Now Reading:

Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις

Η νέα κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να φέρει σε πέρας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η επίθεση σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, δημόσια περιουσία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν προχωρήσει το τσάκισμα όλων των εστιών αμφισβήτησης και αντίστασης του λαϊκού κινήματος.  Σε αυτό το σχέδιο πήραν ήδη προτεραιότητα η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η εισβολή σε καταλήψεις προσφύγων και μεταγωγές ολόκληρων οικογενειών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κοκ. Μέρος της πολιτικής αυτής είναι και η μετατροπή των δρόμων γύρω από τα Εξάρχεια σε checkpoint και της ίδιας της γειτονιάς σε εμπόλεμη ζώνη, με καθημερινές επιθέσεις, παρενοχλήσεις και συλλήψεις από τις αστυνομίκές δυνάμεις.

Φυσικά το έδαφος έχουν προλειάνει τα καθεστωτικά ΜΜΕ εδώ και χρόνια με την ρητορεία της «βίας και ανομίας», του «αβάτου», των «αντεθνικών μπαχαλάκηδων» και λοιπών ιδεολογημάτων που πλασάρονται καθημερινά ως βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι το φόντο πάνω στο οποίο ήρθε και κούμπωσε η αναβαθμισμένη ακροδεξιά ατζέντα και ο ρεβανσισμός της δεξιάς, με την ιδιαίτερη αγάπη της οικογένειας Μητσοτάκη – Μπακογιάννη στην καταπολέμηση πάσης φύσεως αναρχικών και ακροαριστερών στοιχείων, αλλά και η «εμπειρία» του πολυαγαπημένου σερίφη της άρχουσας τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι συνθήκες που επιβάλλονται βίαια στα Εξάρχεια αυτές τις μέρες δίνουν μία πρώτη εικόνα του δόγματος αυταρχισμού, συνεχούς έντασης και πίεσης με την ενεργή παρουσία της αστυνομίας. Επιχειρείται η εμπέδωση ενός πολύ συγκεκριμένου κλίματος στον τρόπο που κινούνται οι ολοένα και αυξανόμενες δυνάμεις καταστολής εντός της περιοχής. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με το ανώτερο επίπεδο μιας συνθήκης στρατού που εισέρχεται με όρους κατοχής σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Αυτός ο στρατός που στρατοπεδεύει σε σημεία της γειτονιάς, βλέπει εχθρικά οτιδήποτε κινείται στην περιοχή, πέρα από όντως τυχόν μάχιμα πολιτικά κομμάτια που θέλουν να αντιπαρατεθούν μαζί του. Στον τρόπο που προσεγγίζει τον «εχθρικό πληθυσμό» κυριαρχούν ο βαθύς συντηρητισμός, τα ακροδεξιά ιδεολογήματα, ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η ομοφοβία που χαρακτηρίζουν τις τάξεις των οργάνων καταστολής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ενεργοποιούν σε αυτήν την κατεύθυνση την βίαιη εμπέδωση δογμάτων αυταρχισμού/μη ανοχής. Μια λεκτική αντιπαράθεση από την πλευρά των ΜΑΤ μετασχηματίζεται πολύ γρήγορα σε δολοφονική ρίψη δακρυγόνων σε κλειστό χώρο (Κ*ΒΟΞ και πέριξ της πλατείας μαγαζιά) όπου βρίσκονται δεκάδες άτομα χωρίς δυνατότητα εξόδου. Ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων γίνεται στόχος επίθεσης με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους επειδή περπατάνε στον δρόμο πιασμένοι χέρι με χέρι. Δυο νεαρά άτομα ΑΜΕΑ με προβλήματα λόγου & ακοής, βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ όταν τους επιτέθηκαν φραστικά ομάδες των ΜΑΤ κατά την έφοδο τους στην πλατεία, καταλήγοντας στην ανάγκη συνοδείας για τον απεγκλωβισμό τους έξω από την περιοχή μετά από επικοινωνία στην νοηματική.

Δεν μας κάνει καμία εντύπωση το γεγονός πως η αστυνομία ενώ επιτίθεται σε αναρχικούς, κομμουνιστές, πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ+ και κάθε λογής «διαφορετικούς» και «αποκλίνουσες» αφήνει ανενόχλητο το μαφιόζικο πλέγμα εμπορίου ναρκωτικών που δρα στα Εξάρχεια. Όλοι και όλες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες την κάλυψη που παρέχει η ελληνική αστυνομία στα πραγματικά κυκλώματα που λυμαίνονται την περιοχή. Δηλαδή τους εμπόρους ναρκωτικών και τους μαφιόζους, μαζί με το σύνολο της κανιβαλικής, αντικοινωνικής  συμπεριφοράς που προσπαθούν να επιβάλουν στη γειτονιά. Μάλιστα μας το έκαναν σαφές μετά την επιλογή τους να επιτεθούν με τόσο μένος στο τριήμερο φεστιβάλ “Αναψυκτήριον – Τα ωραία Εξάρχεια” που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και έχει σαφή χαρακτήρα ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών.

