Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2026, ο μετροπόντικας της Γραμμής 4 πέρασε κάτω από την Κυψέλη και άφησε πίσω του ρωγμές, καθιζήσεις και φόβο στους κατοίκους. Γύρω στις 35 πολυκατοικίες και πάνω από 200 διαμερίσματα, έχουν πληγεί: ρωγμές στους φέροντες οργανισμούς, πόρτες και παράθυρα που δεν κλείνουν, τρεχούμενα νερά στα υπόγεια που η εταιρεία αρνείται ότι προέρχονται από το έργο. Οι ζημιές συνεχίστηκαν και μετά τον Αύγουστο παρότι ο μετροπόντικας έχει σταματήσει ήδη από τις αρχές Μάη. Έξι μήνες μετά οι κάτοικοι ζουν με το φόβο ενός «μεγάλου» γεγονότος ενώ ανησυχία υπάρχει και για τις γειτονιές της περιοχής που δεν έχουν πληγεί ακόμα, ωστόσο βρίσκονται πάνω στη χάραξη της γραμμής.
Στην αρχή, όταν μεμονωμένες πολυκατοικίες αντέδρασαν, οι μηχανικοί της ΑΒΑΞ και της κοινοπραξίας «προθυμοποιήθηκαν» να κάνουν μικροεπισκευές, βάζοντας όμως τους κατοίκους να υπογράφουν ότι δεν έχουν και μία περαιτέρω απαίτηση. Ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος μιλούσε αρχικά για «απλές ρωγμές» χωρίς λόγο ανησυχίας. Ένα μήνα αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ζημιές στα φέροντα στοιχεία των κτιρίων, με έμφαση πάντα στο ότι «τα σπίτια είναι ασφαλή, μην ανησυχείτε» (Ο Ταχιάος ως εκπρόσωπος τύπου της ΑΒΑΞ).
Έξι μήνες μετά κανείς δεν έχει προσπαθήσει να απαντήσει στο γιατί συνέβη όλο αυτό. Δεν έγιναν οι απαραίτητες γεωτεχνικές και στατικές μελέτες πριν περάσει ο μετροπόντικας κάτω από δεκάδες παλιά κτίρια; Ή έγιναν, έδειξαν τον κίνδυνο και η εταιρεία αποφάσισε να το ρισκάρει; Εταιρεία και κυβέρνηση επικαλούνται συνεχώς πόσο παλιά είναι τα σπίτια της Κυψέλης, κάτι που ήταν γνωστό πριν καν ξεκινήσει το έργο. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ έγιναν μόλις στις αρχές Αυγούστου, αλλά σε λίγα μόνο κτίρια, οπότε τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων θα είναι ελλιπή. Οι κάτοικοι ζητούν πλήρη διαφάνεια στις μελέτες και τα στοιχεία του έργου, και γεωτεχνικές/στατικές μελέτες σε κάθε κτίριο της ζώνης επιρροής.
Ενώ αρνείται ευθύνες για τις ζημιές στα σπίτια, η ΑΒΑΞ διεκδικεί τώρα αποζημίωση από το δημόσιο για την καθυστέρηση του έργου! Το στέλεχος της εταιρείας Αντώνης Μιτζάλης δήλωσε ότι «όσο πιο σύντομα δοθεί η έγκριση, τόσο μικρότερη θα είναι η αποζημίωση», επικαλούμενος το κόστος αδράνειας προσωπικού και μηχανημάτων. Κι όλα αυτά για μια εταιρία που είχε καθαρά κέρδη 44,5 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Οι κάτοικοι, αντίθετα, δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε μία ουσιαστική αποζημίωση.
Οι ρωγμές που προκάλεσε το μετρό στην Κυψέλη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της κερδοφορίας που μπαίνει πάντα πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Αυτό το έχουμε βιώσει ξανά και ξανά στα Τέμπη, στην πρόσφατη κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα και την έκρηξη στην Πλάκα, στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Οι κάτοικοι της Κυψέλης καλούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 18:00, στην Πλατεία Κυψέλης για συγκέντρωση και πορεία πάνω στη διαδρομή του μετροπόντικα.
Ζητάμε πλήρη διαφάνεια στις μελέτες, στατικό έλεγχο σε κάθε κτίριο, άμεση και ουσιαστική αποζημίωση σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, και καμία επανεκκίνηση του έργου χωρίς εγγυήσεις.






