Μπλοκάρουμε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη!

Ο υπουργός Εργασίας κ.Χατζηδάκης τις επόμενες μέρες θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που σκοπό έχει να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την εργασιακή πραγματικότητα όλων μας με σκοπό να αυξήσει τις δυνατότητες των εργοδοτών μας να βγάζουν περισσότερα λεφτά από την εργασία μας.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από δημόσια διαβούλευση και έχει εύλογα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από εργαζόμενους, σωματεία και συλλογικούς φορείς. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει! Στη σελίδα αυτή προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες σχετικά με το τι φέρνει αυτό το νομοσχέδιο αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να το μπλοκάρουμε!

Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με λιγότερα. Ζούμε σε μια χώρα που συνεχώς πληρωνόμαστε πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που παράγουμε. Θα έπρεπε να συζητάμε πως θα αλλάξει αυτό όχι να προωθούνται αλλαγές που υποβαθμίζουν την εργασιακή μας ζωή ακόμα περισσότερα. Θα έπρεπε να συζητάμε πως θα πάμε στο 6ωρο όχι να συζητάμε για 10ωρο και μάλιστα απλήρωτο!

Επόμενες δράσεις

  • Απεργία Πέμπτη 3/6

Τι αλλάζει για μένα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη;

Θεσμοθετεί την απλήρωτη υπερωρία

Μέχρι σήμερα η κατάσταση με τις υπερωρίες ήταν ως εξής θεσμικά.: Αν δούλευες 10 ώρες πληρωνώσουν για 10 ώρες συν 40% προσαύξηση για τις δύο επιπλέον ώρες. Ας πούμε με ωρομίσθιο 4 ευρώ παίρνεις 4*8 για τις πρώτες 8 ώρες και 5,6*8 για τις επιπλέον 2 ώρες σύνολο 43,2 ευρώ.

Μετά το νομοσχέδιο Χαζητδάκη αν δουλεύεις για 10 ώρες θα πληρώνεσαι μόνο για τις 8 δηλαδή 4*8, 32 ευρώ. Τις άλλες δύο ώρες δεν θα τις πληρώνεσαι ποτέ αλλά θα φεύγεις 2 ώρες νωρίτερα κάποια μέρα μέσα στους επόμενους 6 μήνες…

Στη πράξη δηλαδή αυτό που γίνεται είναι ότι θεσμοθετείται και τυπικά αυτό που ήδη γίνεται παράνομα με τις απλήρωτες υπερωρίες σε πολλούς κλάδους. Το πιθανότερο είναι τις 2 ώρες λιγότερες στους επόμενους 6 μήνες να μην τους πάρεις ποτέ. Εξάλλου μέχρι τότε μπορεί να έχει τελειώσει και η σύμβαση σου αν είσαι σεζόν.

Όλο αυτό βέβαια θα οδηγήσει και στην επέκταση των απλήρωτων υπερωριών και σε άλλους κλάδους που μέχρι σήμερα ήταν πιο μαζεμένοι όπως η βιομηχανία.

Διαλύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι μια υπηρεσία του Υπ.Εργασίας που μπορεί σε βοηθήσει όταν κάποιος εργοδότης σου κάνει κάτι παράνομο. Αν πχ δεν σε ασφαλίζει, σε απολύσει παράνομα ή δεν σε πληρώνει σωστά. Έχει τοπικά γραφεία όπου μπορείς να πας και να κάνεις καταγγελία, έχει ελεγκτές που μπορούν να πάνε για έλεχγο μαζί με τα σωματεία και μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα.

Ήδη το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει επίτηδες υποβαθμιστεί με το προσωπικό να μειώνεται διαρκώς. Τώρα με το νομοσχέδιο Χαζτηδάκη μετατρέπεται σε μια Ανεξάρτητη Αρχή με μειωμένο ρόλο, χωρίς τοπικά γραφεία, χωρίς εμπλοκή των σωματείων που δεν θα μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους στον βαθμό που το κάνει τώρα.

Τι μπορώ να κάνω για να το σταματήσουμε;

Να μάθεις τα δικαιώματα σου

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τα δικαιώματα μας σαν εργαζόμενοι ώστε να τα διεκδικούμε από τους εργοδότες μας. Ο λόγος που το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να θεσπίσει όλα αυτά είναι επειδή τόσο καιρό οι εργοδότες τα εφαρμόζουν στην πράξη. Πρέπει να μην τους αφήνουμε.

Να μπεις στο σωματείο σου

Το σωματείο δεν είναι κάποιο ρετρό χόμπυ για ανθρώπους που φοράνε φόρμα εργασίας. Τα σωματεία είναι οργανώσεις που μαζευόμαστε όλοι και ολες μαζί για να οργανωθούμε και να μην αφήνουμε να μας εκμεταλλεύονται. Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα σωματεία και έχουν καταφέρει να σπάσουν την παντοκρατορία του κρατικού διαπλεκόμενου συνδικαλισμού. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείς να βρεις μια λίστα με αυτά τα σωματεία που αξίζει να μιλήσεις, να γραφτείς και να συμμετέχεις. Υπάρχουν τέτοια σωματεία πλέον σχεδόν σε κάθε κλάδο!

Ευρετήριο Σωματείων

Να απεργήσεις!

Ναι να απεργήσεις. Ξέρω ακούγεται δύσκολο αλλά είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε απέναντι στους εργοδότες μας. Συμμετέχοντας στην απεργία μειώνεις το εισόδημα του εργοδότη και έχει έτσι άμεσες συνέπειες στην παραγωγή του. Συμμετέχοντας επίσης στην απεργιακή διαδήλωση δίνεις ένα πολύ δυνατό μήνυμα στην συγκέντρωση. Ακόμα και αν δεν έχεις πρόβλημα με τον εργοδότη σου συγκεκριμένα είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχεις γιατί οι αλλαγές που έρχονται αργά ή γρηγόρα θα επηρεάσουν και εσένα!

Πως απεργεί κανείς; Δηλώνει ότι απεργεί στο λογιστήριο της επιχείρησης και δεν πληρώνεται για τη συγκεκριμένη μέρα. Υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη πρόβλεψη για την απεργία όπως υπάρχει και για την άδεια. Είναι επίσης σημαντικό να έρθεις σε επικοινωνία με το σωματείο σου για να προστατευθείς κατά την απεργία σου.

Να διαδηλώσεις!

Εκτός από τις απεργίες γίνονται συνεχώς δράσεις σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Πορείες, μοιράσματα, παρεμβάσεις σε γειτονιές και σε χώρους εργασίας από σωματεία, συλλογικότητες γειτονιάς, πολιτικές οργανώσεις και δημοτικά σχήματα. Μπορείς να δεις μια λίστα με τις δράσεις αυτές εδώ που ανανεώνεται αρκετά συχνά!

Να ενημερώσεις τους ανθρώπους γύρω σου!

Εκτός από τις απεργίες γίνονται συνεχώς δράσεις σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Πορείες, μοιράσματα, παρεμβάσεις σε γειτονιές και σε χώρους εργασίας από σωματεία, συλλογικότητες γειτονιάς, πολιτικές οργανώσεις και δημοτικά σχήματα. Μπορείς να δεις μια λίστα με τις δράσεις αυτές εδώ που ανανεώνεται αρκετά συχνά!

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.