Now Reading:

Τι είναι η Αναμέτρηση;

Όταν ψηλώνεις λίγο και κυρίως όταν αναμετριέσαι με το ύψος του αντιπάλου. Τότε μόνο καταλαβαίνεις τι απαιτείται. Τότε οι διαχωριστικές φαίνονται καθαρά, εμφανίζονται από μόνες τους.

Την Πέμπτη 1 Μάρτη, άνθρωποι από διαφορετικά ρεύματα και πολιτικοποιήσεις του αριστερού, κομμουνιστικού, αντιφασιστικού χώρου, πήραμε την επιλογή μετά από συνελευσιακές διαδικασίες, να κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια για “να βρούμε τον τόπο που θα ξανασυναντηθούμε”. Θεωρήσαμε, πως στη συγκυρία μια τέτοια προσπάθεια θα είχε να προσφέρει πολύ περισσότερα από μια ακόμη γενική συζήτηση και να θέσει τις βάσεις για μια ποιοτική υπέρβαση των υπαρχόντων αδιεξόδων στην αριστερά και το κίνημα.

Σαν συμβολή και σημείο αφετηρίας καταθέσαμε ένα κείμενο «9 σημείων», προϊόν συλλογικών επεξεργασιών που στοχεύει στην ανάδειξη των κινδύνων μα και των δυνατοτήτων της συγκυρίας και κυρίως στην ανάδειξη της μεγάλης εικόνας, του αντιπάλου και των αντιστάσεων/απαντήσεων που θεωρούμε ότι έχει ανάγκη η εποχή. Εκτιμούσαμε ότι μια τέτοια κίνηση στο σήμερα έχει δυναμική και είδαμε ότι οι ανησυχίες αυτές δεν είναι μόνο δικές μας, με το αποτέλεσμα να ξεπερνά ακόμη και τις δικές μας προσδοκίες: Ένα αμφιθέατρο, γεμάτο με κόσμο του αγώνα και των επιμέρους κινημάτων, που συνομίλησε ανοιχτά με τη διαδικασία, δείχνοντας πως παρά τους περιορισμούς και τις μερικότητες του, προσπαθεί να ψηλαφίσει ακόμα τρόπους δράσης και πολιτικής έκφρασης που θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο. Που θα δηλώσουν έμπρακτα πως ο ΣΥΡΙΖΑ και  το μνημονιακό βατερλώ του δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά, πως ήρθε ο καιρός η μίζερη συναίνεση που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια να σπάσει. Τα περισσότερα από 600 άτομα μέσα και έξω από ένα ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο, οι παρεμβάσεις από όλο το φάσμα των πολιτικών αντιλήψεων του αντισυστημικού χώρου, ανένταχτων και οργανωμένων, αλλά κυρίως η ουσία και ο τρόπος της συζήτησης έδειξαν ότι όχι μόνο υπάρχει αναγκαιότητα, αλλά κυρίως υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε όντως τον τόπο που θα συναντηθούμε ξανά.

Σε αυτό το πλαίσιο της εκδήλωσης καλέσαμε σε συγκρότηση μιας συλλογικότητας, θέλοντας αυτή να αποτελέσει ένα πολιτικό όχημα και ένα διαφορετικό παράδειγμα για την παραπάνω διεργασία. Ακολουθήσαμε τρόπους συζήτησης και διαδικασιών ίσως λίγο διαφορετικούς από όσους είχαμε μάθει τόσα χρόνια και ακόμα πειραματιζόμαστε με μορφές ισότιμης συμμετοχής και δημοκρατίας. Συγκροτηθήκαμε (αποχωρήσαντες ΝΑΡ/νΚΑ, άλλων οργανώσεων, ανένταχτοι/ες αγωνιστές/στριες της αριστεράς) μέσα από ανοιχτές, συντροφικές συζητήσεις με κοινή διαπίστωση ότι το παιχνίδι της γενιάς μας δεν έχει  χαθεί και ότι το στοίχημα μιας αριστεράς χρήσιμης για το λαό και επικίνδυνης για το υπάρχον, είναι ανοιχτό. Μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες προχωρήσαμε στην συγκρότηση της Αναμέτρησης – Ομάδας Κομμουνιστών/στριων.

Συγκροτούμε την Αναμέτρηση όχι γιατί θέλουμε να καταγραφούμε ως ακόμα μια αριστερή συλλογικότητα στον γαλαξία του κατακερματισμού της Αριστεράς, όχι γιατί επιθυμούμε να ενώσουμε τις απογοητεύσεις μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι στο σήμερα υπάρχει το πεδίο της μαζικής επανακινητοποίησης του κόσμου του αγώνα για έναν συνολικό μετασχηματισμό της πολιτικής πραγματικότητας στην αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική αριστερά και το κίνημα. Η Αναμέτρηση, δεν κλείνει την υπόθεση του τόπου που θα συναντηθούμε, δεν είναι η απόληξη του μετασχηματισμού, αλλά θα επιχειρήσει να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτή τη λογική επιδιώκουμε να αναπτυχθούν νέες θεωρητικές επεξεργασίες και ριζοσπαστικές/ μαχητικές πρακτικές σε κάθε πεδίο πάλης.

