Now Reading:

Να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα! Κανένας απομονωμένος απέναντι στην εργοδοσία!

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει ξεσπάσει με την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊόυ ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποβάθμισαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, εκθέτοντας την κοινωνία σε υγειονομική κρίση. Χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό και στο διοικητικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας: σε εκείνους που μέχρι χθες λοιδορούνταν συλλήβδην ως επίορκοι ή απειλούνταν με απόλυση ως «πλεονάζοντες», σε αυτούς που εδώ και χρόνια κρατάνε με αυτοθυσία όρθιο ένα σύστημα υγείας που οδηγείται μεθοδευμένα στην κατάρρευση, πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Η πανδημία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και με εξαντλημένες τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων, ένα νέο κύμα φτωχοποίησης θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον κόσμο της εργασίας. Η κυβέρνηση αρνούμενη να δει τις ευθύνες της δικής της πολιτικής προσπαθεί να τις μεταφέρει αλλού. Οι αρχικές αποπροσανατολιστικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την προέλευση των φορέων του κορωνοϊού από τους πρόσφυγες έχουν αποδειχτεί «απλά» ρατσιστικές. Η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών είναι η μόνη «λύση» που προτείνεται. Το κράτος, λόγω των μνημονίων, αντί να ασκήσει επιθετική πολιτική έρευνας, επαγρύπνησης και περίθαλψης για τον περιορισμό της νόσου, ασκεί την πολιτική του περιορισμού των ανθρώπων και μόνο.

Την στιγμή που πλήθος εργαζομένων θα χάσουν εισοδήματα, ασφαλιστικές εισφορές και θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των αναγκών τους η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τις «πληττόμενες» επιχειρήσεις με ενίσχυση της ρευστότητάς τους, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές. Πάνω από 40.000 νέοι άνεργοι/ες προστέθηκαν από τις αρχές του Μάρτη με το νέο κύμα απολύσεων που σαρώνει τη χώρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι/ες βρίσκονται ήδη σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και θα προστεθούν και άλλοι /ές με μοναδικό εισόδημα τα 800 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν σε τι καθεστώς εργασίας θα βρίσκονται την επόμενη μέρα. Παρόλο που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την καταβολή του δώρου Πάσχα, έχει αφεθεί στην ευχέρεια των εργοδοτών το να μην καταβληθεί εγκαίρως.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι/ες που παραμένουν στην εργασία βρίσκονται αντιμέτωποι με εγκληματικού χαρακτήρα εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, την αισχροκέρδεια και την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και καλούνται να αναλάβουν ατομική ευθύνη.

Να μην πληρώσουν το τίμημα της επιδημίας οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι!
Στεκόμαστε αλληλέγγγυοι/ες – κανένας/μια εργαζόμενος/η μόνος/η στην επιδημία!

Καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία – Επικοινωνούμε με τα σωματεία μας – Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας:

 • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία .
 • Την δωρεάν υγειονομική περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλες/ους.
 • Την δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρα προφύλαξης σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
 • Την παροχή μέσων ατομικής προστασίας επιχειρήσεων (ΜΑΠ) σε όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας. Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη.
 • Να ενταθούν οι έλεγχοι για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι/ες από εργοδότες που τους επιβάλλουν «αναγκαστικές» άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, καταχρηστικές απολύσεις, αλλαγές στους όρους και τις συνθήκες εργασίας.
 • Την κατάργηση της απόφασης απελευθέρωσης των υπερωριών και της απόφασης για αναστολή της υποχρέωσης των εργοδοτών να ενημερώνουν για την τροποποίηση του ωραρίου, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
 • Την λειτουργία υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας, εκ περιτροπής εργασία και ελεγχόμενη τηλε-εργασία, για να μην εκτίθενται οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον ιό, χωρίς μείωση των απολαβών και της κανονικής άδειας των εργαζομένων.
 • Την προστασία εργαζομένων με χρόνια πάθηση ή αναπηρία καθώς και εγκύων εργαζομένων με τη θέσπιση ειδικών αδειών με αποδοχές.
 • Να απαγορευτεί κάθε απόλυση ή δυσμενής μεταβολή των όρων εργασίας για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
 • Την τήρηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου και πλήρης καταβολή μισθού για όσους εργάζονται από το σπίτι την περίοδο των έκτακτων μέτρων. Κάθε υποδομή τηλεργασίας να βαρύνει τον εργοδότη.
  Την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων λόγω παύσης λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση και τη συχνότητα ή το χρόνο απασχόλησης.
 • Την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊου.
 • Συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στις συσκέψεις για την προστασία των εργαζομένων.
 • Να γίνουν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε όλους τους
  χώρους εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και ιδιαίτερα στην τοπικήαυτοδιοίκηση (δημόσιοι χώροι, απορρίμματα κα).
 • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και υγειονομικά ασφαλής λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  Να αποφασίσει η κυβέρνηση το πάγωμα των ενοικίων, την αναστολή των εξώσεων
  και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 • Την καθολική πρόσβαση σε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, φυσικό αέριο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Να ανασταλούν οι διακοπές νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, η υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, των δόσεων των δανείων και εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Τη δυναμική ενίσχυση του ΕΣΥ, δυνατότητα για δωρεάν τεστ για κορωνοϊό σε κάθε περιστατικό που χρειάζεται και επίταξη, χωρίς αποζημίωση, των ιδιωτών της υγείας.

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ – Ομάδα Κομμουνιστών /στριών,

Αριστερή Ανασύνθεση,

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά,

Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.