International
No Result
View All Result
NEWSLETTER
Αναμέτρηση - οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
  • Εργασία
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Ελευθερίες & Δικαιώματα
  • Διεθνή
  • Φεμινισμός/ΛΟΑΤΚΙ
  • Περιβάλλον
  • Περισσότερα
    • Αλληλοβοήθεια
    • Αντιρατσισμός
    • Αντιφασισμός
    • Αριστερά
    • Αυτοδιοίκηση
    • Οικονομία
    • Πολιτισμός
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Αναμέτρηση - οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά
No Result
View All Result

Να ακυρωθεί το συνέδριο του μισογυνισμού στα Ιωάννινα

Ανακοίνωση Συνέλευσης Ηπείρου και Ιονίου

14 Ιουνίου 2021
σε Ανακοινώσεις, Φεμινισμός/ΛΟΑΤΚΙ
Να ακυρωθεί το συνέδριο του μισογυνισμού στα Ιωάννινα

Εικόνα: Zoë van Dijk

Το τριήμερο 2-4 Ιουλίου ανακοινώθηκε η διοργανάνωση συνεδρίου που φέρει τον τίτλο «1ο Πανελλήνιο συνέδριο γονιμότητας & αναπαραγωγικής αυτονομίας “όρια & επιλογές”» στην πόλη των Ιωαννίνων και στο ξενοδοχείο Du Lac κάτι που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις. Με μια ματιά στο πρόγραμμα του συνεδρίου δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται. Σε ένα συνέδριο με θέμα τη γονιμότητα, που υποτίθεται πως έχει σκοπό να προσφέρει επιστημονική ενημέρωση για το ζήτημα, πρωταγωνιστούν ως ομιλητές εκπρόσωποι της εκκλησίας και υπουργοί της κυβέρνησης γνωστοί για τις ακροδεξιές τους θέσεις όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ είναι ολοφάνερο πως οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται.

Το σποτ που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις των διοργανωτών, καθώς αντιμετώπιζε τις γυναίκες ως αναπαραγωγικές μηχανές, που οι επιλογές τους για καριέρα ή για σπουδές τις εμποδίζουν από τον στόχο της μητρότητας, που καθώς φαίνεται εν έτει 2021 θεωρείται ακόμη ο αποκλειστικός τρόπος «ολοκλήρωσης» της γυναικείας ταυτότητας. Η κατακραυγή που ακολούθησε τη δημοσίευση του σποτ, ανάγκασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αιγίδα που με τόση προθυμία είχε προσφέρει στο συνέδριο εξαρχής, ενώ η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων πήρε αποστάσεις και απέσυρε τη συμμετοχή της. Τη στήριξη τους ως χορηγοί επικοινωνίας απέσυραν επίσης η ΕΡΤ και το ΑΠΕ, ενώ ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως ψευδώς το συνέδριο τον έχει δηλώσει ως ομιλητή, καθώς ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί. Φυσικά είναι λογικό να περιμένει κανείς από πρόσωπα και οργανισμούς με θεσμικό ρόλο, να έχουν μία καλύτερη ενημέρωση ως προς το που διαθέτουν τη στήριξη τους και να μην περιμένουν τα social media. Την ίδια στιγμή βέβαια τοπικοί πολιτικοί παράγοντες όπως ο δήμαρχος Μωϋσής Ελισάφ και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, έχουν φανεί πιο «γενναίοι» και δεν έχουν κάνει λόγο για την απόσυρση της στήριξης τους.

Η προσπάθεια για την επιβολή περιορισμών στην αυτοδιάθεση των γυναικών δεν είναι κάτι καινούριο. Πριν από έναν μόλις χρόνο, στην πόλη των Ιωαννίνων διοργανώθηκε και πάλι μία εκδήλωση για «το αγέννητο παιδί» με τίτλο «Αφήστε με να ζήσω», που ως πρωταγωνιστές είχε για ακόμα μία φορά σκοταδιστικούς κύκλους που επιθυμούν να έχουν εξουσία πάνω στα σώματα των γυναικών και οραματίζονται την επιστροφή στον Μεσαίωνα. Η μαζική αντισυγκέντρωση που είχε γίνει τότε έξω από τον χώρο της εκδήλωσης φυσικά, τάραξε τα σχέδια τους για την πλήρη νομιμοποίηση δημόσιων «διαλόγων» αυτού του είδους.

