Now Reading:

Ανακοίνωση για τις φοιτητικές εκλογές

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για το τι δεν πάει καλά στο εσωτερικό των ελληνικών πανεπιστημιών τα τελευταία χρόνια από τη σκοπιά των συλλογικών διαδικασιών. Αναμφίβολα αν κάποιος καθόταν να αναλύσει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα τους αλλά και τα αντίστοιχα πολιτικά αποτυπώματά τους στην κοινωνία δε θα έμενε ικανοποιημένος. Οι τάσεις αποσυγκρότησης μετατρέπονται σε τάσεις απονέκρωσης της πολιτικής ζωής και οι αγώνες που ξεσπούν αδυνατούν να λάβουν διάρκεια και πανελλαδικότητα. Αποτέλεσμα αυτών είναι και οι φοιτητικές εκλογές να απομαζικοποιούνται και να απονομιμοποιούνται στα μάτια της σπουδάζουσας νεολαίας. Η αποχή είναι η μεγάλη νικήτρια καθώς δεν είναι και πολλοί πλέον αυτοί που τις αντιλαμβάνονται ως κάτι σημαντικό, μέσα στο οποίο βλέπουν τον εαυτό και τη μάχη για τις ανάγκες τους. Τα παραπάνω οδηγούν σε εκλογικές διαδικασίες που τελούνται με όρους μηχανισμών, κυρίως από πλευράς των καθεστωτικών δυνάμεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, και όχι σε αποτύπωση ενεργητικών και ζωντανών πολιτικών ρευμάτων στο εσωτερικό της νέας γενιάς. Σίγουρα αυτή η κατάσταση θρέφεται από τη συνολική κατάσταση του κινήματος και της αδυναμίας του λαού να δώσει μαζικές και νικηφόρες απαντήσεις απέναντι στο αστικό στρατόπεδο. Το σύστημα κραυγάζει «ΔΕΝ ΧΩΡΑΤΕ ΟΛΟΙ». Ο κόσμος στον οποίο καλούμαστε να σπουδάσουμε είναι ο κόσμος που χτίζεται σε όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου. Ένας κόσμος βίαιης επίθεσης σε συλλογικούς δρόμους ζωής, ανάπτυξης και πάλης. Ένας κόσμος προώθησης μιας δήθεν «αριστείας» του κοινωνικού κανιβαλισμού και του αλλοτριωμένου ατομικού δρόμου. Ένας κόσμος οπού οι λέξεις «ελεύθερος χρόνος» μοιάζουν κούφιες και το εργασιακό μέλλον μοιάζει αβέβαιο και καταθλιπτικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, ως ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ θεωρούμε ότι στις φετινές φοιτητικές εκλογές αυτό που κρίνεται είναι το αν θα αποτυπωθεί ενίσχυση σε ένα μαζικό ριζοσπαστικό και μετωπικό ρεύμα αγώνα στις σχολές το οποίο θα σηκώσει το γάντι που μας έχουν πετάξει κυβέρνηση, πρυτανικές αρχές και καθεστωτικές παρατάξεις. Το γάντι της απαξίωσης της πολιτικής, της αποσάθρωσης του φοιτητικού συνδικαλισμού, της ποινικοποίησης των γενικών συνελεύσεων και της κυριαρχίας των γραφειοκρατικών δομών. Καλούμε σε στήριξη των ψηφοδελτίων της ΕΑΑΚ και τις συνεργασίες των σχημάτων με ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ ακριβώς γιατί φέτος μπορεί να αποτυπωθεί η ενίσχυση των χειραφετητικών τάσεων της πληττόμενης νεολαίας σε αντιδιαστολή με την παγίωση της απογοήτευσης και της ενσωμάτωσης στην υπάρχουσα κατάσταση. Μπορεί να αποτυπωθεί εάν υπάρχει μια κρίσιμη μαγιά, εάν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης μπλοκ στους συλλόγους που θα συγκρουστεί στην πράξη με την αστική πολιτική εντός και εκτός σχολών. Κρίνεται επίσης εάν η νεολαία θα γυρίσει την πλάτη στις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που είναι ο καθοριστικός παράγοντας αποσυγκρότησης των συλλόγων και αποτελούν τα φερέφωνα των πολιτικών του κεφαλαίου, της επιχειρηματικής παιδείας και της λιτότητας μέσα στις σχολές.

Η ενίσχυση ενός πολιτικού σχεδίου το οποίο θα προτάσσει αγώνες για τις ανάγκες της πληττόμενης νεολαίας, θα υλοποιείται από κοινού από όλες τις δυνάμεις και θα εξειδικεύεται με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε συλλόγου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι αναγκαία στη βάση ανασυγκρότησης του Φοιτητικού Κινήματος και έκφρασής του με μαζικό πανελλαδικό και νικηφόρο τρόπο. Είναι, επίσης, αναγκαία στη βάση υπέρβασης του τέλματος που βρίσκονται και τα ίδια τα μορφώματα της Αριστεράς στις σχολές και της σημασίας να γίνουν ξανά κοινωνικά χρήσιμα και χώρος υποδοχής για το δυναμικό εντός των συλλόγων που εναντιώνεται στο σύστημα και θέλει να αγωνιστεί. Οι αγώνες αυτής της χρονιάς έδειξαν πως τα αιτήματα κρίκοι για την εξέλιξή τους σε αναβαθμισμένες πολιτικές μάχες αλλά και για την όσο πιο μαζική συσπείρωση κόσμου σε αυτούς είναι τα αιτήματα γύρω από τη δυνατότητα της νεολαίας σήμερα να σπουδάσει και να ζήσει ελεύθερα. Το ρεύμα το οποίο καλούμε να ενισχυθεί είναι αυτό που οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για έναν πανελλαδικό διάλογο από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών με στόχο τη συγκέντρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια κατεύθυνση μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών μάχης και αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, με το αντίστοιχο κοινό πρόγραμμα πάλης και μέσα από νέες μορφές και δομές συγκρότησης. Η πραγματικότητα που βιώνουμε θα γεννήσει νέες κοινωνικές εκρήξεις και πολιτικές αναταραχές, στις οποίες το Φοιτητικό και ευρύτερα το Νεολαιίστικο Κίνημα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Στις φοιτητικές εκλογές το Μπλοκ της Ανατροπής και της Ρήξης μπορεί και πρέπει να βγει ενισχυμένο. Με το βλέμμα στραμμένο στο πως η δυναμική αυτή θα μας θέσει σε καλύτερες θέσεις μάχης ώστε να υπάρξει μια νέα άνοιξη φοιτητικών εξεγερτικών διαδικασιών απέναντι στην αντιεκπαιδευτική-αντεργατική μνημονιακή πολιτική και με στόχο να το μετασχηματίσει σε ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και ρήξη με τους σχεδιασμούς και τον ολοκληρωτισμό κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ.

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.