Now Reading:

Μήτσος Ζαρκάδας (1988 – 2021): Πάντα Παρών

Άλλη μια φορά που οι λέξεις και όσα νιώθουμε δεν γίνεται να χωρέσουν σε μια ανακοίνωση. Και πού να τις βρούμε τις λέξεις και το κουράγιο να τις γράψουμε για να αποχαιρετίσουμε τον αγαπημένο μας φίλο και σύντροφο; Γνωρίσαμε το Μήτσο από τις πρώτες του μέρες στη Νομική του ΑΠΘ το φθινόπωρο του 2006. Βρεθήκαμε μαζί στη φωτιά των συνελεύσεων, των καταλήψεων και των διαδηλώσεων το χειμώνα του 2007 ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος και το νόμο – πλαίσιο. Ο Μήτσος ήταν πάντα εκεί, μάχιμος και αποφασιστικός. Στην αρχή στις γραμμές της ΠΚΣ και λίγο αργότερα οργανικό κομμάτι του σχήματος Contra Legem – ΕΑΑΚ νομικής, συμβάλλοντας σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη εντός και εκτός σχολής. Πάντα ανήσυχος και σε διαρκή αναζήτηση, δοσμένος με πάθος στον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, η στράτευση του στο ευρύτερο κίνημα είχε μια σπάνια ηθικο-πολιτική διάσταση.

Ο Μήτσος βρέθηκε κοντά, και σε κάποιες περιόδους συμμετείχε, σε συλλογικότητες της κομμουνιστικής αριστεράς και του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου. Είχε βαθιά συγκρότηση και πολύτιμη αντίληψη και πρακτική της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης, ενώ όποτε χρειάστηκε στάθηκε παραδειγματικά ενάντια σε παθογένειες εντός του κινήματος. Έλαβε όλη την αλληλεγγύη και αγάπη του ευρύτερου κινήματος όταν χτυπήθηκε και συνελήφθη σε διαδήλωση το Νοέμβρη του ’14. Την αγάπη αυτή την επέστρεφε απ’ την ψυχή του και πολλαπλάσια, πάντα με της γης τους κολασμένους και με ιδιαίτερη ευαισθησία για τους αγώνες και τις ζωές των πολιτικών κρατουμένων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των μεταναστών και μεταναστριών. Με τα πάνω του και τα κάτω του, τις δύσκολες περιόδους κι ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφής που συχνά τον κατέτρεχε, ο Μήτσος έδωσε το παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές. Ώμο με ώμο από τις καταλήψεις του 2007 έως τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2020.

Με το χαρακτηριστικό του γέλιο και το διαπεραστικό του βλέμμα, τις ατάκες, τις παθιασμένες συζητήσεις και την πρωτοτυπία της σκέψης του, τις μουσικές, τους έρωτες και τις απαγγελίες του, με τις διεξόδους, τ’ αδιέξοδα και τη δύσκολη πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις, ο Μήτσος Ζαρκάδας ήταν ένα απ’ τα πιο γλυκά, ευαίσθητα και αγαπημένα παιδιά της γενιάς μας. Όπως έγραφε ο Τάσος Λειβαδίτης στα μοναχικά βήματα, «οι επαναστάτες είναι ανήσυχοι για το μέλλον, οι εραστές για το παρελθόν, οι ποιητές έχουν επωμιστεί και τα δύο». Ο Μήτσος μας ήταν όλα αυτά μαζί και κάτι ακόμη παραπάνω. Τα τελευταία χρόνια μέσα από την παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα, πολύς κόσμος αγαπήσαμε τη σπάνια και τόσο ταλαντούχα γραφή του. Είναι, τώρα, τα ποιήματα, τα κείμενα και η μνήμη του που θα μας συντροφεύουν στα εύκολα και τα δύσκολα, στον αγώνα για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Για μια ζωή στην οποία η ευαισθησία δε θα συνθλίβεται για να διαπιστωθεί ξανά στη στιγμή της απώλειας.

Τα μέλη της Αναμέτρησης και ιδιαίτερα όσες συντρόφισσες και σύντροφοι είχαμε τη χαρά και την τιμή να σε γνωρίσουμε από κοντά και να σε αγαπήσουμε βαθιά, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα πάρουμε θέση στη μεγάλη αγκαλιά των πολλών ανθρώπων που θα τιμήσουν τη μνήμη σου όπως πρέπει. Γλυκέ μας Μήτσο, «όσα είπαμε παλιά ισχύουν».

Η κηδεία θα γίνει την Κυριακή στις 11:30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πέτρου και Παύλου Βέροιας. Η σωρός θα βρίσκεται στο ναό από τις 11:00. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στον οργανισμό «Πρωτοβουλία για το παιδί».

Τράπεζα Πειραιώς: IBAN: GR32 0171 2100 0062 1004 0035 547

 

Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/στριών
Αθήνα, Ιούλιος 2021

Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.