Now Reading:

Η αστυνομία δολοφονεί, η κοινωνία θα σιωπήσει;

Ανακοινωση των οργανώσεων Αναμέτρηση- Συνάντηση για την δολοφονία στο Πέραμα


Νεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε ένας νεαρός άνδρας στο Πέραμα τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια καταδίωξης του οχήματος στο οποίο επέβαινε μαζί με 2 ακόμα άτομα (με το ένα να βρίσκεται βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο). Η ΕΛ.ΑΣ κάνει λόγο και για 7 τραυματίες αστυνομικούς, καθώς το όχημα, που θεωρήθηκε ύποπτο, αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο. Η αφήγηση αυτή διακινήθηκε άμεσα από τα φιλικά μέσα της αστυνομία, τα οποία σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν λειτουργήσει σαν ανεπίσημα γραφεία τύπου. Η κυβέρνηση έσπευσε χωρίς καμία έρευνα να υπερασπιστεί την «θανατική καταδίκη» που επέβαλλε η ΕΛΑΣ με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει:

« Είναι απολύτως προφανές ότι οι Αστυνομικοί έκαναν καλά τη δουλειά τους και ότι προστάτευσαν αμυνόμενοι και την ζωή τους και το Κοινωνικό Σύνολο

Οι αρχικές αναφορές για το γεγονός έκαναν λόγο για “επικίνδυνους και σεσημασμένους ληστές”, το οποίο θεωρούνταν ως αυταπόδεικτο λόγω του ότι ήταν Ρομ. Ο μισανθρωπισμός αυτός εκφράστηκε άμεσα με την θανατολάγνα και φασιστική επευφημία που απηύθυνε στην αστυνομία ο Θάνος Τζήμερος:

“Συγχαρητήρια στους αστυνομικούς στο ΠΕΡΑΜΑ. Όσοι επιλέγουν το επάγγελμα “ληστής” πρέπει να ξέρουν ότι έχει ρίσκο και μπορεί μια λάθος “τιμονιά” να σε στείλει στα θυμαράκια. Ο νεκρός ήταν σεσημασμένος για κλοπές και ανήκε στην “ευάλωτη και ευπαθή” φυλή των ΡΟΜΑ. Βέβαια κυκλοφορούσε ελεύθερος όπως τόσοι και τόσοι ληστές”.

Σε πολλές περιπτώσεις αισθανόμαστε τον φόβο μήπως ζούμε σε μια κοινωνία που τείνει να αποδεχτεί τη βία της εξουσίας, και τον θάνατο για τους «αόρατους»: στην Ομόνοια το 2019, τον Μάρτιο του 2020 στα σύνορα του Έβρου, στην καθημερινότητα των εργατικών ατυχημάτων όπως του Ανέες Μιρ.

Στην υπόθεση του Περάματος, θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι “δεν έγινε και τίποτα”. Ότι η αστυνομική βία είναι η απάντηση στην παραβατικότητα και ότι ήταν μία κακή στιγμή. Όμως, τα video και οι αναφορές των κατοίκων δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία το τι συνέβη: Οι αστυνομικοί πλησιάζουν και πυροβολούν προς στους επιβαίνοντες στο όχημα οι οποίοι ήταν άοπλοι. Προχωρούν σε αυτή τη δολοφονική επίθεση, επιλέγουν να είναι δικαστές και δήμιοι, αδειάζουν 30 σφαίρες στην ευρύτερη περιοχή. Όπως φαίνεται καθαρά, κανείς αστυνομικός δεν τραυματίστηκε, ακριβώς γιατί δεν δέχτηκαν επίθεση. Τα στοιχεία είναι τόσο συντριπτικά, που η αρκετά “ράθυμη” ελληνική δικαιοσύνη συγκρότησε κατηγορητήριο για υπέρμετρη βία και συνελήφθησαν ο υπαστυνόμος και έξι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που συμμετείχαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Η δολοφονική μανία των αστυνομικών δεν είναι προσωπική τους υπόθεση, αλλά αποτέλεσμα:

  • των μετασχηματισμών στην ελληνική αστυνομία η οποία έχει μετατραπεί σε ένα στρατιωτικού τύπου σώμα.
  • του ρατσισμού, της στοχοποίησης, του κοινωνικού αποκλεισμού και της αντιμετώπισης κοινωνικών κατηγοριών και ομάδων ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
  • του αιτήματος για περισσότερη τιμωρία και καταστολή με την αυστηροποίηση των ποινών, των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές, του ποινικού κώδικα κ.α.

 

“Είναι μεγάλος πειρασμός, όταν το μόνο εργαλείο που έχεις είναι ένα σφυρί, να αντιμετωπίζεις τα πάντα ως καρφιά”

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η αστυνομία υπερασπίζεται την κοινωνία και το δίκαιο. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα όργανο που επιβάλλει με την βία νόμους που θωρακίζουν την κοινωνική αδικία και την αστική εξουσία. Το τελευταίο διάστημα, όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ, η καταστολή και ο αυταρχισμός διαμορφώνουν ένα νέο καθεστώς που φτάνει μέχρι και στην ουσιαστική επαναφορά της θανατικής ποινής.

Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα που συνέβη και να μην επιτρέψουμε να υπάρξει συγκάλυψη. 

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους και να δείξουμε ότι οι ζωές μας μετράνε και θα τις υπερασπιστούμε συλλογικά. Στο Πέραμα και σε κάθε γειτονιά.

Από τη πλευρά μας καλούμε και θα δώσουμε το χέρι σε όποια πρωτοβουλία παρθεί με πρώτο βήμα την συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Σάββατο, στο κέντρο της Αθήνας.

  • Να μην συνηθίσουμε το θάνατο, Κάνενας Μόνος/Καμία Μόνη απέναντι στο κράτος. 
  • Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να διαλυθεί η δολοφονική ομάδα ΔΡΑΣΗ.
Share This Articles
Πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά και πιέστε το Enter.