Πέμπτη 20/7
Άφιξη στο χώρο
21:00 Κυνήγι θησαυρού και απονομή βραβείων
23:00 Καραόκε Πάρτυ
Παρασκευή 21/7
19:00 Εκδήλωση “ Καθεστώτα εξαίρεσης στην εργασία και την κινητικότητα”
Ομιλητές/ριες : Απόστολος Καψάλης, Όλγα Λαφαζάνη
Περιγραφή Εκδήλωσης: Η κρατική πολιτική απέναντι στους/τις μετανάστ(ρι)ες από την κινητικότητα έως και την εργασία πρέπει να ειδωθεί ως μια πολιτική η οποία πρωτεύων στόχο έχει την εμπέδωση συγκεκριμένων καθεστώτων εξαίρεσης στην εργασία και την κινητικότητα όσον αφορά στο μεταναστευτικό υποκείμενο, προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα μέρος της εγχώριας εργατικής τάξης. Από την φύλαξη των συνόρων, η οποία συνοδεύεται από το πολύ κερδοφόρο πεδίο της παράνομης μετακίνησης μεταναστών, μέχρι το σχήμα παράνομη-”νόμιμη” (αλλά χωρίς δικαιώματα) εργασία, φαίνεται πως το μεταναστευτικό πρέπει να μας απασχολήσει και ως ένα ζήτημα παραγωγής και αναπαραγωγής εγχώριου (και όχι μόνο) κεφαλαίου. Οι πρόσφατες διμερείς συμβάσεις με χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν που προβλέπουν 9μηνη εποχική εργασία (με την κατάργηση πιο σταθερών εργασιακών συνθηκών), η πρόσφατη αλλαγή του μεταναστευτικού κώδικα, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την νομιμοποίηση των μεταναστριών, είναι μερικές μόνο από τις τελευταίες κινήσεις που δείχνουν την διαρκή δημιουργία συνθηκών επισφάλειας και ρευστότητας στην εργασία, των αδιεξόδων, αλλά και των κοινών σημείων αγώνων που πρέπει να δοθούν από ντόπιες και μετανάστες.
21:00- 22:30: Προβολή ταινιών μικρού μήκους
Πρόγραμμα προβολών:
1) Κάτω από τη Γέφυρα/ Under the Bridge (6΄) της Νάντιας Μάντεση, 2020
Η ταινία μεταδίδει τις σκέψεις και τα συναισθήματα μιας μηχανικού που βρέθηκε σε ένα καράβι υπεράκτιων εργασιών, το οποίο παραμένει σχεδόν ακίνητο κάτω από τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Ο περιορισμός της παραμονής της για δύο μήνες σε αυτό το καράβι περιγράφεται μέσα από τις στατικές εικόνες του πλωτού, του περιβάλλοντα χώρου και τις “βουβές” συνομιλίες της με τον έξω κόσμο.
https://online.tainiothiki.gr/film/kato-apo-te-gephura-under-the-bridge/
2) Casus Belli (11′) του Γιώργου Ζώη,
Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.
3) ΓΙΑΜΑ (15′) του Ανδρέα Βακαλιού,
25η Μαρτίου. Ένα κορίτσι βάζει μια μικρή φωτιά και λέει ένα μικρό ψέμα για τον Βλαντ. Τα μικρά ψέματα ξεφεύγουν εύκολα. Το ίδιο και οι μικρές φωτιές.
4) 5 – 8 (8′) του Γιάννη Καρπούζη.
Σε ένα απομακρυσμένο πλάτωμα, δύο άντρες περιμένουν να πάει η ώρα 8. Πρώτη (σπουδαστική) ταινία του ΓΚ.
https://vimeo.com/manage/videos/156611063
5) Third Kind (20΄) του Γιώργου Ζώη
Η Γη έχει εγκαταλειφθεί και το ανθρώπινο είδος έχει αναζητήσει καταφύγιο στο διάστημα. Τρεις αρχαιολόγοι του μέλλοντος επιστρέφουν, για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους πεντάτονου σήματος που εκπέμπεται από την Γη.