Μετά το νομοσχέδιο Τσιάρα – ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ομιλητής στο συνέδριο για τη γονιμότητα-  που θέτει σε εφαρμογή την υποχρεωτική συνεπιμέλεια εγκλωβίζοντας μητέρες και παιδιά σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, οι ίδιοι αντιδραστικοί, σκοταδιστικοί και alt-right κύκλοι, προσπαθούν να θέσουν προς διαπραγμάτευση το δικαίωμα στην άμβλωση, και τη δυνατότητα των γυναικών να διαχειρίζονται τα σώματα τους όπως αυτές επιθυμούν. Την ώρα που η πατριαρχεία δείχνει τα δόντια της, εμείς δηλώνουμε πως δικαιώματα που κατακτήθηκαν εδώ και δεκαετίες μέσα από τους γενναίους αγώνες των γυναικών, δεν μπαίνουν για κανέναν λόγο στο τραπέζι, και αν η κυβέρνηση τολμήσει να τα θέσει «αφουγκραζόμενη» τους κύκλους που το επιθυμούν, θα μας βρει μπροστά της. Οι μόνες που έχουν εξουσία στα σώματα των γυναικών είναι οι ίδιες οι γυναίκες, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους επιβάλλει πως θα ζήσουν στο όνομα της υπογονιμότητας, του δημογραφικού, της πατρίδας ή και του Θεού.

Καλούμε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να  αποσύρει τη στήριξη του σε αυτό το μισογυνικό συνέδριο. Καλούμε την επιστημονική κοινότητα να απομονώσει τους επιστήμονες που ως διοργανωτές ή ομιλητές αποφάσισαν να ταχθούν στις υπηρεσίες των ακροδεξιών οραμάτων. Καλούμε τον δήμαρχο Ιωαννίνων και τον περιφερειάρχη Ηπείρου έστω και τώρα να πάρουν αποστάσεις. Και τέλος, καλούμε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης να αντιδράσει και να πει όχι στον σκοταδισμό.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την ακύρωση του συνεδρίου. Με τη σειρά μας, δεσμευόμαστε πως θα είμαστε εκεί, στον δρόμο, στο διαδίκτυο, στο Du Lac, να ενώσουμε τις φωνές μας με κάθε γυναίκα που αμφισβητούνται τα δικαιώματα της, και να φωνάξουμε πως αυτόν τον κόσμο δεν τον παραδίδουμε στον αυταρχισμό. Αυτός ο κόσμος ανήκει σε όλους και σε όλες, και θα τον χτίσουμε με δικαιώματα και ελευθερίες. Και είμαστε διατεθειμένες/οι να το πάμε μέχρι τέλους.

Πρόσφατα

«ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» – Αποσπάσματα από ημερολόγια και γραπτές μαρτυρίες σοβιετικών πολιτών για την 9η Μαΐου 1945

«ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» – Αποσπάσματα από ημερολόγια και γραπτές μαρτυρίες σοβιετικών πολιτών για την 9η Μαΐου 1945

10 Μαΐου 2025
1η Μαΐου 2025: Τη ζωή που μας κλέβουν, θα την κερδίσουμε με αγώνες!

1η Μαΐου 2025: Τη ζωή που μας κλέβουν, θα την κερδίσουμε με αγώνες!

30 Απριλίου 2025
Θέσεις 2ης Τακτικής Συνδιάσκεψης – Μάρτης 2025

Θέσεις 2ης Τακτικής Συνδιάσκεψης – Μάρτης 2025

28 Απριλίου 2025
Αρχές Δημοκρατικής Λειτουργίας – Μάρτης 2025

Αρχές Δημοκρατικής Λειτουργίας – Μάρτης 2025

28 Απριλίου 2025
Το φαινόμενο της ακρίβειας και η σχέση του με τον πληθωρισμό

Το φαινόμενο της ακρίβειας και η σχέση του με τον πληθωρισμό

18 Απριλίου 2025
Facebook Instagram Twitter Telegram Youtube RSS
Αναμέτρηση – οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά

για τις ταξικές, φεμινιστικές και οικολογικές αναμετρήσεις

  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Κεντρικά Κείμενα
  • Δράσεις
  • Ανακοινώσεις
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • International

Newsletter

Γραφτείτε εδώ για να ενημερώνετε κάθε εβδομάδα για τις ανακοινώσεις μας ή πιο συχνά για τις δρασεις μας

NEWSLETTER

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή και διανομή του περιεχόμενου σύμφωνα με τους όρους της άδειας Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ποιές/οί Είμαστε
  • Ανακοινώσεις
  • Δράσεις
  • Απόψεις
  • Κεντρικά Κείμενα
    • Αποφάσεις
    • Θέσεις
    • Εισηγήσεις
  • Έλα κι εσύ!
  • Επικοινωνία
  • International

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή και διανομή του περιεχόμενου σύμφωνα με τους όρους της άδειας Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα χρησιμοποίει cookies για λειτουργικούς σκοπούς. Η παραμονή σας στην σελίδα σημαίνει την αποδοχή τους. Πολιτική Απορρήτου .