Now Reading:

Η μάχη έχει ξεκινήσει. Αγώνας για την υγεία, τη δημοκρατία, τη ζωή! Ανακοίνωση από Αναμέτρηση και Συνάντηση

Ανακοίνωση από:

Αναμέτρηση- Ομάδα Κομμουνιστών/τριων

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως η διαχείριση της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί εγκληματική σε κάθε πεδίο σχετικά με τον έλεγχο της διασποράς και ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. Η κυβέρνηση συνεχίζει την κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας επιλέγοντας τον κρατικό αυταρχισμό αντί για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την προστασία της κοινωνίας.

Η κατάσταση των νοσοκομείων είναι ενδεικτική. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στην Αττική, το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθει στη συνεχιζόμενη πίεση που δέχεται ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει! Επέλεξε πολιτικά να μην κάνει το παραμικρό εδώ και πολλούς μήνες για να ενισχύσει δραστικά το Ε.Σ.Υ, παρότι η κατάσταση της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο έδειξε ξεκάθαρα την ανεπάρκεια της πολιτικής της, η οποία συνίσταται σε ατομική ευθύνη με το κουτάλι, καταστολή και παράλογα μέτρα.

Είναι γνωστό πλέον πως ο κερδισμένος χρόνος που ήρθε ως αποτέλεσμα του 1ου lockdown δεν αξιοποιήθηκε στο ελάχιστο. Η απουσία προσλήψεων υγειονομικών και δημιουργίας επαρκών ΜΕΘ, η κατάσταση στα ΜΜΜ, οι μηδενικοί σχεδόν έλεγχοι σε χώρους δουλειάς όπως εργοστάσια και βιομηχανίες (με μετακύλιση της ευθύνης στους εργαζομένους), η επιμονή μη συνταγογράφησης των διαγνωστικών τεστ, η ανυπαρξία σοβαρής ιχνηλάτησης, η ποινικοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αποτελούν μια σκιαγράφηση του παραλογισμού. Για επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας ούτε λόγος. Οι κλινικάρχες αντιμετωπίζονται ως “ημέτεροι”: αδρές αποζημιώσεις για ελαφρά περιστατικά, χρησιμοποίηση των υποδομών του κράτους χωρίς ουσιαστική αποζημίωση.

Ταυτόχρονα, η εμβολιαστική διαδικασία κινείται πάρα πολύ αργά και μετ’ εμποδίων, γεγονός που δεν επιτρέπει την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργητική ανοσοποίηση του πληθυσμού.Οι πατέντες παραμένουν εμπόδιο και αναδεικνύουν τον παραλογισμό το κέρδος των ελάχιστων να μπαίνει πάνω από την υγεία των πολλών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έκανε καν τη προσπάθεια για διμερής συμφωνίες ώστε να εξασφαλίσει ικανοποιητικές ποσότητες εμβολίων. Η ανεπαρκής κεντρική διαχείριση από την Ε.Ε και τα παιχνίδια ανταγωνισμών μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών έχουν ως αποτέλεσμα θανατηφόρες καθυστερήσεις και σταθερή πίεση στις κοινωνίες.

Η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συνεχίζει να νομοθετεί ασταμάτητα σε μια σειρά από πεδία όπου η κοινωνική αντίθεση στις πολιτικές της είναι φυσικό να πυροδοτεί την έντονη εναντίωση και διαμαρτυρία. Την ώρα που είμαστε απροστάτευτοι σε δουλειές και ΜΜΜ, η ομάδα Δράση δέρνει κόσμο στις γειτονιές, στη λογική της εφαρμογής του “Lockdown στον ελεύθερο χρόνο”, και στους ανοιχτούς χώρους όπου ο κίνδυνος της διασποράς είναι 20 φορές μικρότερος.

Η κόπωση της κοινωνίας από τον παραλογισμό των μέτρων και την ανυπαρξία σχεδίου εντείνεται και πλέον όλες και όλοι έχουν καταλάβει πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατέψει τη κοινωνία. Η δυσαρέσκεια και η οργή για την καταστολή μεγαλώνει. Αυτό φαίνεται στον μαζικό αγώνα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό που γέμισε με διαδηλώσεις τα κέντρα των πόλεων, τη Νέα Σμύρνη και όλες τις γειτονιές της Ελλάδας, το διήμερο 13-14 Μαρτίου. Τώρα είναι η στιγμή να συνδεθεί ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων με την πάλη για δημόσια υγεία, ενίσχυση του ΕΣΥ, προστασία της κοινωνίας από την πανδημία και την οικονομική κατάρρευση. Ενωμένοι/ες μπορούμε να νικήσουμε!

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μείνουμε σιωπηλές/οι!

Αύριο Τετάρτη 17/3 στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 18:30 και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 18:00, θα ενώσουμε τις φωνές μας με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς και θα συμπορευθούμε μαζί ξανά (με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων και αποστάσεων).

  • Απαιτούμε να πάψει ο παραλογισμός και να ικανοποιηθούν αιτήματα που αφορούν τη προστασία της υγείας και των ζωών μας.
  • Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ με μαζικές και μόνιμες προσλήψεις!
  • Άμεση επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα υγείας!
  • Σπάσιμο της πατέντας των εμβολίων!
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!
  • Θέλουμε γιατρούς, και όχι αστυνομία!
  • Διάλυση της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ραγδαία μείωση των δαπανών για την αστυνομία και στήριξη της δημόσιας υγείας, του εισοδήματος και του κοινωνικού κράτους.
  • Να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε όλες/οι μαζί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας!
Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.