Now Reading:

“Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο”: 21 Οκτωβρίου, για τον Ζακ, θα είμαστε εκεί.

“Εάν με ρωτούσες τι θα ήθελες να αλλάξεις στην κοινωνία, επειδή οι φασίστες δε θα πάψουν να είναι φασίστες, θα ήταν όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον να μην κοιτάς από την άλλη. Δε λέω να παίξεις ξύλο, γιατί ούτε εγώ το έχω με το ξύλο, αλλά μπορείς να βάλεις μια φωνή. Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο”

– Zackie Oh.

21 Σεπτεμβρίου 2018.Ο Ζακ Κωστόπουλος, η Zackie Oh, δέχεται σε δημόσια θέα τη δολοφονική βία ιδιοκτητών και αστυνομικών. Ο πραγματικός χαρακτήρας της επίθεσης αποτυπώνεται με τον πιο ωμό και φρικτό τρόπο στις οθόνες όλων μας, μην αφήνοντας καμία παρερμηνεία για τον στόχο των δραστών.

Παρ’ όλα αυτά, τα αντανακλαστικά του κοινωνικού κανιβαλισμού, του ρατσισμού και της ομοφοβίας προσπαθούν να βγουν μπροστά. Η βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ο Ζακ όταν κειτόταν στον πεζόδρομο, συνεχίζεται μετά θάνατον και ενορχηστρώνεται πλέον από κράτος και ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης και αντιστροφής των ρόλων του θύτη και του θύματος. Ο Ζακ, ομοφυλόφιλος, περήφανος και δυναμικός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, drag performer, οροθετικός με πλούσια δράση για τα δικαιώματα των ατόμων που ζουν με HIV, γνωστός και αγαπητός σε εκατοντάδες ανθρώπους, «χτυπιέται» για την ταυτότητά του. Τηλεοπτικές εκπομπές έθεταν προς ψήφιση το αν συμφωνεί κανείς με το λιντσάρισμά του Ζακ/της Zackie, παρουσιάζοντας ακριβώς αυτή του την ταυτότητα. «Αυτή είναι η πρακτική και σ’ όποιον αρέσει», δηλώναν τότε στελέχη της Αστυνομίας, αποκαλύπτοντας κυνικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Ζακ, αλλά και θα αντιμετωπιζόταν η υπόθεσή του. Η υπόθεση θα καθυστερούσε, οι παρεμβάσεις στην έρευνα είναι εξόφθαλμες, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητα σκορπούν μίσος. Εν τέλει απαγγέλλονται κατηγορίες όχι σε όλους τους υπαίτιους, όπως και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά για θανατηφόρο σωματική βλάβη.

21 Οκτωβρίου 2020. 25 μήνες μετά, ξεκινάει η δίκη των κατηγορουμένων και δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για την κάλυψη που θα τους παρέχουν. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτή είναι η πρόθεση του κράτους και των μηχανισμών του. Όμως, επίσης, γνωρίζουμε τις δικές μας δυνάμεις. Το πολύχρωμο, πολύμορφο κίνημα που βγήκε ήδη από τις πρώτες μέρες στο δρόμο για να απαιτήσει δικαιοσύνη για τον Ζακ θα είναι και πάλι εκεί. Γιατί παρά τις προσπάθειές τους, δεν σωπάσαμε και η Zackie είναι ακόμη ζωντανή μέσα από τους αγώνες που δόθηκαν σε αυτά τα δύο χρόνια, ενάντια στην ομοφοβία, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ζωντανεύει κάθε φορά που η ζωή δεν ωχριά μπροστά στο κέρδος και την ιδιοκτησία.

Θα είμαστε εκεί με την οργή μας, αλλά και την αγάπη, όπως ο Ζακ μας έμαθε. Την οργή για τον κόσμο τους, έναν κόσμο βασισμένο στο φόβο και τη δύναμη του ισχυρού, του «κανονικού». Έναν κόσμο στηριγμένο στην αδικία, τις ταξικές, έμφυλες, φυλετικές διακρίσεις και τον αποκλεισμό του διαφορετικού. Θα κουβαλάμε την αγάπη και το πείσμα για έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, ισότητας και ορατότητας. Η πρόσφατη ιστορία και οι νίκες του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και ο τρόπος που έζησε η Zackie, μας δείχνουν πως την τελευταία λέξη θα έχουν πάντα οι μέλισσες. Ακούραστες, περήφανες, φορείς αγώνων, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μέχρι να ξεμπερδέψουμε με τους κανίβαλους αυτού του κόσμου.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (Πρωτοδικείο, Δέγλερη 4), 21 Οκτωβρίου στις 9 π.μ.

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.