Now Reading:

ΔΕΘ 2018: Πύργο ατίθασο σε κυβέρνηση-ιμπεριαλισμό-φασισμό

1. Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την εκλογική αναμονή και τον εγκλωβισμό σε δίπολα. Είναι γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι εύκολη για την Αριστερά και το κίνημα. Η ήττα των μεγαλειωδών λαϊκών αγώνων μετά το 2015 σταθεροποίησαν το νέο δικομματισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με την τελευταία να επικοινωνεί ανοιχτά και με την ακροδεξιά που με αφορμή το Μακεδονικό επιχειρεί να έρθει στο προσκήνιο. Η ίδια η Αριστερά και η υπόθεση του αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια έχει αμαυρωθεί και διασυρθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας στην απογοήτευση και στην εμπέδωση μια λογικής There Is No Alternative. Πιθανόν ο ιστορικός του μέλλοντος να γράφει για μια περίοδο που το βέλος της ιστορίας τραβήχτηκε με δύναμη από τις δυνάμεις της αντίδρασης και το κομμουνιστικό κίνημα ψαχουλεύει στα τυφλά. Πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση και επανεμφάνιση του λαού στο δρόμο αποτελεί νούμερο ένα ζήτημα. Να πιάσουμε το νήμα των αγώνων της περιόδου 2010-2015, η δυσκολία της αναμέτρησης με τον αντίπαλο να γίνει συσσωρευμένη εμπειρία και υλική δύναμη, να φωνάξουμε δυνατά ότι ο λαός έχει τη δυνατότητα να εισβάλει στο προσκήνιο και να αλλάζει το ρου της ιστορίας.

2. Η Αριστερά της Ανατροπής δεν ξόφλησε, είναι εδώ και οφείλει να σηκώσει το γάντι της πραγματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Στην φετινή ΔΕΘ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει ακόμα μια επικοινωνιακή φιέστα με τίτλο «έξοδος από τα μνημόνια». Ας σκεφτούμε, ποιες από τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές που μέσω των μνημονίων εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με ΕΕ και ΔΝΤ αντιστρέφονται; Το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου; Η διαρκής λιτότητα; Η ελαστική εργασία; Η ανεργία; Το κλείσιμο του προγράμματος που πανηγύρισε ο Α. Τσίπρας στην Ιθάκη δεν σημαίνει ούτε το τέλος της επιτροπείας ούτε το τέλος του παζαρέματος λαϊκών κατακτήσεων. Η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση ανά τρίμηνο, καθώς θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Επιπλέον, τα διακυβεύματα που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση είναι αν με την αρχή της νέας χρονιάς θα περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις, αν θα μειωθεί κι άλλο το αφορολόγητο και όχι η βελτίωση των όρων ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εδώ και τώρα, προβάλλει αναγκαίο ένα πρόγραμμα λαϊκών διεκδικήσεων και πάλης των συνδικάτων και των σωματείων που θα βάζει μπροστά την ουσιαστική βελτίωση των μισθών, των συντάξεων και συνολικά των εργασιακών σχέσεων, καθώς και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων αποσπώντας πλούτο και δύναμη από το κεφάλαιο. Ο λαός στο δρόμο να διεκδικήσει και να κερδίσει τα δικαιώματά του, τη ζωή μας αξίζει.

