Now Reading:

Για τα νέα μέτρα υγειονομικού διαχωρισμού

Κοινή ανακοίνωση από Αναμέτρηση / Συνάντηση

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών, καθίσταται -για πολλοστή φορά- σαφές πως αντιλαμβάνονται τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ως ευκαιρία καταστολής.

Αντί η πολιτική της κυβέρνησης να επικεντρώνεται στο να κάνει προσβάσιμο τον εμβολιασμό και να πείσει τους πολίτες να ανταποκριθούν και να άρουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη χρησιμότητα και την ασφάλειά του, τροφοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό με κανόνες αποκλεισμού βασιζόμενη στον ατομικισμό και έχοντας σαφή αντιδημοκρατικά κίνητρα.

Ανάγει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε προϊόντα που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ελευθερία και πρόσβαση σε χώρους, καθιστώντας έτσι μια σειρά πολιτών αποκλεισμένους από τη κοινωνική ζωή. Πολίτες που είτε δεν έχουν πειστεί από τις ρητορικές παλινωδίες της επιτροπής και της κυβέρνησης σχετικά με τα ίδια τα εμβόλια και παραμένουν επιφυλακτικοί, είτε που δεν έχουν λόγω αντικειμενικών συνθηκών τη δυνατότητα να εμβολιαστούν (π.χ. άτομα με κινητικές δυσκολίες, ευπαθείς ομάδες, χρόνια πάσχοντες, μετανάστες/τριες χωρίς ΑΜΚΑ κλπ)

Είναι ασύλληπτη η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Χωρίς σαφής εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής, χωρίς τον απαραίτητο δημόσιο διάλογο επιβάλλεται η έμμεση αναγκαστικότητα μιας ιατρικής πράξης με μόνο πραγματικό σκοπό τον κοινωνικό διαχωρισμό και διχαστικό αποπροσανατολισμό. Χαρακτηριστικό είναι στο πλαίσιο αυτό ο τρόπος χειρισμού των ιατρικών δεδομένων που γίνονται προσβάσιμα σε οποιονδήποτε ιδιώτη επιχειρηματία ενώ παράλληλα αγνοούνται οι συστάσεις του ΠΟΥ για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και για εμβολιασμένους, ειδικά όσο εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα. Όπως συνεχίζει να αγνοείται και η σημασία της ιχνηλάτησης και των άλλων – σχεδόν ανύπαρκτων αυτή τη στιγμή – μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς.

Από τη μεριά μας δεν θα συναινέσουμε στη στοχοποίηση τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ανησυχίες και αμφιβολίες που γεννήθηκαν και από την αλλοπρόσαλλη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, και την υποταγή μερίδας των επιστημόνων στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Θα συμβάλουμε, όσο μας αντιστοιχεί, στην προσπάθεια ενημέρωσής τους να πειστούν για τη σημασία του καθολικού εμβολιασμού, όπως και για τα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας για τα οποία αγωνιζόμαστε από πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Έχοντας, ταυτόχρονα, μέτωπο με τον ανορθολογισμό και τα πολιτικά κέντρα (εκκλησιαστικά, ακροδεξιά και άλλα) που τον προωθούν για δικούς τους σκοπούς.

Μια κοινωνικά ωφέλιμη πολιτική υγείας σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού οφείλει να βασίζεται σε στοχευμένες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση αυτού. Μια πολιτική που προστατεύει και καλύπτει πρώτα και κύρια τις πιο ευπαθείς ομάδες, που προσφέρει πληθώρα επιλογών, καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για όλες και για όλους, με διαφάνεια στην ενημέρωση σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα. Που φροντίζει για ένα ασφαλές πλαίσιο διεξαγωγής του εμβολιασμού με ιατρική παρακολούθηση και προστασία της εργασίας με ειδική άδεια. Που μεριμνά να πληροφορήσει τους συμπολίτες μας για τα οφέλη του εμβολιασμού σε χώρους δουλειάς και σε όλους τους δημόσιους χώρους και αξιοποιεί το ιατρικό προσωπικό κατάλληλα σε αυτή τη κατεύθυνση.

Ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, που όντας οι πιο ευπαθείς θα έπρεπε να αποτελούν συνεχή προτεραιότητα, μια οργανωμένη και πλήρως στελεχωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα ήταν πολύτιμη για την επιτυχία του προγράμματος, όμως οι κυβερνώντες επέλεξαν να την αφήσουν στη μοίρα της και να ενισχύσουν φίλα προσκείμενα ΜΜΕ και ιδιώτες κλινικάρχες.

Τέτοιες πρακτικές κοινωνικού διαχωρισμού μόνο να πολώσουν τη κοινωνία θα καταφέρουν και όχι να πετύχουν την επιζητούμενη εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα – όπως και οι χρηματικές επιβραβεύσεις για τον εμβολιασμό – επιτείνουν την αντίληψη ότι ο εμβολιασμός είναι κυρίως ένα ατομικό “ζύγισμα” κόστους/οφέλους και όχι συλλογική και κοινωνική ιατρική πρακτική. Η κυβέρνηση έχει δύο στόχους που καμία σχέση δεν έχουν με τη δημόσια υγεία. Καταρχάς, βλέπει την απήχησή της στη νεολαία να κατρακυλάει και επιδιώκει με χυδαίο τρόπο να εξαγοράσει την τοποθέτησή τους. Κατά δεύτερον, ψάχνει να δώσει μία ακόμα ενίσχυση δημοσίου χρήματος προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού, αφού η προπληρωμένη κάρτα θα κατευθύνεται κυρίως προς τα εκεί. Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας αλλά τελικά οι ίδιοι θα βγουν γελασμένοι. Οι νέοι και οι νέες δεν ξεχνούν ποιος τους κυνηγούσε στις πλατείες, ποιος τους έκλεισε τα πανεπιστήμια επ αόριστο και ποιος τους βάζει να δουλεύουν απλήρωτα δεκάωρα. Στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος φάνηκε ότι η νεολαία βράζει ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και αυτό δεν αλλάζει με χαρτζιλίκια.

Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε απέναντι σε ασκήσεις αυταρχισμού και αποποίησης ευθύνης για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ρίχνοντας το βάρος στην κοινωνία. Δεν θέλουν την επιτυχία του εμβολιασμού. Θέλουν την ανάδειξη του ζητήματος του εμβολιασμού ως πολιτικού προβλήματος γιατι θεωρούν ότι έτσι θα αποκομίσουν επικοινωνιακά οφέλη.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια τον καιροσκοπισμό τους και γι αυτό οφείλουμε να αντισταθούμε έμπρακτα σε αυτές τις πρακτικές.

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.