Είναι προφανές ότι το πλαίσιο που δημιουργείται μπορεί να φέρει ακόμη πιο επικίνδυνα βίαια αποτελέσματα από αυτά που η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει σχεδιάσει. Είναι επίσης προφανές ότι και η ευθύνη για τα περιστατικά που συμβαίνουν και πιθανότατα θα συμβούν είναι εξ’ ολοκλήρου δική της. Καθώς οι τραμπούκοι των ΜΑΤ λειτουργούν με πλήρη κυβερνητική πολιτική κάλυψη, είναι δεδομένο ότι θα ξεπεράσουν κάθε όριο και ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με «μεμονωμένα περιστατικά». Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη οπλίζει το χέρι των νέων Κορκονέων!

Η μόνη εγγύηση αποτροπής της περαιτέρω κλιμάκωσης της καταστολής είναι η οργανωμένη και συντονισμένη άμυνα και περιφρούρηση των πολιτικών και κοινωνικών χώρων που καθιστούν  τα Εξάρχεια χώρο ανάπτυξης και ζύμωσης ριζοσπαστικών ιδεών και πρακτικών από πλήθος πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων. Από τους πολιτικά δρώντες στην περιοχή, απ’ όσους και όσες ζούμε στα Εξάρχεια, τους εργαζόμενους/ες, τις φοιτήτριες/ες και ευρύτερα τη νεολαία.

Οι δυνάμεις του κινήματος μπορούν και πρέπει να λάβουν θέση στη μάχη που διεξάγεται. Θεωρούμε ότι είναι χρέος κάθε δύναμης του κινήματος να συνδράμει ενεργά στην συγκρότηση αντίστασης και αντεπίθεσης στα Εξάρχεια απέναντι στους πραιτοριανούς της κυβέρνησης. Η πρακτική διάσταση του ζητήματος εν τέλει αφορά την συνέχιση της πολιτικής δράσης·  το μεγαλύτερο μέρος των χώρων και γραφείων της μαχόμενης αριστεράς βρίσκεται στην ευρύτερη γειτονιά των Εξαρχείων. Με αυτό κατά νου, η κυβέρνηση έχει ήδη εντείνει την στοχοποίηση, τις παρακολουθήσεις, τις προληπτικές προσαγωγές αλλά και τις συλλήψεις-επιθέσεις σε αγωνιστές και συνδικαλιστές. Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα βρίσκεται αλλού. Καθώς δημιουργείται από τους κατοίκους ένα δίκτυο υπεράσπισης της γειτονιάς, η αριστερά καλείται από τα πράγματα να αλληλεπιδράσει και να το ενισχύσει. Ένα δίκτυο που μπορεί να αποτρέψει τόσο το νέο κύμα αυταρχισμού δια της στρατιωτικοποίησης και αστυνομοκρατίας, όσο και να ενισχύσει την ήδη κυμαινόμενη μάχη που δίνουν συλλογικότητες και αγωνιστές ενάντια στους ναρκέμπορους, τις μαφίες και τις κανιβαλικές-αντικοινωνικές συμπεριφορές εδώ και κάποια χρόνια.

Δημιουργείται η δυνατότητα να γίνουν εκ νέου τα Εξάρχεια ένας χώρος συνάντησης με μαζικούς όρους του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, των ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών ρευμάτων, των μαχητικών πρακτικών και δομών αλληλεγγύης, της πολιτιστικής αμφισβήτησης και δημιουργίας, των καταλήψεων και κοινωνικών κέντρων. Δηλαδή να αναγεννηθούν όλα όσα έχτισαν οι κοινωνικοί αγώνες στο παρελθόν και αντιπαρατίθενται με το κράτος και την αντίδραση. Να ξαναγίνουν η πιο όμορφη και ουσιαστικά ασφαλής γειτονιά της πόλης. Σ’ αυτή την προσπάθεια χρειάζεται σεβασμός, επικοινωνία και κοινή στοχοθεσία από τις δυνάμεις εκείνες που θα τολμήσουν να βρουν χώρο και ρόλο σε αυτή τη μάχη και θα καταφέρουν εν τέλει να είναι χρήσιμες για τα κοινωνικά κινήματα. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι δεδομένος και μεγάλος. Μαζί του όμως υπάρχει και μία σημαντική ευκαιρία· οι αγώνες που θα δώσουμε -για τα Εξάρχεια και όχι μόνο-  να αναζωογονήσουν τις γειτονιές μας και να δώσουν νέα πνοή στα κινήματα ανατροπής!

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ενάντια στην επερχόμενη κατασταλτική εκστρατεία του κράτους
& αλληλεγγύης στους κατειλημμένους χώρους αγώνα, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, 12:00 Προπύλαια

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ – Ομάδα Κομμουνιστών/στριών

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.