International
No Result
View All Result
NEWSLETTER
Αναμέτρηση - οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
  • Εργασία
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Ελευθερίες & Δικαιώματα
  • Διεθνή
  • Φεμινισμός/ΛΟΑΤΚΙ
  • Περιβάλλον
  • Περισσότερα
    • Αλληλοβοήθεια
    • Αντιρατσισμός
    • Αντιφασισμός
    • Αριστερά
    • Αυτοδιοίκηση
    • Οικονομία
    • Πολιτισμός
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Αναμέτρηση - οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά
No Result
View All Result

Τι ομάδα είσαι; Μιχάλης.

8 Αυγούστου 2023
σε Ανακοινώσεις, Αντιφασισμός
Τι ομάδα είσαι; Μιχάλης.

Ένας ακόμη νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του λόγω της φασιστικής βίας. Το όνομα του είναι Μιχάλης Κουτσουρής. 

Η βίαιη επίθεση των φασιστών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε τραγικές συνέπειες. Ο 29χρονος Μιχάλης από την Ελευσίνα ήταν οπαδός της ΑΕΚ. Δολοφονήθηκε με μαχαιριές από εκείνους που με τυφλή βία επιτέθηκαν σε κόσμο που έπινε τον καφέ του ή διασκέδαζε στην πλατεία μπροστά στο γήπεδο. Αυτή η φασιστική επίθεση,  κατά την οποία 150 νεοναζί χτύπησαν αδιακρίτως όποιον/α βρισκόταν στην περιοχή, ανεξαρτήτως ηλικίας, είχε ως συνέπεια να καταλήξουν άλλα 8 άτομα στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ένα 13χρονο κορίτσι.

Το χθεσινό επεισόδιο παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με ό, τι έχουμε (δυστυχώς) συνηθίσει ως οπαδική βία (όπως τα επεισόδια κατά τον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο κάποια χρόνια πριν ή τη στυγνή δολοφονία του Άλκη). Δεν προηγήθηκε κάποιο “ραντεβού” θανάτου, δεν ήταν μια ολιγομελής ομάδα, δεν πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ούτε για επεισόδια που προκαλούνται μετά από σφύριγμα πέναλτι σε ένα ντέρμπυ. Ήταν η συνειδητή επιλογή ναζί οπαδών να ταξιδέψουν 1500 χιλιόμετρα, παρόλο που δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν στο γήπεδο, μόνο και μόνο για να συγκρουστούν με αγνώστους και να “αλώσουν” τον χώρο.  

Οι χούλιγκανς της συγκεκριμένης ομάδας είναι δηλωμένοι ναζί και υποστηρίζουν ρατσιστικές και εθνικιστικές ιδέες, καθώς αποτελούν πυλώνα της (νεο)ναζιστικής βίας στην Κροατία. Η φασιστική τους ταυτότητα αποκαλύπτει τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις που τους διέπουν, αλλά και τη νοοτροπία που έχει οπλίσει τα χέρια τους σε δεκάδες επιθέσεις εναντίον όσων θεωρούν “αλλότριους” και “διαφορετικούς”. Η επίθεση που εκδηλώθηκε είχε την υποστήριξη ομάδας χούλιγκαν του Παναθηναϊκού. Πάνω σε αυτή τη “συνεργασία” σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η βίαιη επίθεση, αφού οι νεοναζί διέθεταν ακριβείς οδηγίες, γνώση και σχεδιασμό ώστε “να κάνουν σοβαρή ζημιά”, όπως άλλωστε έγραφαν τις προηγούμενες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ακροδεξιά sites. Αυτή η αιματηρή συνέργεια των φασιστοειδών αναδεικνύει τη διασυνοριακή διάσταση του προβλήματος.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι/ες: αυτή η επίθεση είναι μεν διαφορετική αλλά δεν αποτελεί μοναδικό περιστατικό. Εντάσσεται στο πλαίσιο της βίαιης και φασιστικής τάσης ορισμένων ομάδων οπαδών, οι οποίες έχουν (νεο)ναζιστικά χαρακτηριστικά και υπερασπίζονται τον φασισμό σε όλες τις εκδοχές του, με ολέθριες συνέπειες για τους συλλόγους και τη κοινωνία. 

Είναι σοκαριστικό πως ενώ οι ναζί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν αρκετά ομιλητικοί για τις διαθέσεις τους, δεν βρήκαν κανένα εμπόδιο στο δρόμο τους. 150 και περισσότεροι από αυτούς εισήλθαν στη χώρα με όπλα, με τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας. Η αστυνομία γνώριζε γι’ αυτήν την προετοιμασία, όπως αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα. Γνώριζε ότι θα ξεκινήσουν από τη Κροατία, γνώριζε πότε έφτασαν στο Μαυροβούνιο, γνώριζε πότε πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, γνώριζε πού θα μείνουν οι ναζί οπαδοί στην Αθήνα, γνώριζε ότι επιβιβάστηκαν στον ηλεκτρικό, γνώριζε ότι έφτασαν στο γήπεδο της ΑΕΚ και επιτέθηκαν. Παρολαυτά, επιλογή της αστυνομίας ήταν να φτάσει και να δράσει όταν ήταν ήδη πολύ αργά. 

