Now Reading:

Ενωτικά και μαχητικά μέχρι τη νίκη – Για το συντονισμό και την κλιμάκωση του φοιτητικού κινήματος

Οι μαζικές πορείες του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα ανέδειξαν τις πρώτες ρωγμές στην αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης αλλά και τα πρώτα σημάδια ανάτασης του κινήματος. Είχαν προηγηθεί -και είχαν λειτουργήσει ως πυροδότης- οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που με την ηρωική στάση τους στην ΑΣΟΕΕ ενέπνευσαν χιλιάδες εργαζόμενους να βγουν στο δρόμο και να στηρίξουν τη νεολαία απέναντι στην καταστολή. Η όξυνση της αστυνομικής βίας, που χτύπησε με τυφλή μανία διαδηλώτριες, αλληλέγγυους μέχρι και φωτορεπόρτερ συστημικών μέσων, αποτελεί επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να τσακίσει τις νέες αντιστάσεις εν τη γενέσει τους. Δείχνει, όμως, την ίδια στιγμή την αδυναμία της να πείσει για την πολιτική της. Πολύ περισσότερο, η τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι διαψεύστηκαν οι ευσεβείς πόθοι του πολιτικού συστήματος για μία νεολαία της αδράνειας και της υποταγής, που δεν θα διαπαιδαγωγηθεί στο επάρατο μάθημα του αγώνα και της συλλογικότητας.

Τώρα τίθενται οι μεγάλες προκλήσεις για το κίνημα και την Ανατρεπτική Αριστερά. Μέσα στο τριήμερο, έγινε μία πρώτη συνάντηση που κρύβει μέσα της το σπόρο της ανατροπής: η γενιά που μπαίνει τώρα στον αγώνα και πολιτικοποιήθηκε μετά το 2015 βρέθηκε με την υπόλοιπη νεολαία και τον κόσμο της εργασίας που φέρνουν την εμπειρία των μεγάλων αγώνων αλλά και της ήττας της περιόδου 2010-2015. Είναι κρίσιμο πλέον το πώς θα συγκροτηθούν δίαυλοι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών γενιών και πολιτικών ρευμάτων που σήμερα μοιράζονται το άγχος της αυτοκριτικής για την προηγούμενη περίοδο και της από κοινού εξεύρεσης νέων δρόμων συγκρότησης του μπλοκ της ρήξης. Ως Αναμέτρηση, σε αυτή την προσπάθεια έχουμε ταχθεί τόσο μέσα από ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες όσο και μέσα από τη συμβολή μας στο Συντονισμό Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Σε σχέση με το φοιτητικό κίνημα, η πρόκληση τίθεται ως εξής: είτε θα προχωρήσει ενωτικά και μαχητικά ώστε να μπλοκάρει το νόμο του υπουργείου είτε κάθε δύναμη του αγώνα θα συνεχίσει μοναχικά και όλες μαζί θα μοιραστούν την ήττα. Το υπουργείο μελετάει τις κινήσεις των συλλόγων και περιμένει το ξεφούσκωμα των κινητοποιήσεων για να καταθέσει το νομοσχέδιο. Έχει συντονίσει τη δράση του με τα ΜΜΕ που σπέρνουν την τρομοκρατία και συκοφαντούν τις γενικές συνελεύσεις για να απομονώσουν το ρεύμα του αγώνα που αναπτύσσεται. Ωστόσο, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα αναδείχθηκαν οι δυνατότητες για την οικοδόμηση μίας νέας ενότητας που θα βοηθήσει το κίνημα να φτάσει μέχρι τέλους. Μέσα στο κοινό συντονιστικό που έγινε στην Αθήνα και το δελτίο τύπου που προέκυψε, μέσα από το κοινό δελτίο τύπου των αγωνιζόμενων συλλόγων της Θεσσαλονίκης, φάνηκε η διάθεση της ΚΝΕ να εγκαταλείψει μία προηγούμενη κατεύθυνση της και να προσεγγίσει τα ενωτικά αγωνιστικά πλαίσια. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πολύτιμη δράση των σχημάτων της ΕΑΑΚ στο δρόμο αλλά και μέσα στις γενικές συνελεύσεις που ανέδειξαν το αδιέξοδο της γραμμής του ΜΑΣ και της ΚΝΕ. Η εξέλιξη αυτή είναι επιτυχία όλων των συντροφισσών και συντρόφων των σχημάτων. Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Οι αποφάσεις των συντονιστικών μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν «από τα κάτω», μέσα σε κάθε γενική συνέλευση και σύλλογο και να μετατραπούν σε ένα πανελλαδικό ρεύμα αγώνων, καταλήψεων και φοιτητικού συντονισμού που θα μαζικοποιήσει την ανυπακοή. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ που κουβαλάνε την εμπειρία του 06-07, που γνωρίζει τη σημασία της ενότητας στη δράση, δεν μπορεί να κάνει πίσω. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες δυνάμεις, όπως η ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ, που συνεργάστηκαν σε κοινά πλαίσια τις προηγούμενες εβδομάδες.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν διαφωνίες με το ΜΑΣ και ότι θα προκύψουν νέες στην πορεία. Θα αφορούν τόσο το πολιτικό περιεχόμενο του κινήματος όσο και τις μορφές πάλης και τον κινηματικό σχεδιασμό. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ και κάθε δύναμη της Ανατρεπτικής Αριστεράς μες τις σχολές δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τη λογική των καταλήψεων, της μαχητικής παρουσίας στο δρόμο, του ριζοσπαστικού πλαισίου ενάντια σε κυβέρνηση και Ε.Ε. Αντίστοιχα, δεν μπορεί να θυσιαστεί, στο όνομα της σύμπραξης με το ΜΑΣ, η λογική των ανοιχτών διαδικασιών συνδιαμόρφωσης πλαισίων. Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα οφείλουν να τεθούν ανοιχτά μέσα στις διαδικασίες του κινήματος και όχι να αποτελέσουν εκ των προτέρων αιτίες διάσπασης του κινήματος. Πολύ περισσότερο, δεν είναι τώρα η ώρα για να σκεφτούμε με όρους μικρογαζάτορα που φοβάται το μεγάλο κατάστημα που ήρθε να ανοίξει δίπλα του. Η ΕΑΑΚ μεγαλούργησε μέσα στα μαζικά κινήματα, στα κοινά συντονιστικά και τις επιτροπές κατάληψης. Με εμπιστοσύνη στη γραμμή των σχημάτων αλλά και με διάθεση σύνθεσης, οφείλουμε σήμερα να χτίσουμε τη νέα ενότητα που θα προκαλέσει πολλαπλούς πονοκεφάλους στο υπουργείο και την κυβέρνηση.

Οι εβδομάδες που ακολουθούν θα είναι κρίσιμες. Με την 6η Δεκέμβρη να είναι κοντά, τοι φοιτητικό κίνημα να μη λυγίζει μπροστά στην καταστολή, ο πήχης ανεβαίνει. Τώρα είναι η ώρα που θα σταθούμε ενωτικά «για πάλεμα, για μάτωμα, για μια καινούργια γέννα». Εκεί βρίσκεται το μέλλον μας.

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.