3. Ο ακροδεξιός εσμός που, ειδικά στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το Μακεδονικό, επιχειρεί να βγει στο προσκήνιο να σταλεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Από τη Χρυσή Αυγή μέχρι συγκροτημένο κομμάτι της ΝΔ, απόστρατοι, κύκλοι της εκκλησίας, νοσταλγοί της χούντας και κάθε λογής παρακρατικοί τρέφουν μεθοδικά το εθνικιστικό μίσος επικαλούμενοι τον δήθεν μακεδονικό «αλυτρωτισμό» και αφηγήσεις πέρι ελληνικού αίματος, φυλής κλπ. Οι «μακεδονικές» συγκεντρώσεις των προηγούμενων μηνών, αν και όσο περνούσε ο καιρός έφθιναν σε μαζικότητα, οργανώνονταν από φασίστες και ακροδεξιούς που έκαναν συχνά αισθητή την παρουσία τους με τα ναζιστικά τους συνθήματα ή τις επιθέσεις που ακολουθούσαν τις πορείες, επιθέσεις σε στέκια, μετανάστες και νεολαίους. Η αναμέτρηση με τη φασιστική απειλή, οι αντιφασιστικές περιφρουρήσεις χώρων του κινήματος και ο αντιφασιστικός συντονισμός όλων των μαχόμενων δυνάμεων πολιτικά και στο δρόμο είναι σήμερα εξαιρετικά αναγκαίος και οφείλει να μπει στην ημερήσια διάταξη. Περιστατικά όπως αυτό του καψίματος τη κατάληψης Libertatia να μην επαναληφθεί ποτέ και πουθενά!

4. Τέλος, ο κόσμος του αγώνα οφείλει να σταθεί απέναντι στους φονιάδες των λαών που θα γίνουν δεκτοί στη χώρα μας με τιμές ήρωα. Το κράτος των ΗΠΑ μαζί με τις βιομηχανίες του, που διαθέτουν τα όπλα τους για τις σφαγές στην Υεμένη, τη Συρία και την Παλαιστίνη, θα πλασάρουν την πραμάτεια τους, ενώ η κυβέρνηση θα τους σφίγγει το χέρι. Το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά και τα κινήματα πήγε χέρι-χέρι με την πρόσδεσή του στο άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, μάλιστα σε μια περίοδο που στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη βρίσκεται ένας από τους πλέον αντιδραστικούς, ρατσιστές, και τυχοδιώκτες πολιτικούς των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναδειχθεί σε μια από τις πλέον αμερικανόδουλες κυβερνήσεις, ενώ η «λύση» του Μακεδονικού εντάσσεται ακριβώς σε αυτά τα πλαίσια, εξυπηρετώντας την ένταξη της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ και την σταθεροποίησή αυτού στα Βαλκάνια. Παράλληλα, η ένταξη της Ελλάδας στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου δείχνει ότι η ελληνική άρχουσα τάξη είναι διατεθειμένη να μπει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι όξυνσης των ανταγωνισμών και επιθετικότητας με την Τουρκία, ρισκάροντας την ειρήνη σε μια νέα εποχή πολέμων, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή. Η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ δεν εγγυήθηκε ποτέ ειρήνη και ασφάλεια στους λαούς, αντίθετα η ελπίδα βρίσκεται στον κοινό αγώνα νεολαίας και εργαζομένων σε Ελλάδα, Τουρκία και Βαλκάνια ενάντια στη φτώχεια, το φασισμό και τον πόλεμο.

Απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα και την συνεχιζόμενη επιτροπεία, απέναντι στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ακροδεξιά απειλή, απαιτείται πρώτα από όλα ενωτική δράση των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, των ταξικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Με κόμβο την διαδήλωση της ΔΕΘ, προτάσσουμε την ανάγκη μιας πλατιάς, λαϊκής, μαχητικής διαδήλωσης που θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και όλους τους υποστηριχτές αυτής της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Στηρίζουμε το ενωτικό κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστών και συνελεύσεων με προσυγκέντρωση στις 18.00 στην Καμάρα. Θέλουμε τον αγώνα στα χέρια των εργαζομένων και όχι στις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, για μια κοινή πορεία όλων των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων, κόντρα στον σημερινό κατακερματισμό. Όλες οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και της πολιτικής αναρχίας, ανεξάρτητα από το χώρο προσυγκέντρωσης, να δώσουμε δυναμικά το παρόν και με κοινή πορεία να βρεθούμε στη ΔΕΘ, ενάντια στην φιέστα της κυβέρνησης, τον ιμπεριαλισμό και το ακροδεξιό παρακράτος.

 

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.