Now Reading:

Ανακοίνωση για απεργία στις 30 Μάη

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ”

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός κάνει αυτή τη φορά την εμφάνισή του με άλλα ρούχα. Ο λόγος για την “Κοινωνική Συμμαχία”, έναν αντιδραστικό φορέα που δημιουργήθηκε με την πρωτοκαθεδρία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν και μια σειρά εργοδοτικών οργανώσεων και επαγγελματικών ενώσεων. Τα αιτήματα που βάζουν μπροστά, αποδεικνύουν το χαρακτήρα αυτή της συμμαχίας και την αγαστή συνεργασία που έχουν με τον ΣΕΒ και το κεφάλαιο. Τα εργατικά δικαιώματα και προβλήματα δεν υπάρχουν ούτε σε μια γραμμή. Αντίθετα προωθούν με κάθε τρόπο την λογική της ταξικής συνεργασίας, την αντίληψη ότι εργοδότες και εργαζόμενοι να εργαστούν για ένα “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο” για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, “υγιή επιχειρηματικότητα”, κλπ. Στην πραγματικότητα μας λένε οι εργαζόμενοι να εργαστούμε πιο σκληρά, να γίνουμε πιο παραγωγικοί-ανταγωνιστικοί ώστε να αυξηθούν τα κέρδη τους και μετά ίσως μας πετάξουν και κάποιο ψίχουλο.

Η συγκρότηση της «Κοινωνικής Συμμαχίας» πιστεύουμε ότι αποτελεί μια στρατηγικού τύπου παρέμβαση της αστικής τάξης στο εργατικό κίνημα. Υπάρχει λόγος που οι κυβερνητικές – φιλοεργοδοτικές δυνάμεις διάλεξαν την “Κοινωνική Συμμαχία” για να βγουν μπροστά και να παρέμβουν στο εργατικό κίνημα στην νέα περίοδο που διαμορφώνεται. Τον Αύγουστο διακηρύσσεται ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», ωστόσο όλο το μνημονιακό αντεργατικό καθεστώς και η επιτροπεία παραμένουν ακλόνητα. Γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αντέχουν να εργάζονται για πολύ ακόμα με 300, 400 & 500ευρώ την στιγμή μάλιστα που πολλές επιχειρήσεις έχουν αύξηση των κερδών τους. Ξέρουν ότι θα γεννηθούν αντιστάσεις και διεκδικήσεις και θέλουν από τώρα να τις καθυποτάξουν, να τις βάλουν κάτω από συγκεκριμένο πλαίσιο. Στη νέα λοιπόν κατάσταση που διαμορφώνεται, ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός θέλει να ξαναμπεί στο παιχνίδι και να ενσωματώσει ξανά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με την συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, να έχει αυτός την πρωτοκαθεδρία της εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Γνωρίζουμε ότι στην παρούσα φάση το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ύφεση. Γι’ αυτό ευθύνεται κυρίαρχα ο γραφειοκρατικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που τάσσονται και προωθούν το σχέδιο του αντιπάλου, αποκομμένες και εχθρικές προς τα εργατικά συμφέροντα. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που δεν έκαναν τίποτα ενάντια στο νόμο της κυβέρνησης που χτυπούσε το απεργιακό δικαίωμα, συνυπέγραψαν τον εξευτελιστικό κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ, το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» με τον ΣΕΒ, είναι οι πάντα πρόθυμοι να παζαρέψουν εργατικές διεκδικήσεις, αυτοί που τάχθηκαν με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε την απεργία! Δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση στους εργαζόμενους ότι μόνο αυτοί υπάρχουν, εντείνοντας έτσι την απογοήτευση και την αποστασιοποίηση από τον αγώνα.

Η οργάνωση, ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να δουλέψει κάθε δύναμη του μαχόμενου κινήματος. Απέναντι σε αυτό το μέτωπο, χρειάζεται τώρα να συγκροτηθεί ένα εργατικό μέτωπο αγώνα & ανατροπής, κόντρα σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που μόνο φτώχεια, πόλεμο και δυστυχία έχουν να προσφέρουν στο λαό. Όλα τα ταξικά και αγωνιστικά ρεύματα και συνδικαλιστές να επιδιώξουν τη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων, να δουλέψουν από κοινού για να ανασυγκροτηθεί το εργατικό κίνημα, για να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα, να αλλάξουν οι συνειδήσεις των εργαζομένων και οι συσχετισμοί, να ξανά υπάρξουν πραγματικές διαδικασίες στα σωματεία από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η υπόθεση αυτή θα κριθεί και στις 30 Μάη και σε κάθε επιδίωξη της εργοδοσίας και του ξεπουλημένου συνδικαλισμού να μετατρέψουν τις διεκδικήσεις σε εθνική συμφιλίωση. Λογικές που καλούν σε μη συμμετοχή στην απεργία από δυνάμεις τις Αριστεράς και της Αυτονομίας είναι βαθιά προβληματικές και λανθασμένες, αποκόπτονται από την πραγματικότητα και τον πραγματικό συσχετισμό, υπαναχωρούν από το πεδίο του δρόμου και της διεκδίκησης και καταλήγουν –ηθελημένα ή ακούσια- να ενισχύουν την ηττοπάθεια και την αυτοκτονική λογική «με τις απεργίες δεν γίνεται τίποτα».

Αναγνωρίζουμε ότι όλα τα μπλοκ των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος που στέκονται απέναντι στη ΓΣΕΕ και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Είναι όμως μια μεγάλη ευκαιρία να μετατραπεί εκείνη η μέρα σε μια εμφάνιση όλου αυτού του αγωνιζόμενου κόσμου, σε μια μαχητική ενωτική απεργιακή διαδήλωση κόντρα σε Κυβέρνηση και «Κοινωνική Συμμαχία». Απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι βγαίνουμε απο τα μνημόνια και τελειώνει η λιτότητα να αντιτάξουμε:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς εδώ και τώρα – Κατάργηση του συμφώνου 1ης απασχόλησης

  • Κατάργηση του αντιαπεργικού νόμου που εμποδίζει την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων

  • Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων των μνημονίων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους- Όχι στην ελαστική εργασία

  • Καμία παραβίαση του 8ωρου- Μείωση του χρόνου εργασίας – ελεύθερο χρόνο

Είναι η ώρα της μαχητικής, ενωτικής απάντησης! Να ακυρώσουμε στην πράξη τα σχέδια του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και των εκφραστών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ένας άλλος δρόμος χωρίς φτώχεια και πολέμους είναι εφικτός και είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Στις 30 Μάη στηρίζουμε την πρωτοβουλία για ενωτική ανεξάρτητη ταξική απεργιακή συγκέντρωση που πήραν σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Eπιδιώκουμε κοινή πορεία στο δρόμο με όλες τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις κόντρα στη φιέστα του ξεπουλημένου συνδικαλισμού.

Συγκέντρωση – Πορεία

στις 10.30 στο Πολυτεχνείο

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.