία μας δεν θα έχουν καμία αξία. Έχουμε τα δικά μας όνειρα για το πανεπιστήμιο και αυτά στο τέλος θα κερδίσουν.
Πέραν από τους φοιτητές, και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι μαζί μας και αγωνίζεται στο πλάι μας. Οι καθηγητές μας μέσω των συλλογικών τους φορέων δείχνουν τη στήριξη τους στον αγώνα μας, διοικήσεις τοποθετούνται ενάντια στο νομοσχέδιο και την παράκαμψη του άρθρου 16, ενώ και η ΠΟΣΔΕΠ ανακοίνωσε την σφοδρή αντίθεση της στο νομοσχέδιο και προκήρυξε απεργία για την ημέρα ψήφισης, Παρασκευή 8 Μαρτίου. Οι συλλογοί του διοικητικου και τεχνικού προσωπικού έχουν ήδη προχωρήσει σε κοινές δράσεις μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, όπως ήταν το συμβολικό κλείσιμο του server του ΕΚΠΑ, ενάντια στο απεργοσπαστικό μέσο της τηλεξεταστικής, δείχνοντας ότι αποτελούν οργανικό κομμάτι του πανεκπαιδευτικού κινήματος, με την κυβέρνηση να στρέφεται εκδικητικα εναντίον τους. Στεκόμαστε αλληλέγυες/α/οι στον διοικητικό Δ.Α. που απειλείται με απόλυση από την Σύγκλητο του ΕΚΠΑ για την συμμετοχή του σε αυτή τη δράση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω τρομοκράτησης του κοινού αγώνα μας! Παράλληλα, όπως έδειξε και η πανεργατική-παλλαϊκή απεργία της Τετάρτης 28/02, όλος ο κόσμος της εργασίας, με τα σωματεία και τα συνδικάτα του, τάσσεται μαζί με το φοιτητικό κίνημα και διεκδικει δημόσια και δωρεάν παιδεία συγκροτώντας ένα πανκοινωνικό μέτωπο δράσης και αγώνα. Ήδη την Παρασκευή η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ αλλά και η ΔΟΕ έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν μαζικά οι εργαζόμενες αλλά και οι μαθητές στην πανελλαδική κινητοποίηση δείχνοντας μια ελπιδοφόρα κατεύθυνση ενωτικής συμπόρευσης φοιτητών- εργαζομένων- μαθητών που δεν μπορεί παρά να αποφέρει νίκες.
Τώρα, μετά από 9 εβδομάδες συνεχόμενων κινητοποιήσεων, καταλήψεων και δράσεων η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή. Σε αυτή την επιλογή βρίσκεται, πολιτικά και κοινωνικά, μόνη της έπειτα από τις πιέσεις και την ριζοσπαστική δράση του φοιτητικού κινήματος. Τώρα είναι η ώρα που αυτό το νομοσχέδιο πρέπει και μπορεί να ανατραπεί! Την Παρασκευή 8 Μαρτίου οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά θα βρίσκονται στην Αθήνα και θα διαδηλώνουν από κοινού με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλη την κοινωνία ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται να πλήξει το δικαίωμα μας στις δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Σε μια ημερομηνία που κατοχυρώθηκε μετά από αγώνες των εργατριών στο Σικάγο και συνεχίζει να αποτελεί μέρα-ορόσημο ενάντια στην πατριαρχική βία που δεχόμαστε θηλυκότητες και κουήρ άτομα καθημερινά, θα βρεθούμε στο δρόμο από κοινού με εργατικά σωματεία, φορείς και φεμινιστικές συλλογικότητες. Τώρα είναι η ώρα να συνολικοποιήσουμε τους αγώνες των τελευταίων μηνών και να μην αφήσουμε αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί! Είναι η κομβική στιγμή που το φοιτητικό-πανεκπαιδευτικό κίνημα θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού, εμποδίζοντας κάθε επιχειρούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.
Δε θα πληρώνουμε για να σπουδάζουμε, δε θα σπουδάζουμε χωρίς να έχουμε μέλλον!
Δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς στο ύψος των αναγκών και των επιθυμιών μας.
ΟΛΕΣ-ΟΛΑ-ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 12:00 στα Προπύλαια στο πανεκπαιδευτικό-πανκοινωνικό-πανελλαδικό συλλαλητήριο.