Now Reading:

9/5/1945 – Τιμάμε τη μνήμη της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών. Ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες. NO PASARAN!

Μοτοπορεία 6μμ από πλατεία Εξαρχείων. Συγκέντρωση 7μμ έξω από την Ουκρανική πρεσβεία (Στεφάνου Δέλτα 2, Φιλοθέη Ψυχικό)

«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό, τι μπορεί ποτέ να πληρώσει» – Έρνεστ Χεμινγουέι

Η ΕΕ επιχειρεί να μετατρέψει τη μέρα αυτή σε μια γιορτή της Ευρώπης στα πλαίσια του ιστορικού αναθεωρητισμού, της αποϊδεολογικοποίησης και του αντικομμουνισμού. Προφανώς, δε θα περιμέναμε κάτι άλλο απ’ την ΕΕ που δεν είναι παρά μια αντιδημοκρατική φυλακή των λαών, ένα ιδιόμορφο νέο – αποικιοκρατικό ιμπεριαλιστικό μόρφωμα νεοφιλελεύθερων πειραματισμών βασισμένων σε ανισότιμες σχέσεις κέντρου – περιφέρειας και με ένταση της εκμετάλλευσης στο εσωτερικό κάθε κράτους – μέλους. Η ΕΕ υπέγραφε παλιότερα το αντικομμουνιστικό μνημόνιο εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το ναζισμό. Η εξίσωση του τέρατος του φασισμού με τους κομμουνιστές/στριες που τέθηκαν επικεφαλής του μεγάλου, πολύμορφου, ηρωικού αντιφασιστικού αγώνα άνοιξε το δρόμο στην ακροδεξιά ατζέντα και νομιμοποίησε εκ νέου το νεοφασισμό.

Η δική μας 9η Μάη είναι πρώτα απ’ όλα η μέρα της τιμής και της μνήμης. Όπως έλεγε ο Φιντέλ Κάστρο το 2015, τα 27 εκατομμύρια πολιτών της ΕΣΣΔ που έδωσαν τη ζωή τους στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ενάντια στους Ναζί το έκαναν για την ανθρωπότητα και για το δικαίωμα να σκεφτόμαστε, το δικαίωμα να είμαστε σοσιαλιστές, να είμαστε μαρξιστές – λενινιστές, να είμαστε κομμουνιστές, να βγούμε από την προϊστορία. Αυτή είναι η δική μας παράδοση που αντλεί την ποίηση της από το μέλλον και γι’ αυτό ξέρει να τιμά το παρελθόν και να συμβάλλει στους αγώνες του παρόντος.

Το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζει η ΕΕ ως ιερό και απαραβίαστο είναι αυτό της ατομικής ιδιοκτησίας, της κερδοφορίας και της εκμετάλλευσης. Και στην περίοδο της κρίσης αυτό μεταφράζεται σε πολιτικές λιτότητας, μετατροπή χωρών σε αποικίες χρέους και επιτροπεία. Ακόμη χειρότερα, μεταφράζεται σε νέους πολέμους και έμμεσες ή άμεσες επεμβάσεις από κοινού με τις ΗΠΑ. Στο όνομα των γεωπολιτικών συμφερόντων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στήνονται σήμερα πραξικοπήματα και ξαναπαίζεται το χαρτί του φασισμού. Οι φιέστες του διευθυντηρίου των Βρυξελλών είναι στην αντίπερα όχθη της μεγάλης λαϊκής γιορτής και κάθε ανθρώπου που αγαπά την ελευθερία, και απ’ αυτή τη σκοπιά τιμά τη μέρα που η κόκκινη σημαία της λευτεριάς καρφώθηκε στο Ράιχσταγκ.