Το ίδιο το τραγικό γεγονός, οι συζητήσεις για αντίποινα, η δικαιολογημένη οργή για την επίθεση και για τη στάση κράτους και αστυνομίας, προκαλούν διαρκώς την αίσθηση ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει γίνει επικίνδυνα φθηνή στην Ελλάδα. Ότι ο κρατικός σχεδιασμός από τις πυρκαγιές, από τα τρένα μέχρι τα γήπεδα εξαντλείται στην καταστολή και το “πάμε και όπου βγει”. Το κράτος έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι απρόθυμο και ανίκανο να αντιμετωπίσει τη φασιστική βία, κάτι που πασχίζει να κρύψει πίσω από τις αποπομπές αστυνομικών στελεχών. 

Γράψαμε αυτή την ανακοίνωση για να πούμε κάποια πράγματα όπως τα ζούμε και όπως τα συζητάμε στις παρέες μας. 

Καλούμε όλες/ους τους φίλαθλους/ες, οργανωμένους/ες και μη, που αισθάνθηκαν οργή και απέχθεια με τα χθεσινά γεγονότα, όσους/ες θεωρούν πως είναι πραγματικά αντιφασίστες/στριες, να δουν τι πηγαίνει στραβά στις ομάδες τους και στη σχέση αυτών των ομάδων με την κοινωνία. Να δουν πως κάποιοι/ες “δικοί/ές” τους, τα αφεντικά των ΠΑΕ, οι γραφειοκράτες του ποδοσφαίρου, εκμεταλλεύονται την ύπαρξη τους. 

Καμία φανέλα δεν πρέπει να μας χωρίζει όσο μας ενώνει η επιθυμία για μία πόλη αντιφασιστική, για γήπεδα στα οποία οι φασίστες δεν έχουν θέση, είτε στη διπλανή είτε στην απέναντι κερκίδα. 

Εκφράζουμε θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του.

Εμείς δεν θα πούμε ποτέ ότι η ζωή συνεχίζεται.  

Αντιθέτως, θα αναμετρηθούμε με τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των δολοφονιών του Μιχάλη Φιλόπουλου, του Άλκη Καμπανού, του Μιχάλη Κατσουρή! 

Πρόσφατα

«ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» – Αποσπάσματα από ημερολόγια και γραπτές μαρτυρίες σοβιετικών πολιτών για την 9η Μαΐου 1945

«ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» – Αποσπάσματα από ημερολόγια και γραπτές μαρτυρίες σοβιετικών πολιτών για την 9η Μαΐου 1945

10 Μαΐου 2025
1η Μαΐου 2025: Τη ζωή που μας κλέβουν, θα την κερδίσουμε με αγώνες!

1η Μαΐου 2025: Τη ζωή που μας κλέβουν, θα την κερδίσουμε με αγώνες!

30 Απριλίου 2025
Θέσεις 2ης Τακτικής Συνδιάσκεψης – Μάρτης 2025

Θέσεις 2ης Τακτικής Συνδιάσκεψης – Μάρτης 2025

28 Απριλίου 2025
Αρχές Δημοκρατικής Λειτουργίας – Μάρτης 2025

Αρχές Δημοκρατικής Λειτουργίας – Μάρτης 2025

28 Απριλίου 2025
Το φαινόμενο της ακρίβειας και η σχέση του με τον πληθωρισμό

Το φαινόμενο της ακρίβειας και η σχέση του με τον πληθωρισμό

18 Απριλίου 2025
Facebook Instagram Twitter Telegram Youtube RSS
Αναμέτρηση – οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά

για τις ταξικές, φεμινιστικές και οικολογικές αναμετρήσεις

  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Κεντρικά Κείμενα
  • Δράσεις
  • Ανακοινώσεις
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • International

Newsletter

Γραφτείτε εδώ για να ενημερώνετε κάθε εβδομάδα για τις ανακοινώσεις μας ή πιο συχνά για τις δρασεις μας

NEWSLETTER

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή και διανομή του περιεχόμενου σύμφωνα με τους όρους της άδειας Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
  • International

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή και διανομή του περιεχόμενου σύμφωνα με τους όρους της άδειας Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα χρησιμοποίει cookies για λειτουργικούς σκοπούς. Η παραμονή σας στην σελίδα σημαίνει την αποδοχή τους. Πολιτική Απορρήτου .