Βασική μας κατεύθυνση είναι ο ενωτικός και ταυτόχρονα μαχητικός χαρακτήρας, τόσο στις αναγκαίες σήμερα πρωτοβουλίες σε επίπεδο κινήματος, όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε να σημάνει αντεπίθεση απέναντι στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, στη φυλακή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει αναδείξει κεντρικά κινηματικά μέτωπα πάλης στα οποία ωστόσο η παρουσία της αριστεράς και του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος ήταν κατακερματισμένη και σπασμωδική. Σήμερα, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε αυτές οι σημαντικές αλλά κατακερματισμένες αντιστάσεις να ενοποιηθούν σε ενιαίους μαχητικούς κινηματικούς – πολιτικούς συντονισμούς. Μεταξύ των βασικών αυτών μετώπων είναι ο αντιιμπεριαλιστικός διεθνιστικός αγώνας, η παρέμβαση στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα, η αντιφασιστική δράση και οι κινήσεις για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα οποία ιεραρχούμε, επιθυμώντας να συμβάλουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Το βασικό έλλειμμα σήμερα αφορά συνολικά την κατάσταση στην αριστερά. Οι όροι συγκρότησης των μορφωμάτων εντός της έχουν δείξει τα όρια τους, μην μπορώντας να εμπλέξουν με αναβαθμισμένο τρόπο τα υπάρχοντα, πόσο μάλλον νέα δυναμικά. Αυτό ελπίζουμε να αλλάξουμε, απευθυνόμενοι/ες ειδικά στη νεολαία.

Η νεολαία ως κοινωνική κατηγορία αλλά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ως γενιά / γενιές πολιτικοποίησης, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον πυρήνα μιας τέτοιας διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται ηλικιακά το δυναμικό της ή να αναπαράγεται η μερικότητα της. Μια τέτοια διαδικασία, πρέπει να πάρει συγκεκριμένες μορφές, γι αυτό το λόγο, παράλληλα με τα προχωρήματα που επιδιώκουμε στο κίνημα, θέλουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να συμβάλουμε καθοριστικά στη συγκρότηση μιας κεντρικής πολιτικής κίνησης με επίκεντρο τη νέα γενιά, με απεύθυνση τόσο στο οργανωμένο, όσο και στο ανένταχτο δυναμικό. Αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει με ολομελειακές, πλατιές διαδικασίες και όχι αναπαράγοντας τις προβληματικές των οργανώσεων, με τα ιερατεία και τις συναντήσεις κορυφής. Βασικός στόχος είναι η πολιτική αυτή κίνηση να μην περιοριστεί σε αποκλειστικά νεολαιίστικα ζητήματα, μα να συμβάλλει σε μια διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στις διαφορετικές εμπειρίες και προσεγγίσεις εντός του ανταγωνιστικού κινήματος, σε μια διαδικασία παραγωγής θέσεων από τα κάτω που θα κρίνονται στην πράξη και εν τέλει σε μια συνολική αναδιάταξη της αριστεράς και υπέρβαση των μετωπικών συσπειρώσεων της.

Θέλοντας να υπηρετήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες επιλέξαμε μια μορφή συγκρότησης της Αναμέτρησης, που θα καθιστά δυνατή τη συμβολή της με αποφασιστικούς και μαζικούς όρους σε αυτές. Απέναντι στην «συνηθισμένη» εμπλοκή των λίγων, προτάσσουμε την δέσμευση και τη συντροφική δράση των πολλών, μέσα από τη λειτουργία ομάδων πολιτικής επεξεργασίας και δράσης. Μακριά από λογικές κατακερματισμού, οι ομάδες θα στοχεύουν στην ουσιαστική και έμπρακτη εμπλοκή όλων των μελών της συλλογικότητας με γνώμονα το ενεργό πολιτικό άγχος αλλά και το μεράκι τους και όχι τον από τα πάνω επιμερισμό ευθυνών. Η δουλειά κάθε ομάδας θα επιχειρεί να συνομιλεί με τις διεργασίες των υπολοίπων, επιδιώκοντας να κάνει κοινό κτήμα τις θεωρητικές βάσεις που θα αποκτά και μαζική την πρακτική που θα αναπτύσσει. Παράλληλα θα επιδιώκει να συνομιλεί σταθερά με άλλες πολιτικές συλλογικότητες και ομάδες που αναπτύσσουν δράση στο εκάστοτε πεδίο. Οι θεματικές τους θα ανταποκρίνονται στα ζητήματα που θέτει η πραγματικότητα στο κίνημα και σε πρώτο χρόνο αποφασίσαμε να είναι: Διεθνή ζητήματα – Αντιιμπεριαλισμός, Μαχητικός Αντιφασισμός και αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού κανιβαλισμού, Εργατικό, Φοιτητικό, Δημοκρατικά Δικαιώματα και Προσφυγικό, Έμφυλο ζήτημα, Πολιτισμός, Γειτονιές και Θεωρία.

Με συναίσθηση του βαθμού που μας αναλογεί ότι είμαστε κομμάτι του προβλήματος αλλά με πείσμα ότι μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες υπερβάσεις, βλέπουμε την Αναμέτρηση όχι ως την απάντηση στο πρόβλημα αλλά ως το πρώτο βήμα για να ψηλαφήσουμε λύσεις.

Αναμέτρηση για να μπούμε ξανά και οργανωμένα στη συλλογική πάλη, στο μαζικό κίνημα.

Αναμέτρηση με τα κακώς κείμενα του ίδιου μας του πολιτικού εαυτού. Ενάντια στην ενσωμάτωση και την μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας, ενάντια στην υποταγή.

Αναμέτρηση με τον αντίπαλο, χωρίς φόβο. Για να αναπτύξουμε τις αντιστάσεις μας και να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας.

Αναμέτρηση για να συμβάλουμε στη μετωπική συγκρότηση της αριστεράς και του ανταγωνιστικού κινήματος. Αναμέτρηση για να μιλήσουμε ξανά για τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα κόντρα στη γενικευμένη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Να μετρηθούμε, να δούμε πόσοι και πόσες είμαστε και κυρίως πόσοι και πόσες μπορούμε να γίνουμε.

 

Αναμέτρηση

Ομάδα Κομμουνιστών/στριων

Μάρτιος 2018

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.