Now Reading:

Το φοιτητικό κίνημα θα επιστρέψει για τα καλά…

Τη Δευτέρα 22/10 μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στον νόμο Γαβρόγλου και στις αντιδραστικές αλλαγές πού προωθεί η κυβέρνηση σε σχολεία και πανεπιστήμια. Στη συνέχεια, η συγκέντρωση προχώρησε με πορεία μέσα στον προαύλιο χώρο και στο γραφείο του Υπουργού παρά την προσπάθεια παρεμπόδισης της. Πέρα από τις κενές απαντήσεις και τη δυσαρέσκεια του Υπουργού σε θέματα που έθεσαν μαθητές-φοιτητές, όπως οι διασπάσεις τμημάτων, η παιδαγωγική επάρκεια, το νέο λύκειο και η υποχρηματοδότηση, εξίσου δυσαρεστημένα φάνηκαν τα γνωστά φερέφωνα της εξουσίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης.

Δεν δίστασαν να επιχειρήσουν να στοχοποιήσουν ακόμη και 16χρονους μαθητές, να τους εξυβρίσουν χυδαία και να επιχειρήσουν να τους διασύρουν δημόσια για να ενισχύσουν τις ρητορείες τους περί «απολίτιστων κομματόσκυλων της Αριστεράς» που δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό στην δημόσια περιουσία πού στην πραγματικότητα οι ίδιοι και οι πολιτικές που υπερασπίζονται έχουν διαλύσει. Σαν να μην έφταναν οι υπεκφυγές, ο υπουργός δήλωσε προκλητικά σε χθεσινή του συνέντευξη ότι επρόκειτο για συγκέντρωση 40 ατόμων χωρίς αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και σχολείων που, συν τοις άλλοις, είχαν και άγνοια πάνω στο τι διεκδικούσαν! Κάνει ότι δεν βλέπει τις αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και μαθητικών συνελεύσεων που πλήττονται άμεσα από τις νέες αλλαγές και υπονοεί ότι οι αγώνες της νεολαίας εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκει συμπαραστάτες και μέσα στο καθηγητικό κατεστημένο, με την κοσμητεία της Φιλοσοφικής Αθήνας να ορίζει την παρουσία του Ρουβίκωνα στο κτήριο ως πρόβλημα, την ίδια στιγμή που σιωπά για τη διάλυση των ανθρωπιστικών σπουδών. Από κοντά, και σε αυτό το ζήτημα, τα μίντια και η ακροδεξιά που ονειρεύονται νέο ιδιώνυμο και ποινικοποίηση των αγώνων. Ωστόσο, οι επιθέσεις τους δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο που νιώθουν μπροστά στην προοπτική να ξαναβρεί με μαζικούς όρους το δρόμο της διεκδίκησης της νέας γενιάς. Μία τέτοια, αδύναμη και ασταθής, κίνηση διεξάγεται μέσα στο φοιτητικό κίνημα την τελευταία περίοδο και θέλουν να την τσακίσουν εν τη γενέσει τους προτού γενικευθεί.

Εμείς από την πλευρά μάς θέλουμε να θυμίσουμε στον υπουργό παιδείας ότι την τελευταία φορά που το υπουργείο του μιλούσε για μειοψηφίες, μετά συνάντησαν μπροστά τους χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες καταλήψεις. Σε αυτή τη συνθήκη, κάθε ριζοσπαστική αντίληψη να σταθεί στο ύψος των καθηκόντων της. Ως Αναμέτρηση καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την χυδαία διαπόμπευση του 16χρονου μαθητή και στεκόμαστε στο πλευρό του ίδιου και όλων των άλλων μαθητών και φοιτητών που αγωνίζονται ενάντια στις κυβερνητικές-μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούν κατά γράμμα της οδηγίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Οι αγωνιζόμενοι, ανυπόταχτοι μαθητές και φοιτητές δεν φιμώνονται ούτε τρομοκρατούνται από κανέναν.

Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των ανατρεπτικών πρακτικών, βάζοντας μπροστά την πάλη για να μπορεί  ή νεολαία να σπουδάζει αξιοπρεπώς, ενάντια στην επίθεση στα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για μια ζωή ολόκληρη και όχι για μια ζωή μέσα στην επισφάλεια και την επανακατάρτιση. Υπό αυτό το πρίσμα, όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν πλάτη ώστε άμεσα στους περισσότερους συλλόγους να μπει μια κατεύθυνση γενικών συνελεύσεων. Τώρα είναι η ώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι  να βγουν στο κέντρο της Αθήνας και κάθε μεγάλης πόλης για να θυμίσουν στην κυβέρνηση, στη ΝΔ και στους παρατρεχάμενους τους, ότι ο εφιάλτης τούς θα επιστρέψει για τα καλά.

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.