23:00: Dj Set Matina Sous Peau
Σάββατο 22/7
20:00 Εκδήλωση – Workshop της ομάδας θεωρίας : “Χειραφέτηση, γνώση, ισότητα, αλήθεια, νοημοσύνη, αισθητό πεδίο: εισαγωγή στο θεωρητικό σύμπαν του Ζακ Ρανσιέρ”
Ομιλητές/ριες : Αναστασία Ματσούκα , Πέτρος Σταύρου
Περιγραφή Εκδήλωσης:Στο πλαίσιο των δροσερών και χαλαρωτικών δραστηριοτήτων του camping Metriciana η ομάδα θεωρίας της Αναμέτρησης συστήνει τον Ζακ Ρανσιέρ μέσα από ένα συλλογικό εργαστήρι γύρω από τα βιβλία του “Ο αδαής δάσκαλος” και “Ο χειραφετημένος θεατής”.
Μαθητής του Λουί Αλτουσέρ και μέλος της ομάδα του “Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο”, ο Ζακ Ρανσιέρ χαράσει συνειδητά τη δική του πορεία μετά τον Μάη του 1968, ερχόμενος σε ρήξη με τον δομικό μαρξισμό του δασκάλου του και το ασφυκτικό πλαίσιο που κατά τον ίδιο συνεπαγόταν η ιδεολογία και οι μηχανισμοί της. Δίνοντας έμφαση στα υποκείμενα, τις συνθήκες και δυνατότητες ύπαρξής τους, μελετά την έννοια της ισότητας και την ορίζει, όχι ως ένα τελικό αίτιο-σκοπό, αλλά ως την κοινή ιδιότητα όλων, η οποία μας καθιστά ικανούς και ικανές να επιτύχουμε τη χειραφέτηση με τις δικές μας δυνάμεις.
Ο Ρανσιέρ, λοιπόν, μας προτρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ζοζέφ Ζακοτό, του δασκάλου ο οποίος απέδειξε τη δυνατότητα των αδαών να διδάσκουν αυτό που οι ίδιοι και οι ίδιες δεν ξέρουν (Ο αδαής δάσκαλος, εκδόσεις Νήσος 2008) και παράλληλα να σκεφτόμαστε και να δρούμε όπως οι χειραφετημένοι θεατές του, ως ενεργά και δρώντα υποκείμενα “συνθέτοντας το δικό μας ποίημα με τα στοιχεία του ποιήματος που έχουμε μπροστά μας (Ο χειραφετημένος θεατής, εκδόσεις Εκκρεμές, 2015).
Κατά πόσο οι σκέψεις και οι προτροπές του αξίζουν την προσοχή μας, μένει να απαντηθεί.
*Για την προετοιμασία του workshop θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες σχετικό υλικό που θα είναι διαθέσιμο και στον χώρο του camping.
22:00 Live με τους Νίκο Ζουρνή και Ντίνα Σκέμπρη
Κυριακή 23/7
17:00 Εργαστήρι μαρξισμού από την ομάδα θεωρίας : ¨Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τον Μαρξ μου”
Εισήγηση Τέλης Τύμπας
Περιγραφή Εκδήλωσης: Πώς να ξεκινήσουμε τη μελέτη του έργου του Μαρξ; Ποιές είναι οι ιστορικές και φιλοσοφικές καταβολές του; Ποιές οι κυριότερες έννοιές του; Πώς τοποθετείται για την επιστήμη και την τεχνολογία; Το εργαστήριο με εισηγητή τον σ. Τέλη Τύμπα, στόχο έχει να μας εισαγάγει στην ανάγνωση του συναρπαστικού και διαχρονικά επίκαιρου και χρήσιμου έργου του Μαρξ. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα προταθεί βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη και θα δοθεί φάκελος με κάποια ελάχιστα αποσπάσματα από κείμενα του Μαρξ αλλά και από κομβικές αναγνώσεις αυτών των κειμένων.
19:00 Cocktail Party