Now Reading:

Για τα 6 χρόνια χωρίς τον Παύλο

6 χρόνια πριν, ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, μετά από συντεταγμένη επίθεση τάγματος εφόδου που έδρασε παρουσία και με την ανοχή της αστυνομίας. Πέφτει, όρθιος και μαχόμενος, υπερασπιζόμενος τους φίλους και τις φίλες του, τα ιδανικά του, τη μουσική του και την γειτονιά του, απέναντι στους θρασύδειλους εχθρούς της ελευθερίας.

6 χρόνια μετά, δεν έχουμε ξεχάσει, δεν έχουμε συγχωρήσει. Απόδειξη γι’ αυτό είναι οι μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και οι πολύμορφοι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, τα ισχυρά αναχώματα που έβαλε ο μαχητικός αντιφασισμός, καθώς και η μάχη που δίνεται για καταδίκη των φυσικών αυτουργών και των οργανωτών της δολοφονίας και τόσων άλλων επιθέσεων.

6 χρόνια μετά, η Χρυσή Αυγή έχει βρεθεί φανερά αποδυναμωμένη εκτός βουλής, με τα στελέχη της να δίνουν εικόνα διάλυσης και τα γραφεία τους να ερημώνουν. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στις κινητοποιήσεις του αντιφασιστικού κινήματος που επανειλημμένα ξεσκέπασε το ποιοι πραγματικά είναι και δεν τους άφησε σπιθαμή χώρου μέσα στις γειτονιές. Αυτή τη δράση θέλουν να κρύψουν τα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής και τα ΜΜΕ τους. Πρώην δημοσιογράφοι και νυν βουλευτές της κυβέρνησης μιλούσαν για την ανάγκη μίας «σοβαρής Χρυσής Αυγής», αυτά είναι τα κόμματα -ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- που φλέρταραν με τη Χρυσή Αυγή και την προωθούσαν καιροσκοπικά, είτε μέσω της ΕΡΤ είτε μέσω υπόγειων συνδιαλλαγών με τα στελέχη της. Ακόμα και τώρα, με τις αλλαγές στους νόμους για την αυτοδιοίκηση, η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να τους δώσει θέσεις σε επιτροπές του δήμου Αθήνας — η προσπάθεια έπεσε στο κενό μόνο μετά από αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Αυτοί είναι που έρχονται τώρα να καπηλευθούν τους αγώνες των αντιφασιστών και ισχυρίζονται ότι είναι η πολιτική τους που περιόρισε το φασιστικό τέρας.

Στην πραγματικότητα, η πολιτική τους δημιουργεί εύφορο έδαφος για την αναζωογόνηση των φασισμού. Η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις εκκενώσεις στις καταλήψεις που στεγάζονταν μετανάστες ενώ η Κομισιόν τους αναγνωρίζει ως κίνδυνο για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», υιοθετώντας αυτούσια τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς. Όσο και αν χαιρόμαστε για τα ποντίκια που το σκάνε από το χρυσαυγίτικο πλοίο, ο εφησυχασμός δεν είναι επιλογή. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο της επανεμφάνισης των φασιστών στις γειτονιές μας, της διάχυσης του φασιστικού δηλητηρίου στην κοινωνία, της συγκρότησης «επιτροπών κατοίκων» που θα στοχοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες – όπως βλέπουμε να έχει συμβεί με αφορμή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και -πλέον- ΝΔ δημιουργούν. Η μετατόπιση της ψήφου ενός συντηρητικού, ακροδεξιού κομματιού της κοινωνίας σε κόμματα όπως η ΝΔ και η Ελληνική Λύση μπορεί να άλλαξε τους όρους πολιτικής εκπροσώπησής του, δεν σημαίνει όμως ότι αναδιαμορφώνει το πρόσωπο και την πρακτική του φασισμού, όπως εκφράστηκε μέσα από το μόρφωμα της Χ.Α και των παραφυάδων της.

Αυτό για μας δεν μπορεί παρά να σημαίνει πως θα είμαστε και πάλι εκεί. Στους δρόμους και τους αγώνες, να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Να σπάμε στην πράξη τον τσαμπουκά τους, να ξεμπροστιάζουμε τους κρατικούς μηχανισμούς που τους υποθάλπουν. Θα είμαστε εκεί, στις γειτονιές που ζούμε και δουλεύουμε μαζί ντόπιοι και μετανάστες. Στις γειτονιές που έζησαν ο Παύλος, ο Σαχζάτ, ο Πετρίτ.

Όλοι και όλες στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και συναυλίες.

Όλοι και όλες στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.