Now Reading:

Το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διεκδίκηση δεν καταργείται! Τρίτη 7μμ, Προπύλαια

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που αναμένεται να προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες αποτελεί μια νέα πρόκληση για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο, ξυπνώντας μαύρες μνήμες από την ιστορία με απαγορεύσεις, ιδιώνυμα, φακελώματα, διώξεις και φυλακίσεις. Συνοπτικά, το νομοσχέδιο υποχρεώνει κάθε διαδήλωση να ζητάει άδεια από την αστυνομία, μετατρέπει δηλαδή σε ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα κάθε αυθόρμητη διαδήλωση που δεν έχει λάβει έγκριση. Δίνει το ελεύθερο στην αστυνομία να διαλύει βίαια όποια κινητοποίηση κρίνει. Ορίζει τον «υπεύθυνο» κάθε διαδήλωσης ο οποίος έχει την ευθύνη αποζημίωσης για οποιαδήποτε φθορά ή καταστροφή συμβεί.

Με αυτό το νόμο ουσιαστικά όλες οι μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις των προηγούμενων χρόνων στις πλατείες της χώρας, οι εργατικές απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στα μνημόνια θα ήταν παράνομες και νόμιμα η αστυνομία θα τις διέλυε με κάθε μέσο. Παράνομες οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία από την αστυνομία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο το 2008, οι διαδηλώσεις για το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις αιματηρές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, οι διαδηλώσεις υπέρ των προσφύγων κ.ο.κ.

Το νομοσχέδιο έρχεται σαν συνέχεια των αντιλαϊκών και αντεργατικών τομών που επέβαλε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Από την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, το χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία με το νόμο έκτρωμα που ψήφισε και το πογκρόμ αστυνομικής βίας που εξαπέλυσε στις πλατείες εναντίον της νεολαίας το προηγούμενο διάστημα. Οι προθέσεις των κυβερνώντων για το δημόσιο χώρο της πόλης φαίνονται και από τον εκπονούμενο «Μεγάλο Περίπατο»: εκεί που οι διαδηλώσεις ενοχλούν και οι υπερκοστολογημένες επεμβάσεις βιτρίνας και τα τραπεζοκαθίσματα περισσεύουν. Στόχος των κυβερνώντων είναι η αποστείρωση του Κέντρου αδιαφορώντας για τη ζωή των ίδιων των κατοίκων. Οτιδήποτε χαλάει την επίπλαστη εικόνα ανάπτυξης που διακαώς προβάλλουν τα μίντια και μειώνει τα κέρδη του κεφαλαίου πρέπει να «απομακρύνεται» (πχ άστεγοι, επιχειρήσεις-σκούπα σε πρόσφυγες) και εν τέλει να καταστέλλεται.

Δεν έχει δικαίωμα να μιλά για μειοψηφίες μια κυβέρνηση που με πρόσχημα την πανδημία κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που επιλέγει να ψηφίζει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι, με προφανή στόχο να εκφραστούν οι λιγότερες δυνατές αντιστάσεις. Δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για «διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου» αυτοί που νομοθέτησαν την εκ περιτροπής εργασία, που έχουν σαν μοναδική προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των κερδών του τουριστικού και τραπεζικού κεφαλαίου και που στην πραγματικότητα ανοίγουν τις πύλες της χώρας, χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης νέας πιθανής έκρηξης της πανδημίας, χωρίς τέστ, χωρίς καμία ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. κλπ.

Δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση πως θα κρατήσει όρθια την κοινωνία, αλλά πως θα θωρακιστεί απέναντί της. Γνωρίζει ότι η νέα λιτότητα και η εκτόξευση της ανεργίας σε συνδυασμό με το υγειονομικό ζήτημα θα φέρουν κοινωνικές αντιδράσεις και λαμβάνει από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ποινικοποιήσει και να καταστείλει τις εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις. Η σκληρή ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ με αυτό το «χουντικής έμπνευσης» αντισυνταγματικό νομοσχέδιο δίνει και μια σκληρή ιδεολογική μάχη, επιχειρεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να καταργήσει το «δημοκρατικό κεκτημένο» της Μεταπολίτευσης που κερδήθηκε χάρη στους λαϊκούς αγώνες, με αποκορύφωμα την ίδια την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κάθε δύναμη του κινήματος, κάθε μαζικός φορέας και κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στο να διαδηλώνουμε, να αντιδρούμε, να αντιστεκόμαστε. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο μίας δημοκρατικής κοινωνίας και δεν έχουμε καμία πρόθεση να το διαπραγματευτούμε με κανέναν.

Την Τρίτη 7/7 στις 7:00 μ.μ. διαδηλώνουμε στα Προπύλαια για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, στηρίζοντας την Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση.

Στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων του δημοσίου τομέα την Τετάρτη το μεσημέρι.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων και φορέων, την Πέμπτη 9/7, στις 7μμ στα Προπύλαια, και στις αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.