Επιλέγουμε τη φετινή 9η Μάη να είμαστε στο δρόμο. Είναι ευθύνη των δυνάμεων του ευρύτερου αντισυστημικού χώρου να συμβάλλουν έτσι ώστε η μέρα της αντιφασιστικής νίκης να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος. Επιλέγουμε να στοχοποιήσουμε την Ουκρανική πρεσβεία, καθώς συμβολίζει το πιο μισητό, αντικομμουνιστικό και φιλοπόλεμο ακροδεξιό καθεστώς της Ευρώπης. Προέκυψε από το πραξικόπημα μετά το ακροδεξιό κίνημα Μαϊντάν. Με ανάμειξη ξένων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία κ.α.) προέκυψε ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού – νεοναζισμού με τα ακροδεξιά τάγματα εφόδου του «Δεξιού Τομέα» να αναβαθμίζονται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων. Ακολούθησαν άγριες διώξεις, απαγόρευση του ΚΚ και των αριστερών οργανώσεων, φυλακίσεις δημοσιογράφων και συνδικαλιστών/στριών και τρομοκρατία, με σημείο καμπής το κάψιμο του Κτιρίου των Συνδικάτων από νεοναζί στις 2 Μάη με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί δεκάδες διαδηλωτές/τριες, ενώ πολλοί/ες που σώθηκαν από τη φωτιά σφαγιάσθηκαν από τους νεοναζί. Ο πόλεμος που ακολούθησε πήγε χέρι – χέρι με το ξαναγράψιμο της ιστορίας, την ηρωοποίηση των Ουκρανών συνεργατών των Ναζί, το γκρέμισμα δεκάδων αγαλμάτων προς τιμήν του αντιφασιστικής νίκης και τη μετονομασία ακόμη και δρόμων για να μη θυμίζει τίποτε το σοβιετικό παρελθόν. Όπως εύγλωττα το εξέφραζε τίτλος συνεδρίου που οργανώθηκε το 2015 στο Κίεβο με συνδιοργανωτές ευαγή Ιδρύματα, ΜΚΟ και πρεσβείες χωρών της ΕΕ «Βγάλτε το Λένιν απ’ τα κεφάλια των Ουκρανών».

Για όλους αυτούς τους λόγους, επανανοηματοδοτούμε την αντιφασιστική νίκη με τον διεθνιστικό αγώνα ενάντια στο χειρότερο δυνατό σενάριο μιας αντιδραστικής διεξόδου από την κρίση, όπου ο εμφύλιος των φτωχών είναι προϋπόθεση της συνέχισης της κερδοφορίας της ολιγαρχίας. Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες που δε σιώπησαν και με λαϊκό ξεσηκωμό, δημοψηφίσματα, αντιφασιστικές απεργίες μέχρι και τη συγκρότηση ένοπλων πολιτοφυλακών αντιφασιστικής αυτοάμυνας και την ανακήρυξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουκγκάνσκ, δίνουν εδώ και 4 χρόνια τη μάχη ενάντια στο ακροδεξιό καθεστώς του Κιέβου.

Σε μια περίοδο που η Χρυσή Αυγή ξανασηκώνει κεφάλι και κάνει εμφανίσεις στο δρόμο, καθιστούμε σαφές ότι η εγκληματική δράση της νεοναζιστικής συμμορίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Υπάρχει πλέον πλούσια αντιφασιστική εμπειρία από τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε ότι με οργάνωση του λαού και της νεολαίας ο φασισμός μπορεί και πρέπει να τσακιστεί. Στηρίζοντας την πρωτοβουλία αντιφασιστικής μνήμης και κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία συμβάλλουμε ούτως ώστε την 9η Μάη, όπως και την 12η Οκτώβρη, ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τις δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, οι δρόμοι να ανήκουν σε εμάς και όχι στους φασίστες.

Για το λόγο αυτό η συλλογικότητά μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, από κοινού με άλλες δυνάμεις (Κόκκινη Γραμμή, Ταξική Αντεπίθεση, ΚΕΔ), για να συσταθεί πρωτοβουλία αντιφασιστικής μνήμης. Στόχος είναι του χρόνου να γίνει κοινή διαδήλωση όλης της μαχόμενης αριστεράς, του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος και των μαζικών φορέων. Η μνήμη είναι ένας αναπόσπαστος κρίκος συμβολής σε ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό – αντιφασιστικό μέτωπο που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα αναμετρηθεί με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και το φασισμό και θα συμβάλλει στο άνοιγμα του δρόμου για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για την ελευθερία και τον κομμουνισμό.

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ – ομάδα κομμουνιστών/στριών

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.